12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

Pet savjeta koji će vam pomoći da ublažite tegobe izazvane hemoroidima

Pedeset posto osoba srednje i starije životne dobi ima povremene ili učestale tegobe uzrokovane hemeroidima – evo kako da si ublažite tegobe…

Izbjegavajte dugotrajno stajanje, sjedenje, dugotrajno sjedenje na WC-u, a kod pojave simptoma i duge vožnje biciklom.

“Promijenite ishranu, izbjegavajte kafu, čaj i alkohol”, savjetuje ljekar Domagoj Ivanović.

- OGLAS -

Kad se pojave simptomi, najvažnije je da se nastalo stanje pokuša normalizovati na vrijeme. Neliječeni simptomi mogu dovesti do pogoršanja bolesti i naglog pogoršanja kvaliteta života.

Redovnosti stolice doprinosi adekvatan unos tekućine pa je pijenje najmanje dvije litre tekućine na dan temelj prevencije nastanka hemoroida.

Svaki dan jedite barem jedan kuhani obrok. Dodatno, voće bogato flavonoidima, poput bobičastog voća, neprocjenjivo je u borbi protiv hemoroida jer obiluje bioflavonoidima koji jačaju vene i time umanjuju nabreknutost vena.

Izbjegavajte grickalice. “Zamijenite ih voćem ili povrćem koje je najbolje pojesti neoguljeno ako je moguće. Poželjni su probiotici i vitamin koji su vrlo važni u hrani, ali i kao dodatak ishrani”, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Uzimajte više manjih obroka u danu, toplo i svježe pripremljeno. Hranu kuhajte, pripremajte na žaru, dinstajte u vlastitom soku, bez jakih začina. Hrana neka ne bude vruća, prehladna, preslatka ili prekisela.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA