1 C
Sarajevo
19.04.2024

U ratu s puškom iznad Goražda, a danas dio vlasti

Brojne reakcije izazvali su ratni snimci „Associated Pressa“ na kojima Velemir Tanović, poslanik Liberalne stranke u Skupštini BPK, u uniformi i s puškom u ruci pokazuje prema opkoljenom Goraždu.

– Tamo im je linija sad, na Rorovima … – objašnjavao je Tanović u aprilu 1994. godine, nakon velike ofanzive srpske vojske na ovaj grad i ulaska trupa UNPROFOR-a u Goražde.

Tada nije mogao zamisliti da će jednoga dana njegovo ime osvanuti na predizbornom plakatu s parolom „Jer volimo Goražde“, a pogotovo da će biti dio zakonodavne vlasti u mjestu koje je rušila vojska čiju je uniformu nosio.

- OGLAS -

– To je bilo u početku 1992. godine. Kuću sam čuvao, a znate kako je bilo onda, morali se mobilisati i da nećeš – kazao nam je Tanović, kategorično tvrdeći da se radi o snimcima s početka rata.

U arhivu AP-a navedeno je da su snimljeni u petak, 25. aprila 1994. godine, a objavljeni dan poslije. Zajedno sa snagama UN-a u Goražde su tada ušli i strani novinari, koji su pratili sastanak o povlačenju teškog naoružanja VRS na tri kilometra od grada.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA