Vijesti
Uhapšen muškarac koji se sumnjiči da je ubio zločinca Marka Radića Maku (VIDEO) Pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona uhapsili su muškarca koji je prethodno ubio ratnog zločinca Marka Radića Maku.
#
Pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona uhapsili su muškarca koji je prethodno ubio ratnog zločinca Marka Radića Maku.
 

Kako Vijesti.ba javljaju u Radića je pucao Cvitanović Josip zvani Cviki. Ubistvo se desilo u Ulici Brune Bušića ispred Radićevog stana.Josip Cvitanović je skupa s Radićem bio jedan od optuženih za napad na Bošnjake na Bajram  10. februara 1997. godine, kada su namjeravali obići mezarje u mostarskom Liska parku.

Tog 10. februara 1997. godine je Šefik Sulejmanović, skupa sa nekoliko stotina Mostaraca bošnjačke nacionalnosti, u koloni koju su predvodili tadašnji gradonačelnik Mostara Safet Oručević i muftija mostarski Seid ef. Smajkić, i uz pratnju pripadnika IPTF-a i SFOR-a, krenuo ka Liska parku u zapadnom dijelu grada. U toj namjeri ih je, napadom vatrenim oružjem i palicama, spriječila skupina policajaca. Sulejmanović je smrtno stradao, Seid Maksumić i Safet Radoš su teško povrijeđeni, dok su lakše povrede zadobile još 22 osobe. Za napad su, pored Radića, optuženi specijalci Ivan Hrkać, Božo Perić, Željko Planinić i pomenuti Josip Cvitanović.

Marko Radić je u tom periodu bio zapovjednik Policijske uprave Mostar. Sa te ga je dužnosti smijenio visoki predstavnik i to upravo zbog napada na Bošnjake u Liska parku. Njegova je odgovornost za napad utvrđena istragom IPTF-a, u čijim je izvještajima opisivan kao "surov i opasan uvijek naoružani ekstremist".

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.