5 C
Sarajevo
25.04.2024

Mirni protest ‘Žena Srebrenice’ u Tuzli

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” i danas, kao i svakog 11. u mjesecu, u Tuzli su održale mirnu protestnu šetnju u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, kada je u Srebrenici počinjen genocid.

Na ovaj način one godinama traže istinu o zločinima počinjenim tokom rata u BiH i kažnjavanje zločinaca.

“Ne osjetim ništa da se mijenja. Imam osjećaj da se ide unazad, a ne naprijed. U Srebrenici živim, tamo je stanje strašno, vjerujte. Nema nikoga. Znate koliko se naroda tada vratilo kad je bio povratak, svaka je kuća bila puna. U mojoj ulici gdje živim ima petnaest kuća, a ni u jednoj nema nikoga” – kazala je jedna od članica “Žena Srebrenice”, Hajra Ćatić.

- OGLAS -

Podršku su im pružila različita udruženja i učenici srednjih škola, među kojima su bili učenici Medicinske škole sa profesorima.

“To je nešto najmanje što možemo učiniti za majke, svojim dolaskom pružiti im podršku. Svake godine vodimo prve razrede u Memorijalni centar Potočari i nastojat ćemo da se to ne zaboravi jer je to naša obaveza” – poručila je profesorica Medicinske škole Lejla Kusturica-Divjak.

Trenutno se u Komemorativnom centru nalazi 50 identifikovanih tijela koja nemaju saglasnost za ukop, pa su iz ovog udruženja pozvali sve porodice da to učine kako bi našli smiraj na mezarju Memorijalnog centra u Potočarima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA