11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

2019. donijela izuzetna dokumentarna ostvarenja

Prošla godina je donijela mnoštvo filmskih ostvarenja koja su privukla veliku pažnju gledalaca i ljubitelja sedme umjetnosti širom planete. Filmovi “Irac”, “Džoker”, “1917” i “Bilo jednom u Holivudu” su već sada u trci za prestižnu filmsku nagradu “Oscar”.

Ipak, osim vrhunskih drama, trilera, akcija i animiranih ostvarenja, prošla godina je donijela i nekoliko dokumentarnih ostvarenja koja, prema mi[ljenju kritičara, nepravedno nisu dobila pažnju koju zaslužuju.

“Amazing Grace”

- OGLAS -

Ovaj dokumentarac snimljen je još 1972. godine, prilikom nastupa velike Arete Frenklin u jednoj crkvi u Los Anđelesu, ali sve do sada nije ugledao svjetlost dana. Nakon smrti soul dive i reditelja Sidnija Polaka, konačno se može pogledati 47 godina kasnije. U pitanju je nastup na vrhuncu moći velike Arete i zaista nostalgično djelo iz današnje vizure.

“Apollo 11”

Čuvenu priču o slijetanju na Mjesec publika je mogla da pogleda nekoliko puta na velikom platnu, ali ovaj dokumentarac se od ostalih filmova razlikuje po arhivskim 70-milimetarskim snimcima Baza Aldrina, Nila Armstronga, ljudi u kontrolnom centru i gledalaca koji su posmatrali lansiranje šatla. Pored toga, obrađeno je i 11.000 časova audio-snimaka i iskorišteni su najbolji dijelovi koji bi mogli prikazati gledacima sve izazove s kojima su se ovi astronauti suočavali.

“Honeyland”

Ovo ostvarenje se pozicioniralo kao film s ovih prostora koje će biti u trci za nagradu “Oscar” u kategoriji dokumentarnog filma. Ostvarenje prati pčelarku iz Sjeverne Makedonije koja koristi drevne tehnike za sakupljanje meda, što znači da ne koristi zaštitnu opremu. Njen način života ugrožen je kada se pored nje doseli velika porodica, koja sa sobom donosi modernu tehnologiju za poljoprivredu i gajenje pčela.

“Pavarotti”

Ime Lučana Pavarotija poznato je ne samo među ljubiteljima opere, već i mnogo šire. Ovaj film prikazuje njegov uspon do slave, zajedno s nekim trenucima iz privatnog života koji nisu bili poznati javnosti dosad. Kritičari koji su pogledali ovaj film su u svojim izvještajima istakli da ostvarenje svakako vrijedi pogledati, čak i ako niste ljubitelj umjetnosti koju je Pavaroti stvarao.

“Kraljica slonova”

Naslovna “kraljica” je slonica iz Kenije koja ima 50 godina i kojoj je pripao zadatak da svoje krdo odvede do novog izvora vode tokom suše. Iako je film prevashodno o slonovima, bavi se raznim važnim temama, poput krivolova i posljedica promjene klime na pojedine životinjske vrste i svih drugih opasnosti s kojima se suočavaju životinje u divljini zbog nemara čovjeka za prirodom.

“Diego Maradona”

Dokumentarac “Diego Maradona” britanskog redatelja Asifa Kapadije se bavi vjerovatno ponajboljim i svakako najkontroverznijim fudbalerom u istoriji – “malim zelenim”, kako mu glasi jedan od brojnih nadimaka koje je dobio dok je ispisivao istoriju koju teško da će bilo ko ikada nadmašiti. “Diego Maradona”, osim u Kanu, prikazan je i na “Sheffield Doc Festu” te “Locarnu”, a nominovan je i za prestižnu britansku nagradu BAFTA u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA