13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Naređena smjena direktorice škole, a ona je i vlasnica ustanove koja je izdavala sporne diplome

Ovo je ministarstvo vršeći nadzor nad zakonitošču rada Privatne ustanove za obrazovanje odraslih “Multilingua” iz Sanskog Mosta ustanovilo da je direktorica Cepić-Habibović osnivač “Multilingue” i istovremeno rukovodeća osoba JU “Mješovita srednja škola” čiji je osnivač Kanton.

Kako se navodi u naredbi, ona nije tražila saglasnost od poslodavca, nadležnog Ministarstva kada je imenovana za direktoricu , a morala je jer je prije toga osnovala PU “Multilingua”, obzirom da se i javna i privatna obrazovna ustanova bave istom djelatnošću.

Ovo je regulirano članom 85 Zakona o radu FBiH.

 

“S tim u vezi navedena čini težu povredu iz radnog odnosa, te u skladu sa Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti protiv imenovane treba pokrenuti disciplinski potupak”, stoji u aktu ministra Omerdića.

- OGLAS -

Kao drugi razlog za razrješenje direktorice sanske Mješovite srednje škole navodi se veliki broj prijava zaposlenika zbog mobinga nad uposlenima a takva prijava je došla i od Kantonalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja USK.

Ministar Omerdić navodi da je Ministarstvo još 4. oktobra prošle godine tražilo od Školskog odbora da razriješi direktoricu Maidu Cepić-Habibović, ali je to Školski odbor jednoglasno odbio.

Privatna škola “Multilingua” iz Sanskog Mosta postala regionalno poznata, jer je u januaru ove godine preko posrednika iz Sarajeva izdala sada već čuvenu diplomu srednje medicinske škole novinarki portala Žurnal.info za svega 17 dana. Taj događaj bio je otponac nakon čega je krenula provjera diploma u BiH i susjednim državama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA