1 C
Sarajevo
19.04.2024

Erdogan: “Svijet je brzo zaboravio malog Aylana, ne zaboravite da vam se može dogoditi isto”

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je upozorio da međunarodna zajednica gubi sposobnost pronalaženja trajnih rješenja za izazove poput terorizma, gladi, bijede i klimatskih promjena, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ne možemo sudbinu čovječanstva prepustiti nekolicini zemalja. Još jednom naglašavam da je svijet veći od pet”, rekao je Erdogan u obraćanju na 74. Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku, aludirajući na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

“Moramo odmah provesti temeljite reforme u Vijeću sigurnosti UN-a u skladu s pravdom i jednakošću”, dodao je.

- OGLAS -

Pozvao je zemlje članice UN-a da podrže napore Turske u uspostavi sigurnosti u Idlibu kako bi se izbjegle masovne migracije i masakri.

“Turska je najvelikodušnija zemlja u pogledu humanitarne pomoći, domaćin je najvećem broju raseljenih ljudi na globalnom nivou. Turska je također u 2019. godini spasila 32.000 ilegalnih migranata od utapanja u moru”, kazao je Erdogan.

“Mislimo da bi mogla biti organizirana donatorska konferencija pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda kako bi se podržao povratak u sigurna područja u Siriji”, rekao je Erdogan.

Istakao je kako je svijet brzo zaboravio trogodišnjeg dječaka Aylana Kurdija, čije je beživotno tijelo početkom septembra 2015. godine pronađeno na turskoj obali Sredozemnog mora.

“Svijet je brzo zaboravio malog Aylana. Ne zaboravite da vam se jednog dana može dogoditi isto”, rekao je turski predsjednik te upozorio i na probleme i nasilje u Palestini.

“Prevladava nepravda u Palestini. Slike nevine žene koju su na ulici ubili izraelski vojnici mora probuditi svačiju savjest. Kakva je uloga i smisao UN-a ako ne uspijeva provoditi vlastite rezolucije protiv Izraela”, kazao je Erdogan.

“Rješenje je uspostava nezavisne Palestine s granicama iz 1967. godine sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom”, rekao je Erdogan.

Poručio je također da bi nuklearna energija trebala biti zabranjena svima ili dozvoljena svima.

Pozvao je da UN da 15. mart, kada je izveden napad u džamiji u Christchurchu, proglasi “Međunarodnim danom solidarnosti protiv islamofobije” te je svoje obraćanje zaključio porukom “sloboda, mir, prosperitet, pravda, mirna i sigurna budućnost za sve”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA