15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Pod okriljem UN-a u Ženevi počela prva runda političkih mirovnih pregovora za Libiju

 
Prva runda političkih pregovora u okviru mirovnog procesa za Libiju počela je danas u uredu Ujedinjenih nacija u švicarskoj Ženevi, javlja AA.

“Mogu potvrditi da su libijski mirovni pregovori počeli danas u Ženevi. Pregovori su u toku”, kazao jeglasnogovornik Ureda UN-a u Ženevi Rhael Leblanc.

Pregovori su počeli i uprkos ranijim najavama međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije da neće učestvovati u procesu.

Leblanc je kazao da nema informacije o delegacijama koje učestvuju na pregovorima, ali da zna da su pregovori počeli.

- OGLAS -

UN je jučer saopštio da će pregovore u Palati nacija u Ženevi voditi Ghassan Salame, specijalni izaslanik Mirovne misije UN-a u Libiji (UNSMIL).

Stalni predstavnik Lubije u ženevskom uredu UN-a Tamim Baiou za AA je kazao da se pregovori vode pod okriljem Ujedinjenih nacija i da on nema detaljnije informacije o njima.

Politički mirovni pregovori za Libiju počeli su nakon što je u nedjelju završena i druga runda vojnih pregovora koji su u Ženevi vođeni pod okriljem UN-a.

“Strane su se dogovorile da nacrte sporazuma dostave njihovim rukovodstvima za dalje konsultacije i dogovorili su da se ponovo sastanu narednog mjeseca i nastave razgovore”, saopćeno je iz UNSMIL-a.

Vojne pregovore vodila je Zajednička libijska vojna komisija koju su činila po petorica delegata Vlade nacionalnog jedinstva Libije i nelegitimnih snaga sa istoka Libije koje predvodi Khalifa Haftar.

U skladu s rezolucijom 2510 Vijeća sigurnosti UN-a, UNSMIL radi na uspostavi primirja i rješavanja krize u Libiji na tri kolosijeka. To su vojni, politički i ekonomski pregovori koji za cilj imaju uspostavu trajnog mira u Libiji.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA