7 C
Sarajevo
25.04.2024

Usvojeno niz mjera za borbu protiv koronavirusa

 

Razmatrani su informacija o stanju u FBiH i prijedlozi za poduzimanje mjera i aktivnosti s ciljem zaštite stanovništva i ublažavanja posljedica uticaja globalne pandemije koronavirusa na ekonomiju u FBiH.

– Današnju sjednicu sam sazvao da bismo svi zajedno definirali mjere i donijeli odluke koje će biti od pomoći našim građanima, zdravstvenom sistemu i privredi u narednom periodu. Radi se o mjerama i odlukama koje će ublažiti posljedice pojave koronavirusa i odnose se na zaštitu zdravlja stanovništva i očuvanje likvidnosti privrede – rekao je Novalić na konferenciji za novinare.

Na tematskoj sjednici su, kako je rekao, prezentirani aktuelni podaci – četvero je zaraženih od koronavirusa u FBiH, 20 u RS-u i 2.000 osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom.

- OGLAS -

– Situacija se stalno mijenja. Potrebna nam je ozbiljnost, odgovornost i saradnja svih. Vlada FBiH je danas donijela odluku o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH. Odmah da pojasnim, u FBiH ne postoji nikakvo stanje koje se zakonski tretira kao vanredno stanje, to je definicija iz Srbije. Stanje nesreće, koje je danas proglašeno, adekvatna je kategorija i omogućava sve poteze koji su vezani za ovakve prilike – pojasnio je Novalić.

Donesena je odluka, nastavlja federalni premijer, kojom Vlada propisuje zadržavanje cijena na zatečenom nivou od 5. marta ove godine za pojedine proizvode. Pokrenuta je i inicijativa ka Vijeću ministara i Parlamentu BiH za hitnu izmjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama, kako bi bilo osigurano izuzeće od primjene ovog zakona prilikom nabavke medicinske opreme, medicinskih sredstava, dezinfekcionih sredstava i sve druge zaštitne opreme za potrebe suzbijanja koronavirusa.

– Date su preporuke za mjere i aktivnosti sa ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica. Tu se prije svega misli da Agencija z6a bankjarstvo treba što prije donijeti podzakonske akte kojima se podržavaju ključne mjere za ublažavanje učinkia pojave koronavirusa na bankarski sistem, koji mora ostati u ravnoteži, zatim privredu i građane FBiH – naveo je Novalić.

Vlada FBiH će u narednom periodu, a već u četvrtak je njena naredna sjednica, povući poteze vezano za formiranje garancijskog fonda, koji treba da omogući likvidnost privrede, u kojem će biti značajna sredstva, poreske olakšice, i otovriti aktivnosti na državnom nivou koji podrazumijeva pristup međunarodnim finansijskim institucijama, koje se također bave ovim globalnim problemom.

– Donesen je niz preporuka poslodavcima i radnicima, među kojima je i ta da se jednom od roditelja maloljetne djece starosti do 10 godina omogući odsustvo s posla. Vlada FBiH pozdravlja odluku Uprave BH Telecoma o korištenju platforme i svih drugih pratećih resursa za odvijanje online nastave u skladu sa tehničkim mogućnostima BH Telecoma. Ovo je primjer društveno odgovornost postupanja u novonastaloj situaciji – naveo je Novalić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA