10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Troše milione da bi mrtvi diktatori izgledali živi

Nedavni susret s Donaldom Trumpom u Vijetnamu, sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un iskoristio je i za razne druge aktivnosti. Tako je u glavnom gradu Hanoiu položio vijenac ispred mauzoleja Ho Chi Minha – narodnog heroja i oca Vijetnama.

Unutar tamne unutrašnjosti mauzoleja, balzamirano Ho Ci Minhovo tijelo izloženo je u staklenom lijesu da bi ga mogle obići kolone turista. Za Kim Jong-Una ovo nije neobičan prizor jer su isto tako njegovi prethodnici Kim Il Sung i Kim Jong Il izloženi u Pyongyangu, u Palači sunca Kumsusan.

A da bi sva trojica pokojnih vođa ostala sačuvana u što boljem stanju, brine se tim stručnjaka iz ‘Lenjinova laboratorija’ koji je 1924. godine osnovan u Moskvi i koji je iste godine balzamirao i izložio tijelo Lenjina. Isti taj laboratorij barem jednom godišnje održava četvoricu mrtvaca i čuva njihove posmrtne ostatke od propadanja. O vještini balzamiranja komunističkih vođa knjigu piše profesor antropologije Aleksej Jurčak sa sveučilišta u Berkeleyu. On kaže:

 
“Osim izvornog balzamiranja, ovaj tim zadužen je i za redovito balzamiranje koje se provodi barem jednom godišnje. Izvode ga znanstvenici s moskovskog laboratorija. Tijekom godina obučavali su i lokalne znanstvenike u nekim tehnikama, no ipak su većinu tajni zadržali za sebe, pa su i dalje neophodni za održavanje dobrog izgleda mrtvaca.”

Za razliku od ranijih procesa očuvanja kao što je mumifikacija, trajno balzamiranje, tehnika koju su smislili sovjetski znanstvenici, drže tijela fleksibilnima a koža ostaje u savršenom stanju i zadržava prirodnu boju i vlažnost.
 
“U vrijeme kad su Sjeverni Vijetnam napadali američki zrakoplovi, a to je bilo u vrijeme kad je umro Ho Chi Min, Sovjetski Savez prenio je kemikalije i opremu za balzamiranje u špilju izvan Hanoia, a u njoj su sovjetski stručnjaci stvorili sterilni laboratorij u kojem su balzamirali tijelo preminulog komunističkog vođe”, kaže profesor Jurchak.

- OGLAS -
 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA