11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

U školi primijenjenih umjetnosti otvorena izložba radova Mirsada Konstantinovića

Izložba radova jednog od najznačajnijih bh. grafičara Mirsada Konstantinovića (1956- 2008) otvorena je danas u galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

Direktorica škole Elma Alić-Šobot istakla je da je Konstatinović umjetnički rad započeo u toj školi.

Navela je da su izložbom obuhvaćeni radovi koji su nastajali od njegovih umjetničkih početaka 1979. godine pa sve do prerane smrti 2008. godine.

- OGLAS -

– Mirsad Konstantinović bio je čovjek koji vam daje energiju – ocijenila je direktorica Srednje škole primijenjenih umjetnosti, prisjetivši se dragog kolege.

Voditelj galerije, profesor u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Boris Čistopoljski  rekao je da predstavljena djela prikazuju samo dio bogatog opusa tog autora.

– Konstantinović nam je kroz stvaralački opus prikazao nevjerovatno senzibilni pristup mediju grafike bogate koloritom, ali nije krio ni svoju ekspresivnu prirodu. Što je najbitnije, a po čemu ga svi njegovi poznanici i prijatelji pamte, je njegova ljudska priroda koja je zabilježena u našim sjećanjima, a materijalizovana u njegovim djelima – rekao je Čistopoljski.

On je zahvalio kolegicama i kolegama grafičarima s Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo koji su izišli u susret pri realizaciji izložbe te omogućili da se učenicima i široj publici prikaže više od četrdeset radova Mirsada Konstantinovića.

O Konstantinovićevom stvaralaštvu govorila je i profesorica historije umjetnosti Lejla Bušatlić.

Mirsad Konstantinović rođen 27. juna 1956. u Sarajevu. Završio je osnovnu školu i Školu primjenjenih umjetnosti u Sarajevu te diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1996. na Odsjeku za grafiku u klasi profesora Dževada Hoze. Postdiplomski studij završio je 2007. na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za grafiku pod mentorstvom akademika Dževada Hoze i stekao zvanje magistra grafike. Radio je kao asistent na Odsjeku za grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Preminuo je 2008. godine u Sarajevu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA