5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Russia Today: Lavrov vraća ikonu

“Ikona će biti vraćena radi daljnjeg pojašnjenja njene povijesti putem Interpola”, navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, prenosi RT. Ministarstvo vanjskih poslova na svojim stranicama još uvijek se nije očitovalo o ovoj temi.

Podsjećamo, dar koji je Predsjedavajući BH Predsjedništva Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, star je više od 300 godina. Na poleđini ikone je pečat ukrajinskog Komiteta za kulturu iz 1920. godine, navode ukrajinski mediji.

Ovaj događaj okarakterisan je kao diplomatski skandal i proteklih dana privukao je veliku pažnju medija širom svijeta.

- OGLAS -

Podsjećamo na adresu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine stigla je diplomatska nota Ambasada Ukrajine u kojoj mole za pružanje detaljnijih informacija o porijeklu ikone za koju navode da je iz ukrajinske kulturne baštine, a koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu tokom njegove posjete našoj zemlji.

Kako je još poručeno iz ukrajinske ambasade, svako “nedvojbeno opovrgavanje” navoda kako je Dodik Lavrovu poklonio “ukrajinsku ikonu” smatrat će se kao podrška “agresivne politike i vojnih akcija Ruske Federacije u Ukrajini”.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je informaciju od ministrice Ministarstva vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, u kojoj se navodi da je ministarstvo zaprimilo notu veleposlanstva Ukrajine.

“Diplomatska nota Tužiteljstvu BiH nije dostavljena. Formiran je predmet, te će se izvršiti provjere”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA