-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Kolika je realna upotrebna razlika između skupljih i jeftinijih zimskih guma? (VIDEO)

Koliko para, toliko muzike?

Mada još uvijek nismo osjetili „čari“ zime, vrijeme je da se podsjetimo do koje mjere su važne zimske gume. Za njih nema alternative, tako da ih nikakvi „all season“ pneumatici i integralni pogoni ne mogu zamjeniti kada su uslovi vožnje „pravi zimski“.

Zapravo, u takvim situacijama, „rasnim terencem“ će se teže upravljati u odnosu na „običan“ automobil s prednjim pogonom, opremljen adekvatnim zimskim gumama.

- OGLAS -
  
 

Međutim, i zimskih guma ima raznih, posebno ako u obzir uzmemo cenovno razvrstavanje. Naravno, neki tipovi su prilagođeni za vožnju po ledu, neki za snijeg, a drugi stavljaju akcenat na regularno vlažno/suho  vrijeme s povremenim padavinama.

U ovom testu su takmaci Nokian WR Snowproof i Tristar Snowpower 2. Naravno, jasno je koja guma je ovdje premijum.

  

Dakle, oba proizvođača navode da je riječ o „snježnim“ gumama, ali je odmah na početku jasno da Nokian zauzima agresivniji stav, u odnosu na uglađenije blokove na Tristarovom pneumatiku. Pored toga, ispituju se gume u dvije različite dimenzije, manja 205/44 R16 i veća 245/55 R18 na Volvou S90. Za trakciju po snijegu i ledu, manja guma je obično bolja, ali to je neka druga tema.

Svrha ovog testa je da se procjeni da li vrijedi dodati nešto novca i kupiti Nokian u odnosu na „niskobudžetniju“ gumu. Čini se da je odgovor bez dileme „da“, ali nije sve tako jednostavno. Ove dvije marke su uporedive u kočnim tragovima na ledu, bez obzira na automobil, ali su na većem Volvou Nokian pneumatici pokazali znatno bolje performanse prilikom zaustavljanja na snijegu. Tristar gume se također nisu posebno pokazale kada je riječ o upravljivosti, jer je prijanjanje kod Nokiana superiornije, što može da bude reflektovano i u stvarnom saobraćaju.

Ono što možda čudi je što su jeftinije gume bile razočaravajuće i u vlažnim uslovima, posebno prilikom kočenja Volvoa. Na suhom asfaltu, situacija je bila otprilike izjednačena, ali naravno, gume za snijeg ne kupujete za vožnju po suvom. Takođe treba primjetiti da su razlike između dva proizvođača bile manje prilikom testiranja na VW Golfu, koji je dosta lakši u odnosu na Volvo S90.

Zaključak? Naravno, nisu sve zimske gume iste, ali isto tako, pitanje je koliko je racionalno izdvajati velike sume novca za gume automobila iz A, B i C segmenta.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA