11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Bukvarević održao sastanak s predstavnicima boračkih organizacija

Resorni ministar u Vladi FBiH Salko Bukvarević kao predsjednik Odbora za boračka i invalidska pitanja Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, sa drugim članovima Odbora, održao je radni sastanak s predstavnicima koordinacije boračkih saveza Armije RBiH i HVO-a, a tema sastanka bio je Nacrt zakona o demobiliziranim braniocima uvršten na dnevni red sjednice Predstavničkog doma FBiH koja će biti održana 28. februara.

Radi se o Nacrtu koji je predložio Klub poslanika DF-GS u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i koji bi na godišnjem nivou koštao minimalno 345 miliona KM. Također, zahtjev Kluba DF-GS je da Nacrt ide u formi prijedloga, po skraćenom postupku, što znači da bi bilo jedno čitanje u Parlamentu – saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića.

Ministar Bukvarević je upoznao prisutne da je pristigao veliki broj primjedbi od ministarstava, boračkih organizacija te da je Federalno ministarsvo servis svim braniocima, što znači i saslušavanje i uvažavanje mišljenja svih boračkih udruženja i svih branioca podjednako. Naveo je i da Vlada FBiH, na sjednici održanoj prošle sedmice, nije dala podršku ovom nacrtu, kazavši kako se radi o pravno i finansijski neprovodivom zakonu.

- OGLAS -

U saopćenju se navodi da Odbor za pitanja boraca i invalida Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici nije podržao da Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, čiji je predlagač Klub poslanika DF-GS, ide u parlamentanu proceduru po kraćem postupku.

Stav nije usaglašen zbog velikog broja primjedbi, kako sa pravnog, tako i finansijskog aspekta, te obimnosti zakona i stoga je zaključeno kako je on neprovodiv.

Na sastanku s predstavnicima koordinacija boračkih organizacija Armije RBiH i HVO-a koji je održan nakon sastanka Odbora donesena su dva zaključka koji se odnose na zakonsko rješavanje prava demobiliziranih branilaca.

– Smatramo da zakon treba da prođe određenu proceduru usaglašavanja i stoga smo zajednički predložili da Parlament razmisli o zaključku da se usvoji jedna radna grupa koju bi činili predstavnici svih klubova i koordinacije boračkih udruženja i predstavnici Kampa ispred bivše zgrade Vlade FBiH. Imali bi rok od 30 dana da sačine prijedlog zakona koji je realan i provodiv i od kojeg bi imali koristi borci – kazao je ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević.

Sabahudin Ramić, predsjednik Koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH kazao je kako borci daju podršku zakonu koji je usvojila Vlada FBiH sa amandmanima, te da je to zakon koji je realan, usaglašen i provodiv, što je u konačnici i najbitnije, jer od 2010. godine demobilizirani branioci nemaju zakon.

Iz Koordinacije udruga HVO-a također podržavaju zakon koji je ranije upućen u parlamentarnu proceduru i koji je usvojen u Vladi FBiH te su kazali kako su dostavili i u pisanoj formi mišljenje i svoj stav.

Sa pozicije Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida na godišnjem nivou se izdvaja 315 miliona KM i to za lične i porodične invalidnine, naknade dobitnicima najviših ratnih priznanja, kao i za pomoć borcima za liječenje, pomoć za troškove dženaza i sahrana te za druge vidove pomoći, i još 288 miliona KM godišnje izdvaja Federalno ministarstvo rada i socijalne politike za vojne penzije, dok bi sam zakon koji je predložen koštao oko 345 miliona KM – saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA