20 C
Sarajevo
29.03.2024

Iranski šef diplomacije smatra da je Trump favorit američkih izbora

Iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif je ocijenio da predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump, unatoč padu popularnosti posljednjih mjeseci, ima velike izglede ponovno pobijediti na izborima zahvaljujući čvrstoj biračkoj bazi.

“Najveća greška humanističkih znanosti je predviđati, posebice u promjenljivim i složenim uvjetima. No dopustite mi da se usudim predvidjeti da su Trumpovi izgledi za ponovni izbor još uvijek iznad 50 posto”, rekao je Zarif u razgovoru s iranskim novinarom Faridom Modarresijem. “Naravno, njegovi su se izgledi ozbiljno smanjili u odnosu na prije četiri ili pet mjeseci”, dodao je.

“No g. Trump ima glasačku bazu od 30 do 35 posto birača koja je ostala nepromijenjena i dokle god ona ostaje, postoje izgledi za njegov ponovni izbor”, rekao je Zarif u razgovoru putem Instagrama, prvom takve vrste s nekim višim dužnosnikom Islamske Republike.

- OGLAS -

“Trump nastavlja ponavljati svoje greške”

Odnosi između SAD-a i Irana su se dodatno pogoršali otkako je Trump povukao Washington iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovno uveo sankcije koje potkopavaju iransko gospodarstvo. Iran je odgovorio postupno umanjujući svoje obveze po tom sporazumu. 

Trump je ranije ovoga mjeseca izjavio da iranski čelnici griješe ako čekaju njegov poraz na predsjedničkim izborima u studenome. Po posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja, Trump zaostaje za demokratskim kandidatom Joeom Bidenom. 

“Ne čekajte do iza izbora da biste postigli veliki dogovor. Ja ću pobijediti. Bolji ćete posao sklopiti sada!” napisao je Trump u tvitu obraćajući se Iranu. 

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je odgovorilo da Iran neće temeljiti svoje politike na unutarnjim pitanjima SAD-a kao što su izbori.

Zarif je u razgovoru ocijenio da je i sam Trump vjerojatno zaključio da njegova politika “maksimalnog pritiska” na Iran nije uspjela.

“Ne vjerujem da Trump više vjeruje u priču da će Iranska Republika propasti. No nastavlja ponavljati svoje greške. Izgleda da oni (dužnosnici SAD-a) znaju da su činili greške, ali ne znaju kako ih ispraviti”, rekao je Zarif.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA