23.8 C
Sarajevo
16.04.2024

PDP: “Poseban status opštinama u FBiH sa srpskom većinom”

Član Glavnog odbora PDP-a Saša Čekrlija smatra da je neophodno da, u slučaju ustavnih promjena u Federaciji BiH, sadašnji Livanjski kanton i Unsko-sanski kanton budu prekomponovani i od njihovih dijelova načinjena posebna izborno-teritorijalna organizacija koju bi činile opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

Čekrlija tvrdi da se uveliko u tajnosti vode pregovori između bošnjačkih i hrvatskih političkih faktora o ustavnim promjenama u FBiH i da je neophodno da srpski politički faktor u BiH insistira na tome da bude formirana posebna teritorijalna organizacija od opština Glamoč, Grahovo, Drvar i Bosanski Petrovac, saopćeno je iz PDP-a.

„PDP smatra da je civilizacijski nedopustivo ponašanje vodećih bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka koje ni 25 godina nakon rata nisu uspjele da omoguće realizaciju osnovnih ljudskih prava Srba koji žive u FBiH. U tom smislu, neophodno je da u svim eventualnim promjenama Ustava FBiH, kao i Izbornog zakona BiH, teritorije u FBiH sa većinskim srpskim stanovništvom dobiju poseban status unutar tog entiteta“ – rekao je Čekrlija.

- OGLAS -

On smatra da je to jedini način da bude obezbijeđen opstanak Srba na njihovim vjekovnim ognjištima u zapadnim krajiškim opštinama i da ne postoji nijedno opravdanje na osnovu kojeg su Srbi na tim prostorima getoizirani, obespravljeni i nije im omogućeno da budu istinski konstitutivan narod.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA