13.8 C
Sarajevo
08.05.2024

Teheran: Počelo ubrizgavanje uranijumskog gasa u centrifuge postrojenja Fordo

Iran počeo da ubrizgava uranijumski gas u centrifuge u svom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordo, javila je danas državna televizija.

U izvještaju se navodi da je ubrizgavanje uranijumskog gasa u centrifuge počelo uz prisustvo inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju, prenosi Rojters.

Agencija dodaje da je to četvrti korak Teherana u smanjivanju poštovanja obaveza iz nuklearnog sporazuma potpisanog sa svjetskim silama 2015. godine.

- OGLAS -

Ovaj potez juče je najavio iranski predsjednik Hasan Rohani koji je poručio da su svi koraci Irana na smanjenju poštovanja obaveza iz nuklearnog sporazuma mogu biti povučeni i da će se Teheran vratiti svojima obavezama kada to učine i ostale potpisnice.

Iran je u ponedjeljak saopštio da radi na prototipu centrifuge koja je 50 puta brža od one dozvoljene nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama.

- Advertisement -

Prema nuklearnom sporazumu, koji je potpisan 2015. godine, Iran ima pravo da proizvodi obogaćeni uranijum samo posredstvom 5.060 centrifuga prve generacije IR-1.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA