-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Milanović: Definirati pod kojim uvjetima HV može pomoći u osiguranju granice

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj primopredaji dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) između generala zbora Mirka Šundova i viceadmirala Roberta Hranja u Domu HV-a “Zvonimir”, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon ceremonije primopredaje dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) i dodjele odlikovanja „Velered kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom” bivšem načelniku stožera Mirku Šundovu, okupljenima se obratio Milanović, koji je zahvalio bivšem načelniku Šundovu na „besprijekorno i časno obavljenoj dužnosti” te izrazio nadu kako će novi načelnik stožera OSRH-a Robert Hranj učiniti puno za OSRH.

Prisjetio se svih koji su poginuli za Hrvatsku, stradalih, nestalih i svih branitelja poručivši kako bez njih ne bi bilo Hrvatske kakva je danas.

- OGLAS -

Milanović je poručio kako za nekoliko mjeseci ističe gotovo dvodesetljetna „avantura” SAD-a, ali i Hrvatske vojske u Afganistanu.

„Povući će se, a povlačimo se i mi. Hrvatska se ne brani samo u Hrvatskoj ili na njenim granicama. Hrvatska će se vratiti barem iz Afganistana domu svome, bit će i dalje prisutna u svijetu, u žarištima, tamo gdje se žarišta rasplamsavaju, zahvaljujući prisustvu naše vojske neće se rasplamsati, i tamo gdje se djeluje preventivno. Ali uvijek i prije svega vodeći računa o tome što je naš interes. To nije sebičnost, to je zdrav razum”, kazao je Milanović.

Upozorio je na nestabilnost u svijetu, podsjetivši na migrantski val koji je pogodio Hrvatsku prije pet godina.

„Toga vjerojatno više neće biti, ali bude li nešto slično, morat ćemo ja, Vlada, predsjednik Vlade, svi oni koji vode državu i koji u tome pomažu, što prije sjesti i dogovoriti što ćemo u situaciji koju ne možemo sasvim jasno predvidjeti”, rekao je.

Osvrnuo se i na aktualnu prisutnost korona virusa te naglasio kako je riječ o globalnoj temi, ali i na mogućnost nove migrantske krize. Istaknuo je kako je potrebno jasno definirati po kojim pravilima Hrvatska vojska može pomoći policiji u osiguranju granice u neželjenim okolnostima.

Novi načelnik GS OSRH-a Robert Hranj poručio je kako će na svojoj dužnosti imati nultu toleranciju za neprihvatljive oblike ponašanja u Hrvatskoj vojsci.

„Trudit ću se da se Hrvatska vojska razvija kao moderna, dobro opremljena, dobro uvježbana i obučena, interoperabilna s našim saveznicima i spremna za sve zadaće i misije”, poručio je Hranj.

Ministar obrane Damir Krstičević je kazao kako ima velika očekivanja od viceadmirala Hranja te kako očekuje da će svoju dužnost obavljati časno i predano. Najavio je opremanje Hrvatske vojske helikopterima “crni jastreb”, obalnim ophodnim brodovima, jačanje vatrene moći Hrvatske kopnene vojske opremanjem postojećih “patrija” topom 30 mm, protuoklopnim vođenim sustavom te nabavu novih borbenih vozila.

Viceadmiral Robert Hranj na dužnost načelnika GSOSRH-a dolazi s dužnosti direktora Glavnog stožera koju je obnašao od ožujka 2015. godine, a general Mirko Šundov odlazi s ove dužnosti nakon četverogodišnjeg mandata.

Na svečanosti u Domu HV-a „Zvonimir” sudjelovali su visoki vojni i politički dužnosnici, ministri iz Vlade, umirovljeni generali idr.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA