10 C
Sarajevo
18.04.2024

Haradinaj odbio Brisel: Prošlo je to vrijeme

“Prošlo je vrijeme kada su takva pitanja mogla biti riješena uslovljavanjem”, piše Haradinaj šefici evropske diplomatije Federici Mogherini.

Pismo je GazetaEkspres objavila neposredno uoči sastanka Haradinaja sa briselskim zvaničnicima, a o kosovskom SSP.

“Dvadeset godina nakon rata na Kosovu, deset godina nakon proglašenja nezavisnosti Republike Kosovo i pet godina nakon Briselskog sporazuma, istina je da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije minimalan i zapravo je u potpunosti zaustavljen”, piše Haradinaj.

Mogherini, komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Јohannes Hahn u zajedničkom pismu Haradinaju ponudili su mogućnost rješavanja tarifnog problema sa Srbijom, a prije današnje sjednice Vijeća sigurnosti o Kosovu.

- OGLAS -

Haradinaj, između ostalog, kaže da nema smisla žaliti zbog aktuelne situacije i da Brisel treba da bude svjestan realnosti.

“Ono što nam je potrebno sada je nova inicijativa za podizanje dijaloga na nivo na kojem će ovakva pitanja biti uključena u širi sporazum”, naveo je Haradinaj.

S tim u vezi, on podsjeća da je Priština već objavila nacrt sveobuhvatnog sporazuma između, kako navodi,”Republike Kosova i Republike Srbije”, koji je predstavljen i specijalnom predstavniku EU Nataliji Apostolovoj u četvrtak.

Objasnio je da je cilj tog dokumenta da se objedine pitanja o kojima je do sada postignut dogovor sa onima koja su, kako kaže, još na stolu, a koja će biti osnov pravno obavezujućeg sporazuma između “dvije zemlje”.

Haradinaj navodi i da vjeruje da je u interesu, kako kaže, Kosova, Srbije i EU, kao i šire međunarodne zajednice, da ova prilika bude iskorišćena za unapređenje stavova i ambicija.

Uz uvjerenje da je rješenje moguće, uz posvećenost EU, Haradinaj navodi i da je uloga Brisela od vitalnog značaja za postizanje konačnog sporazuma.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA