17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Ne mogu preći u Hrvatsku: Migranti iz BiH se vraćaju u Grčku

Pojedini migranti su po 74 puta bezuspješno pokušavali preći iz BiH u Hrvatsku i već postoje slučajevi da se određene grupe vraćaju prema Grčkoj kako bi pokušali ući u Evropsku uniju morskim putem, istaknuto je na predstavljanju rezultata operativne akcije “BiH 2019” danas u Sarajevu.

Načelnik Sektora za operativno-obavještajne poslove Službe za poslove sa strancima BiH Rade Kovač naveo je da BiH nama najbolje riješeno sprečavanje ulaska migranata u BiH zbog nedostatka ljudskih resursa, dok su zemlje u koje oni pokušavaju da uđu iz BiH efikasno zatvorile granicu.

– Ti migranti su bez identiteta i nemoguće ih je vratiti u zemlje porijekla jer njihove zemlje to opstruiraju, kao što i susjedne zemlje iz kojih su ušli u BiH opstruiraju provođenje readmisije – rekao je Kovač.

- OGLAS -

Direktor ljubljanskog ureda Međunarodne fondacije za upravljanje i reformu sigurnosnog sektora – DCAF Anton Travner naglasio je da su organizovane kriminalne grupe koje djeluju na teritoriji BiH na prokrijumčarenih oko 5.000 migranata koliko ih trenutno ima zaradili između 7,5 i 10 miliona eura. 

– Krijumčarenje ljudi je najisplativiji i najmanje riskantan oblik kriminala, ali i najbrutalniji jer se ljudska bića tretiraju gore nego materijalne stvari – rekao je Travner.

U proteklih osam dana realizovana je operativna akcija “BiH 2019” koja je bila usmjerena na suzbijanje krivičnih djela u oblasti ilegalnih migracija, te su ostvareni značajni rezultati i prikupljen veći broj korisnih informacija u vezi ilegalnih migracija i osoba koja se bave tim kriminalom.

U akciji su učestvovali policijski službenici Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Moldavije i Slovenije, a provedena je u saradnji s DCAF-om, EUROPOL-om i FRONTEX-om.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA