11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Južnokorejski pregovarač za denuklearizaciju otputovao u Washington

Vodeći južnokorejski pregovarač za denuklearizaciju Korejskog poluotoka otputovao je u Washington kako bi se konsultovao s američkim zvaničnicima oko Sjeverne Koreje, saopćilo je u utorak južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

 Noh Kyu-duk, portparol ministarstva vanjskih poslova, izjavio je na brifingu za novinare da Južna Koreja predviđa brzi nastavak dijaloga Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, rekavši da je posjeta Lee Do-hoona, specijalnog izaslanika za pitanja mira i sigurnosti na Korejskom poluotoku, Washingtonu, dio napora na mirnom rješenju.

Lee će se razgovarati sa Stephenom Biegunom, specijalnim američkim izaslanikom za Sjevernu Koreju, i ostalim američkim zvaničnicima zaduženim za Sjevernu Koreju do četvrtka, navode lokalni medije.

- OGLAS -

Južnokorejski diplomata konsultovat će se s američkim kolegom oko mjera na nastavku razgovora između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država.

Drugi samit između vrhovnog vođe Sjeverne Koreje Kim Jong Una i američkog predsjednika Donalda Trumpa završen je bez sporazuma u vijetnamskoj prijestonici Hanoju prošle sedmice.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je da će njegova zemlja zatražiti pomoć u osiguranju nastavka dijaloga između Pyongyanga i Washington, u nadi da će razgovori između dvije strane biti nastavljeni što skorije, prenosi Xinhua.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA