Vijesti
U saradnji MUP-a Srbije i Europola sprovedena velika akcija, uhapšene vođe "balkanskog kartela" zbog šverca sedam tona kokaina U toku su pretresi na više lokacija.
#

U okviru međunarodne akcije EASY, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u saradnji sa Europolom i Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsilo je i privelo vođe "balkanskog kartela" koji je posljednjih godina organizovao šverc više od sedam tona kokaina na područje Evrope.

Akcija je sprovedena u najvećoj tajnosti u saradnji sa policijama Holandije i Belgije uz koordinaciju Europola, a uhapšena su lica koja su vođe ovog najvećeg kartela u Evropi, pišu "Novosti".

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa MUP Srbije, Službom za borbu protiv droga, Uprave kriminalističke policije nakon višemjesečnog predistražnog postupka na teritoriji Beograda, Niša, Lazarevca, Subotice i Zrenjanina, danas je lišeno slobode trinaest lica i to: M. S., M. L., M. J., D. Đ., M. M., D. N., I. C., R. R., G. P., M. R., V. S. M. P. i Lj. L., zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz čl. 246. KZ.

Trgovina narkoticima

Ova organizovana kriminalna grupa, koju čini dvadeset lica, sumnjiči se da je umiješana u međunarodnu trgovinu narkoticima. Naime, organizatori i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe sumnjiče se da su tokom 2020. godine učestvovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama zapadne Evrope i Republike Srbije.

U toku predistražnog postupka prikupljeni su dokazi koji se odnose na korištenje Sky aplikacije putem međunarodne pravne pomoći, kao i dokazi koji se odnose na predmetne zapljene od drugih država, prije svega Republike Francuske.

Na teritoriji Srbije slobode je lišeno trinaest lica; od sedam lica koja nisu lišena slobode, dva lica se nalaze na izdržavanju kazne zatvora odnosno pritvora po rješenjima Kraljevine Holandije i Republike Peru; jedno lice se nalazi u pritvoru po drugom osnovu u Nišu i četiri se nalaze u bjekstvu.

Isporuka droge

Ova organizovana kriminalna grupa, koja je djelovala i na području Kariba na Arubi, u februaru 2022. godine ugovorila je za samo jednu isporuku droge isplatu u iznosu od četiri i po miliona eura.

U toku su pretresi na više lokacija, piše "Nova.rs". U zakonom predviđenom roku policija će osumnjičene, uz krivičnu prijavu, sprovesti u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, nakon čega biti saslušani.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.