13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

Nastavljena žestoka polemika SDA i Bh.bloka u ZDK

– Sveukupni gubitnici Općih izbora održali su “zajedničku” press konferenciju i dalje djelujući koaliciono. Vjerovatno im još niko nije javio da se BH blok raspao, da su pregovori o koaliranju već završeni i Vlada imenovana. Ekipa se zaboravila pa nastavila četveromjesečno lamentiranje o principima, programima, mandatarima, ministarstvima, navode iz SDA i dodaju:

– Nažalost, slabi ste prognozeri i još slabiji izvođači. Gospodo, tvrdili ste da ćete pobijediti na izborima i da je ovo odlazeća administracija. Prevarili ste se! SDA ZDK je osvojila više mandata nego svi vi zajedno i to je, gospodo, volja građana ZDK. Administracija nije odlazeća. Priznajte da ste gubitnici. Izgubili ste izbore, izgubili ste mandatara, izgubili ste većinu u Gradskom vijeću Zenica, gubite zastupnike… Očito da ste gubitnici. Kako kažu, UZALUD VAM TRUD SVIRAČI.

Podsjetimo, predstavnici dvije stranke BH bloka, SDP-a i Naše stranke te Nezavisnog bloka, održale su jučer zajedničku pres-konferenciju. Na presicu su bili pozvani i predstavnici DF-a, ali se, kako je istakao predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Senaid Begić, oni nisu odazvali pozivu.

- OGLAS -

Begić je istakao da, kada se prešlo sa principa zajedničkog djelovanja, na konkretne stvari kompetencija, a da bi formirali stručnu i kompetentnu vladu, raspala parlamentarna većina na čijem je čelu bio SDP-e, koji nije želio oformiti vladu na način na koji je to uradila SDA, prenose Vijesti.ba.

-Tadašnja skupštinska većina, između ostalog, i pala je na principima koje ste vidjeli prije dva dana- kazao je Begić.

Nakon 18. januara i raspada parlamentarne većine koju je predvodio SDP-e, kako je istakao Mladen Simić, zamjenik predsjedavajuće Skupštine ZDK te zastupnik iz tog kantona iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, „SDA, koja je dobila najviše zastupnika, ali nije imala partnera osim HDZ-a, po svaku cijenu željela ostati na vlasti“.

-Mi nismo bili spori, inertni, nismo zaboravili građane ZDK-a… Razlog je što se vidjelo protekla dva dana. Nismo željeli da sudjelujemo u pukoj raspodjeli fotelja – kazao je Simić, koji je dodao kako je i njihov Senaid Begić dobijao prijetnje iz raznih krugova, koje su i prijavili.

Simić se zapitao i zar treba da ministar pravde bude ekonomista, a policije vlasnik hotela…

-Imate prijedlog za ministricu koju njena stranka neće, o čemu ćemo vam podnijeti dokaz. Ministrica za rad i socijalnu politiku se bavi volonterskim radom – istakao je Simić, koji se, kao i drugi učesnici presice, zapitao zašto se ministarstvo finansija stalno dodjeljuju HDZ-u.

Ovakvo ponašanje je izgubilo svaku mjeru, obraz, bilo šta… SDA je sve uradila da ostane na vlasti, a ovim građanima i državi trebaju promjene – kazao je Fuad Kasumović, potpredsjednik Nezavisnog bloka, koji je dodao kako su stabilna i stranka koja je za promjene.

Zato, ističe Kasumović, nije pristao na ponude predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da uđe u vlast.

-Nije moguće i normalno da niko od Bošnjaka nije ministar finansija i privrede. O kompetencijama Vlade ZDK nemam nikakav komentar.

-Vidjet ćete u drugom dijelu rasporeda ko će i čija će djeca dobiti pozicije – kazao je Kasumović, koji je dodao kako je „SDA pokazala kako ide na sve ili ništa“ te želi da izabere i svog muftiju Zeničkog muftijstva.

Kasumović je javno poručio stranci SDA da obznani koliko su dali Omeru Škalji i Nusretu Imamoviću, zastupnicima u Skupštini ZDK, a koji su izabrani na listi Nezavisnog bloka te koji sada podržavaju vladu SDA.

-Ovim budžetom pokrivaju kriminal iz prošlosti. Da je bilo kriminala potvrđuje da je partija koja je dobila samo dva zastupnika, ima tri ministarstva, zastupnika u Domu naroda i, u drugoj raspodjeli, dobit će još deset pozicija – istakao je Kasumović.

Zastupnica Sanja Renić iz Naše stranke kazala je kako nisu uspjeli formirati vlast bez nacionalnih stranaka.

-Kadrovi ove vlade služe za podsmijeh na regionalnoj medijskoj sceni – kazala je Renić, koja je dodala kako je uvjerena da ta vlada neće odgovoriti zadatku. Renić je najavila kako će biti korektiv Vladi ZDK te da će raditi u interesu građana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA