2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Kosovo: Obilježeno 20 godina od Bitke na Košarama

Thaci je rekao je da je Bitka na Košarama otvorila novo poglavlje u to vreme za Oslobodilačku vojsku Kosova, za slobodu, oslobođenje i nezavisnost Kosova. 

„Danas obeležavamo 20. godišnjicu ove patriotske bitke, koja je bila bitna, istorijska i odlučujuća za oslobađanje Kosova. U redovima ovih angažovanja za slobodu, nezavisnost i oslobođenje, svi su bili ujedinjeni”, rekao je uz ostalo Thaci, saopšteno je iz Predsedništva Kosova. 

On je istakao da se Kosovo danas, na dan obeležavanja 20. godišnjice Bitke na Košarama, priseća i masakara počinjenih na Kosovu. 

- OGLAS -

„Ova sećanja nose dostojanstvo, nose ponos i u isto vreme bol i suze u očima svakog građanina za one koji su dali život za slobodu, a posebno mučenika koje je srpska policija i vojska nemilosrdno ubila. Dakle, sećamo se 13 hiljada i 500 civila koje je ubila srpska država, sećamo se oko 400 masakara svuda na Kosovu i oko 20 hiljada silovanih žena, takođe od strane srpske vojske i policije“, istakao je Thaci. 

Šef države je rekao da sada, nakon 20. godina od ove bitke, to je i 20. godina napora da se izgradi država, 20 godina ponosa, dostojanstva i jačanja državnog identiteta, radi izgradnje novog Kosova, evroatlantskog Kosova, Kosova koje će uvek biti zahvalno Sjedinjenim Američkim Državama, NATO-u i svim partnerima koji su pomogli da se postignu sloboda i nezavisnost. 

Na osnovu svojih ustavnih nadležnosti, Thaci je za patriotski doprinos otadžbini odlikovao 138. brigadu “Agim Ramadani”, “Ordenom slobode“ i od danas je sve pale borce iz ove brigade proglasio kosovskim herojima. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA