15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Čović otišao kod Plenkovića: “Sa zabrinutošću primamo informacije”

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović u srijedu je u Zagrebu, u središnjici HDZ-a, održao sastanak s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice Andrejem Plenkovićem, ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske i ministrom branitelja Tomom Medvedom te glavnim tajnikom HDZ-a Krunoslavom Katičićem.

Funkcioneri su razgovarali o nizu tema, s posebnim osvrtom na lokalne izbore koji su se u Mostaru nakon 12 godina održali 20. decembra.

Pozdravili su konačno održavanje lokalnih izbora te ove izbore naznačili kao iznimno bitne za izgradnju i razvoj europske Bosne i Hercegovine, koja je također osobito važna za Republiku Hrvatsku, kao susjednu zemlju i dugogodišnjeg predanog partnera na tom putu, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

“Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Čović je detaljno informirao Plenkovića, kao zagovaratelja europskog puta BiH, o sve jasnijem pokušaju dubokog kompromitiranja izbornih rezultata u Mostaru, ističući demokratsku narušenost procesa i, kako smatra, narušavanje političkog dijaloga i iznimno negativno utjecanje na europski put”, saopćeno je. 

- OGLAS -

Istaknuo je žaljenje zbog činjenice da se izborni proces na kojega se čekalo 12 godina ponovno ugrožava. Kazao je i kako je od međunarodnih dužnosnika, kojima je uputio pismo, zatražio pomoć za zajedničku zaštitu poštenog, demokratskog i transparentnog izbornog procesa i očuvanje stvarne preslike izborne volje žitelja Mostara.

Plenković je naglasio kako se u Hrvatskoj pomno prati izborni proces u Mostaru i razvoj događaja, obzirom na veliku važnost ovih lokalnih izbora i legitimne zastupljenosti hrvatskog kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH.

Naglašeno je kako je HDZ u potpunosti posvećen zaštiti hrvatskoga naroda i njegovih prava te osnaživanju demokratskih procesa i europske BiH, zbog čega se sa zabrinutošću primaju brojne informacije o mogućim nepravilnostima, propustima i izbornom inženjeringu.

Također, razgovarali su i o pismu koje je Čović 22. decembra uputio europskim partnerima.

Funkcionerisu iskazali povjerenje u očuvanje izbornog procesa te iznova pozvali nadležna tijela u BiH i relevantne međunarodne partnere da učine sve u cilju očuvanja integriteta izbora u Mostaru, navodi se u sopćenju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA