10 C
Sarajevo
23.04.2024

Nikolić: Želim pokazati čari fizike i kod mladih probuditi ljubav prema nauci

U Tuzli je nedavno završeno veliko naučno natjecanje među učenicima osnovnih i srednjih škola iz BiH simboličnog naziva #Budi fizičar. Natjecanje su organizirali Odsjek za fiziku Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Udruženje fizičara Tuzlanskog kantona.

Učenici su trebali predstaviti svoje inovacije te ih prikazati kroz kratki dokumentarni film u kojem se vidi određena fizikalna pojava odnosno proces samog eksperimenta. U ocjenjivanju najboljih radovali sudjelovali su eminentni profesori te javnost kroz društvene mreže.

Prvo mjesto osvojio je Lukas Nikolić, iz Elektrotehničke škole Tuzla sa svojom inovacijom “vrući led“, a slijede ga Ismail Brkić, učenik Behram-begove medrese Tuzla, Kenan Junuzović, učenik Mješovite srednje škole Gračanica, Admira Huseinspahić iz Osnovne škole Enver Čolaković Janjići-Zenica i Adin Musić, učenik Prve Osnovne škole Bosanska Krupa.

- OGLAS -

Pobjednik takmičenja Lukas Nikolić za Fenu je ispričao da je cilj natjecanja bio probuditi maštu kod djece te ih potaknuti da unutar svoja četiri zida pokažu sve čari znanosti i fizike. Kaže da je natjecanje shvatio kao stvaranje ljubavi prema fizici, hemiji i matematici te da to nisu komplicirane znanosti nego upravo suprotno – veoma zanimljive. Sretan je što mu je ovaj projekt omogućio da se i sam okuša u nauci.

– Moj eksperiment je bio mješavina kemije i fizike. Radi se o takozvanom vrućem ledu. Od malena znamo da led nastaje tako što voda u tekućem agregatnom stanju pri normalnom sobnom pritisku ispod 0 stupnjeva Celzijusa prelazi u svoje čvrsto agregatno stanje, u led. Ja sam ovim eksperimentom dokazao da led možemo dobiti i na sobnoj temperaturi i to bez promjene pritiska te da taj led zapravo ne hladi već grije. Svi koji još ne vjeruju moćima fizike i kemije mogu se uvjeriti na facebook stranici Odsjeka za fiziku, PMF-a u Tuzli. Tamo možete vidjeti i ostale dokumentarne filmove mladih znanstvenika iz cijele Bosne i Hercegovine – kazao je Nikolić.

Smatra da je osim svog eksperimenta želio kod mladih pobuditi ljubav prema fizici.

– Pošto iz iskustva znam da je mnogima ‘klasična fizika smor’, tražio sam nešto novo i zanimljivo kako bih privukao što više mladih da vidi moj video. Želio sam uraditi jedan zanimljiv video u skladu s ovom trenutnom situacijom. Tako sam odabirom glazbe i montažom videa želio potaknuti ljude na važnost nošenja zaštitne opreme kako u laboratoriju, tako i u ovoj trenutnoj korona situaciji – pojasnio je.

Lukasova inovacija je nastala u jeku pandemije koronavirusa u njegovoj kući i u obiteljskoj kuhinji. Razlog za prijavu na ovo natjecanje je vidio u svojoj želji da se i sam bavi naukom, a smatra da je najveći uspjeh kada vam prijatelji iz razreda čestitaju i podrže vas, a usput i nauče nešto novo.

-U konačnici mislim da sam uspio, a sami rezultati sve govore – deset tisuća ljudi je pogledalo moj video. Nažalost, živimo u takvoj zemlji koja gotovo ništa ne ulaže u obrazovanje budućih znanstvenika. Ja znam da jedan projekt kao što je ovaj neće i ne može promijeniti ništa, ali se iskreno nadam da kada bi bilo više ovakvih ili sličnih projekata, da bi imali puno pametnije i zrelije generacije koje bi bile spremne na velike izazove – smatra Lukas Nikolić koji uskoro kreće u Drugi razred Elektrotehničke škole u Tuzli, smjer informatika.

Nada se da će imati priliku unapređivati budućnost današnjeg društva kroz svoja otkrića. Upravo zato je, naglašava, i upisao Elektrotehničku školu u Tuzli koja je iznjedrila brojne inžinjere i doktore nauka.

Inače, učenici Elektrotehničke škole u Tuzli su poznati po svojim inovacijama. Elektrotehnička škola u Tuzli posljednjih godina postavlja standarde obrazovanja u cijeloj Bosni i Hercegovini. Međunarodne nagrade, priznanja, diplome same govore o kvalitetu obrazovanja u ovoj školi zbog čega je postala među najtraženijima kod učenika za dalje obrazovanje.

– Ja sam evo tek završio prvi razred i zaista moram reći da su se sva moja očekivanja ispunila pa čak i da su nadmašena. Čitav menadžment škole na čelu s direktorom Selmirom Dadanovićem bori se da učenicima što je moguće više olakša i pomogne. Sve što je ETŠ uradila posljednjih godina, sve je uradila sama bez pomoći bilo koga. Međutim, neke se stvari ne mogu kupiti novcima. Znanje koje posjeduju svi profesori ove škole i način na koji oni svoje znanje prenose na nas učenike je neprocjenjivo. Smatram da je više škola poput Elektrotehničke škole u Tuzli da bi kvaliteta obrazovanja naše zemlje bila među vodećim u svijetu – mišljenja je.

Lukas Nikolić je dobitnik brojnih priznanja na školskim natjecanjima te autor zbirke pjesama “Put odrastanja“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA