7 C
Sarajevo
23.04.2024

U Danskoj popušta epidemija, ali i raste broj zaraženih novim sojem

Danska bilježi porast zaraza novim sojem koronavirusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji, unatoč popuštanju epidemije u zemlji.

Danska je uvela stroge nacionalne mjere protiv koronavirusa u prosincu zbog naglog porasta novih zaraza i otkrića nove i zaraznije mutacije koronavirusa za koju vlasti očekuju da će biti dominantna do sredine februara.

U drugom tjednu siječnja je u sedam posto svih sekvenciranih pozitivnih testova otkriven mutirani soj, naveo je Državni institut za serum (SSI) u izvješću u petak.

- OGLAS -

To je povećanje sa 4,1 posto u prvoj sedmici januara te s 2,4 posto u zadnjem tjednu prosinca.

Danska je ukupno potvrdila 193.038 zaraženih i 1941 žrtvu covida-19.

Zemlja je naglo povećala svoj kapacitet sekvenciranja i planira analizirati virusni genetski materijal svih pozitivnih testova. Više od 33 posto pozitivnih testova u drugom tjednu ove godine već je sekvencirano.

Danska je u petak obustavila sve letove iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog potencijalno nepouzdanih testova na koronavirus u Dubaiju.

Tri osobe zaražene novim sojem u Danskoj putovale su u UAE, objavio je SSI u petak i dodao da nije poznato jesu li se ondje i zarazile.

No dnevni broj zaraza koronavirusom u Danskoj opada. U protekla 24 sata potvrđene su 773 nove zaraze, a stopa širenja koronavirusa pala je na 0,67 posto, što Danska nije vidjela od rujna.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA