11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Afganistan donirao milion dolara za palestinske izbjeglice

Vlasti Afganistana donirale su milion dolara za rad Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), javlja Anadolu Agency (AA).

Šef turske diplomacije Cavusoglu sastao se danas u Istanbulu s ambasadorima Palestine u europskim zemljama i tom prilikom poručio kako je potrebno uložiti dodatne napore jer Palestina prolazi kroz izuzetno težak period.

Ambasador Afganistana Abdul RAhim Sayed Jan tom prilikom je uručio pomoć UNRWA komesaru Pierreu Krahenbuhlu.

- OGLAS -

Cavusoglu je pozdravio donaciju i istakao kako je afganistanski narod suočen s vlastitim problemima, a kako je ipak uspio pokazati prelijep primjer bratstva i solidarnosti.

Cavusoglu je također kazao da će UNRWA i dalje imati probleme te je najavio nastavak pomoći iz Turske.

“Problemi i izazovi nisu smanjeni, već povećani. Uporedo s nastavkom izraelskih napada na historijska i legitimna prava Palestinaca, i drugi akteri jednostranim potezima pokušavaju dodatno destabilizirati tu regiju. Republika Turska će uvijek biti u prvim redovima odbrane palestinskog pitanja na međunarodnoj sceni“, poručio je Cavusoglu.

UNRWA se suočava s finansijskom krizom nakon što je američki predsjednik Donald Trump u augustu prošle godine donio odluku o ukidanju pomoći toj agenciji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA