10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Konjic: Ne tolerišemo nenajavljeno smještanje migranata

Povodom novonastale situacije u vezi s prebacivanjem migranata kod Konjica, na Bradinu u bivšu kasarnu, zasjedao je Kolegij načelnika Općine Konjic koji je izdao saopćenje za javnost.

“U vezi novonastale, ničim izazvane i nenajavljene situacije, a u vezi sa eventualnim smještanjem migranata na područje općine Konjic, lokalitet kasarne u selu Bradina, imamo potrebu da istaknemo da smo, najblaže moguće rečeno, neugodno iznenađeni i rezignirani ovim potezom nadležnih nivoa vlasti”, naveli su na početku.

Ističu da je Općina Konjic u ne tako davnim vremenima pokazala svoje veliko srce i primala izbjeglice iz Foče, Hadžića, Nevesinja, Gacka, Prozora, Mostara, Čapljine, Stoca i mnogih drugih krajeva BiH, a u pojedinim momentima broj domicilnog stanovništva i protjeranih ljudi bio je gotovo isti.

- OGLAS -

“I izdržali smo. Među prvim smo priskakali u pomoć kod poplava i svih ostalih humanitarnih aktivnosti. Nije namjera da navedenim pišemo bilo kakve hvalospjeve, nego da pokažemo da imamo taj osjećaj za podijeliti nevolju koju imaju drugi ljudi. Zato nas još i više pogađa ovakav neprimjeren pokušaj smještanja izbjeglica na područje Općine Konjic. Nadalje, vođeni posljednjim negativnim iskustvima građana BiH, moramo istaći da je to područje izuzetno rijetko naseljeno i da postoji realna opasnost da broj migranata u mnogome nadmaši broj domicilnog stanovništva”, navode u saopćenju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA