12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Općina Centar nastavlja finansijski pomagati održivi povratak u Prnjavor

Prvi ugovor u vrijednosti od 25.000 KM je u ime Opštine Prnjavor potpisao načelnik Darko Tomaš koji se ovom prilikom zahvalio na višegodišnjoj finansijskoj pomoći koju Općina Centar Sarajevo pruža ovoj maloj lokalnoj zajednici.

–Potpisani ugovor se odnosi na sanaciju putnog pravca u naselju Konjuhovci, te za sanaciju vodovodne mreže u naselju Lišanj, dva povratnička naselja u našoj opštini. Posebnu važnost ima pomoć koja je namijenjena pojedincima povratnicima u našu opštinu koja će njima biti najpotrebnija, te za dvije vjerske zajednice. Izražavamo posebnu zahvalnost za višegodišnju podršku Općine Centar te na taj način pokazujemo kako dvije lokalne zajednice mogu dobro sarađivati. Siguran sam da ćemo iz Opštine Prnjavor u narednom periodu uspjeti uzvratiti ovo dobročinstvo i podršku, kazao je Tomaš.

Drugi potpisani ugovori su namijenjeni kao pomoć za tri povratničke porodice gdje je za obnovu neuslovne stambene jedinice povratnika Elvira Zejnića izdvojen iznos od 2.500 KM, dok je isti iznos izdvojen za izgradnju štale povratniku Sabrudinu Kvakiću. Za finansiranje radova i nabavku materijala za priključak na vodovodnu mrežu stambenog objekta u vlasništvu Emira Lugonje Općina Centar je pomogla sa 1.500 KM.

- OGLAS -

-Zadovoljstvo nam je i radujemo se svakom našem dolasku u Prnjavor. Ovo su konkretne aktivnosti kojima približavamo građane ove i naše općine Centar i sretni smo što možemo pomoći jedni drugima, posebno povratničkoj populaciji. Osim Opštini Prnjavor danas smo potpisali ugovore i za sanaciju stambenih objekata tri fizička lica te za dvije vjerske zajednice. U septembru ove godine uputit ću na Općinsko vijeće Centar inicijativu za bratimljenje sa Opštinom Prnjavor. Posljednje tri godine zajedno sa današnjim ugovorima smo pomogli ovoj lokalnoj zajednici sa 71.500 KM, izjavio je načelnik Ajnadžić.

Ovom prilikom su također potpisani ugovori sa predstavnicima dvije vjerske zajednice iz Prnjavora. Radi se o Medžlisu Islamske zajednice Prnjavor u čije ime je ugovor potpisao predsjednik izvršnog odbora Muharem Halilić. Za potrebe ugradnje centralnog grijanja i druge opreme u mektebu pomenutog medžlisa izdvojen je iznos od 7.000 KM. Druga vjerska zajednica koja je ovom prilikom dobila pomoć je Parohija preobraženja gospodnjeg u čije ime je ugovor potpisao paroh Orel Zakaljuk. Za ovu vjersku zajednicu Općina Centar je izdvojila 3.000 KM za potrebe nabavke materijala i izgradnje pozornice u Parohiji koja još ima naziv Ukrajinska crkva, jer njene vjernike čine ljudi porijeklom iz daleke Ukrajine.  

Potpisivanju ugovora je također prisustvovala i Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, službe koja je zajedno sa Službom za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar provela proceduru i pripremila potpisane ugovore.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA