Vijesti
Tri osobe iz Sarajeva uhapšene zbog sumnje na prevaru Lica lišena slobode su nakon kriminalističke obrade u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.
# Agencija
Dana 09.11.2020. godine policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te angažman Specijalne policijske jedinice FUP-e, poduzimali aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva „Blic“, vezano za dokumentovanje lica i krivičnog djela „Prijevara“ iz člana 294. st. 2. „Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 183. st. 2. u vezi sa krivičnim djelom „Podstrekavanja“ iz člana 32. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.


U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi na pet lokacija na području Ilijaša i Breze,  te su  lišena slobode tri lica iz Sarajeva inicijala E.S. (1991.), S.D. (1976.) i  DŽ.K (1979.) dok je četvrto lice nedostupno policijskim organima, zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje navedenih krivičnih djela.

Navedena lica se sumnjiče da su u periodu od januara 2020. godine do realizacije ove akcije, a na osnovu međusobnog prethodnog dogovora, na prijevaran način i prijetnjom od vlasnika firme iz Kakanja, prisvojio građevinske mašine vrijednosti cca. 82.400,00 KM, na način da su s ciljem privida legalnosti, upućivanjem prijetnji i dovođenjem u zabludu prinudili oštećenog da u svojstvu ovlaštene osobe izda fiskalne račune, sa uračunatim PDV-om, po kojem nije izvršeno plaćanje, a koji su iskorišteni kao dokaz o vlasništvu, da bi iste mašine potom prodali trećim licima sa područja FBiH i RS, radi dalje upotrebe.

Prilikom pretresa su pronađeni i oduzeti predmeti traženi naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Lica lišena slobode su nakon kriminalističke obrade u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o  izvršenom krivičnom djelu.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, saopćeno je iz FUP-a.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.