8 C
Sarajevo
26.04.2024

Slovenski premijer uporedio Veliku Britaniju s utopljenikom koji ne želi biti spašen

Britanski zagovornici “tvrdog” Brexita strašno su zamjerili slovenskom premijeru Marjanu Šarecu koji je Britaniju u postupku izlaska iz EU uporedio s utopljenikom koji ne želi pomoć, smatrajući da je arogantna s obzirom odakle je došla.

Nakon zadnjeg samita EU na kojem je produžen rok za sporazumni izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU do sada najmlađi predsjednik slovenske vlade i bivši glumac kazao je za internet-stranicu Politico kako je kolegama na evropskom vrhu na sastanku u Briselu rekao da mu se ponašanje Londona čini kao “samoubistvo utapanjem”.

– Ponašanje Londona se čini kao “samoubistvo utapanjem”, pri čemu 27 prijatelja Veliku Britaniju želi izvući iz vode, dok ona to ne želi i kao da nastoji sa sobom na dno povući one koji su joj priskočili u pomoć – izjavio je za Politico Marjan Šarec.

- OGLAS -

Jedan je od komentara na Šarecovu izjavu na službenoj platformi grupe Leave.EU na Twitteru koju prati skoro 230.000 sljedbenika je bio “naša je jadna politička klasa dopustila da o budućnosti pete po veličini svjetske ekonomije odlučuju arogantni čelnici irelevantnih država poput Slovenije. To je neoprostivo, to je potpuna izdaja”.

Kako navode slovenski mediji, Šarec je na samitu na kojemu je Britaniji odobreno šestomjesečno produbljenje roka za ratifikaciju dogovora o uređenom izlasku iz EU bio na strani onih koji su se najprije zauzimali za što kraći izlazni rok, zajedno s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA