Vijesti
Velika akcija hrvatske policije: Uhapšena supruga bivšeg šefa HDZ-a, ima osumnjičenih i u BiH U ranim jutarnjim satima istražitelji PNUSKOK-a su počeli pretraživati poslovne prostore kompanije Drimia Ane Karamarko, supruge bivšeg potpredsjednika Vlade Hrvatske i bivšeg čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka.
#

Jutarnji list piše da je Ana Karamarko uhapšena zbog sumnji da je iz svoje kompanije Drimia izvukla oko 400.000 kuna preko faktura za nepostojeće usluge.

Advokat Ivo Farčić potvrdio je za ovaj list da je on branitelj Ane Karamarko, no rekao je kako je riječ očigledno o jednom većem slučaju, a njoj se inkriminira samo jedan manji dio.

Međutim, zasad nemaju nikakve podatke kakva je tačno priča i što joj se tačno stavlja na teret.

“Zasada bih se suzdržao od ikakvih izjava dok ne pogledamo u cijelosti o kakvim se opotužbama radi”, kazao je Farčić.

Policija je potvrdila da, u koordinaciji s Uskokom, provodi akciju protiv skupine zbog privrednog kriminala, ne otkrivajući detalje njihovih kriminalnih radnji kao ni je li među uhapšenima supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Ana Karamarko kojoj je jutros pretražen ured.

Policija je u srijedu potvrdila tek da u koordinaciji s Uskokom provodi akciju iz domene privrednog kriminala u kojoj je pod nadzorom policije više desetaka osoba. U akciji je, dodaju, angažirano oko 150 policijskih službenika.

Neslužbeno se, pak, saznaje da su u jutarnjim satima krenule pretrage prostorija na zagrebačkom, ali i splitskom te riječkom području te da je osumnjičeno gotovo 40 osoba i više tvrtki.

Skupinu osumnjičenu da je fiktivnim ugovorima iz više tvrtki izvukla oko 20 miliona kuna i pritom budžet oštetila za oko 11 miliona kuna navodno su okupila dvojica muškaraca u dobi od 44 i 41 godinu. Nekoliko osumnjičenih je s područja BiH.

Osumnjičenici i njihove tvrtke navodno su od 2017. do prošle godine naplaćivali nepostojeće usluge preko lažnih faktura i pritom varali na porezu. Nezakonito zarađeni novac pritom su raspodijelili “na ruke”. Tvrtka Ane Karamarko, prema pisanju medija, za fiktivne je usluge platila 400.000 kuna.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.