2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Aerodrom Mitiga u Tripoliju bio meta novih zračnih napada

Međunarodni aerodrom Mitiga u Tripoliju jutros je bio meta novih zračnih napada, javlja Anadolu Agency (AA).

Snage odane međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije saopćile su da su napade izveli strani bombarderi koji podržavaju snage lojalne komandantu s istoka Libije Khalifi Haftaru..

Iz Tripolija su saopćili da strani bombarderi nisu identificirani, ali da se najvjerovatnije radi o avionima Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- OGLAS -

Aerodrom u Tripoliju i prošle sedmice je bio meta sličnog napada.

Mitiga je jedini operativni međunarodni aerodrom u Tripoliju. Od centra grada udaljen je osam kilometara, a tokom prekida rada svi letovi se preusmjeravaju na Međunarodni aerodrom u Misrati.

Libijska vlada optužuje Ujedinjene Arapske Emirate za direktnu podršku Haftarovim snagama, što je zvanični Abu Dabi odbacio.

Haftarove snage od aprila izvode napade na Tripoli, a do sada je u sukobima u glavnom gradu Libije poginulo više od hiljadu i ranjeno 5.500 ljudi.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA