Vijesti
Zločin koji je zgrozio BiH: Nesretna žena zaklana zbog zlatnog lančića Iako je živjela od svega 150 maraka penzije te pomoći svoje djece, istražioci su utvrdili da u kući nedostaje zlatni lančić sa privjeskom
#

Uskoro će 11. godišnjica od zvjerskog ubistva Mirjane Lovrić (66) iz Banje Luke, koja je 24. januara 2008. pronađena zaklana u svojoj kući u naselju Pavlovac, a istraga i dalje tapka u mjestu.

Šokantan prizor

Mirjana je posljednji put viđena živa 21. januara 2008. Tada je, naime, bila na slavi svojih kumova, odakle je otišla kući, u kojoj je živjela sama. Od tada je niko nije vidio živu. Budući da se nije javljala na telefon, njena zabrinuta kćerka je tri dana poslije došla da je posjeti i zatekla je zaključana vrata kuće. Budući da joj je bilo čudno da joj se majka ne javlja, pozvala je komšiju i zajedno su ušli u kuću te zatekli šokantan prizor. Mirjana je ležala mrtva u lokvi krvi.

Uviđajem je utvrđeno da je Lovrić imala veliku posjekotinu na vratu, a obdukcija je pokazala da je brutalno zaklana nožem. Unutrašnjost njene kuće bila je ispreturana pa je zaključeno da je motiv za ubistvo, najvjerovatnije, koristoljublje, odnosno pljačka. Iako je nesretna žena živjela od svega 150 maraka penzije te pomoći svoje djece, istražioci su utvrdili da u kući nedostaje zlatni lančić sa privjeskom. Utvrđeno je i da je ubica, nakon zločina, odnio ključ od kuće, jer je vrata uredno zaključao spolja.

Istražioci su tokom uviđaja u kući pronašli nož kojim je starica ubijena. Na njemu su otkriveni i otisci prstiju te biološki DNK trag, za koje ni poslije 11 godina nije utvrđeno kome pripadaju. Rađena su određena upoređivanja, ali poklapanja nije bilo.

Inspektori za krvne delikte tadašnjeg Centra javne bezbjednosti Banja Luka ispitali su u okviru istrage više od 50 svjedoka, među kojima komšije, porodicu, prijatelje te razne osobe od interesa. Deset najsumnjivijih vođeno je na poligraf, a među njima i određeni članovi porodice, ali ni to nije dalo rezultat i ubica je i dalje na slobodi.

Dovoljno dokaza

Istragu o ovom slučaju preuzela je Uprava za organizirani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u kojoj se nadaju da će, iako je proteklo dosta godina, uspjeti identificirati ubicu, jer već posjeduju dovoljno dokaza za njegovo procesuiranje.

Potpis provalnika

Istraga o ubistvu Mirjane Lovrić mahom je, zbog prirode slučaja, bila usmjerena na osobe sklone provalama. Istragom su obuhvaćeni registrirani provalnici iz Banje Luke, Foče, Sarajeva, Zenice i Brčkog, pa čak i iz okolnih zemalja. Kroz ovaj predmet policija je svojevremeno uspjela da rasvijetli 30 krađa, odnosno provala u domaćinstva u Banjoj Luci i okolici.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.