7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Program reformi vjetar u leđa promjeni ekonomskih prilika u BiH

Prije samo par dana šef Kancelarije Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Emanuel Salinas izjavio je da ovim tempom Bosna i Hercegovina ni za stotinu godina neće ispuniti evropske standarde u oblasti ekonomije.

Jedan od evropskih, a i svjetskih standarda u oblasti ekonomije jeste standard i princip slobodnog tržišta u ekonomskim prilikama jedne države. To u prvom redu podrazumijeva primat realnog, odnosno proizvodnog sektora nad onim sektorom koji se uslovno rečeno naziva javim, prenose Vijesti.ba.

Taj primat nemoguće je ostvariti bez potpunog rasterećenja privrede, liberalizacije radnog radno-pravog odnosa, te bez poreskih olakšica za poslodavce.

Jedan od ključnih razloga zbog kojih mladi ljudi odlaze iz Bosne i Hercegovine jeste nezaposlenost. Međutim, nezaposlenost nije uzrok nego posljedica upravo onakvog stanja u kojem poslodavci da bi uopće opstali na tržištu, mladim ljudima ne mogu ponuditi, adekvatnu cijenu rada, uglavnom zbog visokih poreza i doprinosa koje moraju uplatiti, pri čemu zaposleni ne dobija adekvatan iznos bruto plate ili naknade za rad.

- OGLAS -

U Bosni i Hercegovini, još uvijek javni sektor dominira nad privatnim, a upravo je privatni sektor taj koji formira glavinu budžeta bilo kojeg nivoa vlasti. Otuda ispunjavanje evropskih standarda u oblasti ekonomije o kojima govori šef Kancelarije Svjetske banke u BiH, znači ništa drugo, nego preuzimanje primata u ekonomskim odnosima, privatnog na ušrb javnog. Tek tada bi se eventualno moglo govoriti o realnom poboljšanju prilika u domaćoj ekonomiji.

Istina je da su do sada postojali i sistemski pokušaji u tome smislu, poput njemačko – britanske inicijative, odnosno takozvane Reformske agende koja je uz manje ili više ne/uspjeha provođena kroz entitetske vlade. Također, tačno je da su u vezi s tim zabilježene i pozitivne refleksije na realno stanje stvari na terenu. Međutim, građani evidentno s tim nisu zadovoljni, pišu Vijesti.ba.

Činjenica je da implementaciji reformskih zahvata prate stalne političke krize koje u realnom paralmentarnom političkom životu imaju prednost nad usvajanjem reformskih zakona koji bi u suštini mogli doprinijeti poboljšanju poslovnog ambijenta.

Ohrabruje ipak informacija da će novi saziv bosanskohercegovačke vlade na državnom nivou usvojiti novu Reformsku agendu. S tim u vezi po prvi put dolazimo do jednog potpuno novog momenta.

Po prvi put Reformsku agendu na nivou države Bosne i Hercegovine pratiti će Program reformi kojeg je usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i dostavilo u sjedište NATO-a u Briselu.

Tako se usvojenom dokumentu država Bosna i Hercegovina obavezuje da će u ekonomskom sektoru jačati makro-ekonomsku stabilnost, međudržavnu razmjenu, obaviti smanjenje troškova javne uprave i javne potrošnje.

Obavljaće se godišnja analiza makroekonomskih indikatora, kako bi se kroz Fiskalno vijeća nastojao ponuditi kvalitetniji fiskalni okvir koji će sadržavati sve potrebne elemente za unapređenje ekonomske stabilnosti i finansijskog sektora.

Dalje se u dokumentu navodi da je posebno je važno da se omogući slobodno tržište na temeljima poslovne konkurentnosti.

Jačanje ekonomije planirano je kroz podršku malim i srednjim preduzećima, posebno u dijelu stvaranja novih radnih mjesta, odnosno povećavanja zaposlenosti stanovništva. Samoodrživi ekonomski razvoj biće temeljen na podršci poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom dijelu zemlje, u kojem se mogu pronaći elementi za smanjenje nezaposlenosti.

Kada se ima u vidu da nema ekonomske stabilnosti bez političke stabilnosti, zasigurno se može tvrditi da Program reformi koji je dostavljen u sjedište NATO-a može biti snažan vjetar u leđa za cjelokupnost potrebnih ekonomskih reformi.

Time se svakako pokazuje da su NATO i evropski put Bosne i Hercegovine dijelom istog procesa kojeg nazivamo procesom euroatlanskih integracija.

Stoga građani Bosne i Hercegovine, dolazili oni iz ovog ili onog enititeta, nemaju apsolutno nikakav razlog da zaziru od dinamiziranja NATO puta Bosne i Hercegovine, jer je provođenje reformi i stvaranje novog i boljeg poslovnog ambijenta jedini način da svi ostanemo svoji na svome, a ne da sreću i životne prilike moramo tražiti u onim zemljama koje su opet dijelom istog saveza.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA