5 C
Sarajevo
25.04.2024

Sirijska vlada ima puno povjerenje u Rusiju

 
Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Faisal Mekdad izjavio je u utorak da sirijska vlada ima puno povjerenje u Rusiju u predstojećim razgovorima s Turskom o situaciji u sirijskoj pokrajini Idlib.
 

– Rusi sarađuju sa sirijskom vladom u okviru međunarodnog prava – izjavio je Mekdad na marginama ceremonije otvaranja ambasade istočne libijske vlade halife Haftara u Damasku.

Njegovi komentari su uslijedili dok bi se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin trebali sastati 5. marta kako bi raspravljali o situaciji u sirijskoj sjeverozapadnoj pokrajini Idlib u kojoj su pojačane napetosti.

Očekuje se da na sastanku bude raspravljano o prekidu vatre u Idlibu.

- OGLAS -

– Imamo potpuno i nepoljuljano povjerenje u naše ruske prijatelje – kazao je Mekdad.

Istaknuo je da će sirijska vlada nastaviti da se bori protiv „terorističkih grupa“ dok ne preuzme kontrolu nad svim regijama u zemlji.

Od decembra prošle godine sirijske snage izvode veliku ofanzivu protiv ultraradikalnih pobunjenika u pokrajini Idlib, posljednjem sirijskom pobunjeničkom uporištu, koji graniči s Turskom.

Direktna konfrontacija između dvije zemlje desila se nakon sirijskog napada prošlog četvrtka u kome su ubijena 34 turska vojnika.

Otada turske snage napadaju sirijske vojnike u Idlibu, uništavajući njihove borbene avione i ubijajući desetke sirijskih vojnika, prenosi Xinhua.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA