Vijesti
Drugi o nama
Nakon gostovanja na FACE-u, svi mediji bruje o Helezu: Je li zloupotrijebio obavještajne podatke OSA-e? Helezov razgovor za FACE televiziju podigao je mnogo prašine u javnosti.
#

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez (SDP BiH) gostovao je sinoć u "Centralnom dnevniku" sa Senadom Hadžifejzovićem, prilikom čega je iznio niz dosad nepoznatih podataka o političkim protivnicima, formiranju vlasti, pa čak i regionalnim kretanjima i odnosima. 

Njegovo gostovanje na FACE televiziji podiglo je mnogo prašine u javnosti. Njegovo gostovanje pogledajte na linku ispod. 

Naime, državni ministar odbrane, naveo je primjerice kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planira "pustiti niz vodu" predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i da se Vučić okreće Jeleni Trivić iz PDP-a. Helez je izjavio kako Vučić planira osnovati novu stranku i kako će Jelena Trivić to isto učiniti u RS i da će stranka Jelene Trivić biti kćerka stranka novoformirane Vučićeve partije.

"Željka Cvijanović je kod Zorana Milanovića lobirala da se to ne desi i da se napravi most prema Vučiću, ali Vučić radi s jakim partnerima", rekao je Helez, da bi nakon toga izazvao žestoku reakciju Milorada Dodika.

Dodik je u saopćenju demantovao Heleza, kazavši da ima odlične odnose sa Vučićem. Hadžifejzovićev sagovornik nije se tu zaustavio, pa je rekao da je bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica "zloupotrijebio Sky aplikaciju gdje su upetljani mafijaški klanovi koji su trgovali drogom".

Najupečatljivji dio koji je Helez iznio u javnost je kada je spomenuo da Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) nije jedina državna obavještajna agencija!

"Nije OSA jedina! Mi u Oružanim snagama imamo našu obavještajnu vojnu službu!", izjavio je Helez.

Potom ga je Senad Hadžifejzović upitao da li je riječ o KOS-u (kontraobavještajna služba, kakvu je imala JNA, op. a.)

"Imamo više stotina uposlenika koji fantastično rade za nas, za državu!", javno je izgovorio Helez.

Ostaje pitanje kako je mogao u javnost iznositi ovakve ekskluzivne tajne obavještajne podatke. Za javnost u Bosni i Hercegovini do sada nije bilo poznato da Oružane snage Bosne i Hercegovine imaju svoju obavještajnu službu, pa se postavlja pitanje kako je Helez mogao ove stvari izjaviti u javnom prostoru i to u prime-time terminu "Centralnog dnevnika".

Državni ministar odbrane nastavio je sa iznošenjem tajnih podataka, pa je tako kazao i da je "SDA dvojicu delegata vozala u gepeku, pa ih je kupila". Potom je kazao kako je "trebalo srušiti trojac Sebija – Bakir – Osmica", prenosi "Slobodna Bosna"

"Osmica je bio problem sam sebi. Nema diplomu, radio je samo za jednu stranku, zloupotrebljavao je državne resurse. Ono što je trebalo raditi Tužilaštvo BiH, uradila je američka administracija. Osmica je davno zaslužio da bude smijenjen sa čela OSA-e. Prije do ministarstava nisu dolazile informacije iz OSA-e, a sad su počele da se dostavljaju. Osmica – Sebija – Bakir je bio tronožac SDA i sada su izgubili oslonac", rekao je Helez dodavši kako je potrebno da SDA napravi reorganizaciju.

Nakon što se podigla velika prašina, reagovao je predsjednik Naroda i Pravde (NIP) Elmedin Konaković koji je počeo braniti Zukana Heleza. Konaković je rekao da ne zna da li je Helez koristio obavještajne podatke.

"Rekao je da ima neka saznanja i sumnjam da ih je direktno dobio iz agencije. Tako da to ne mogu ni afirmisati ni osuđivati. Ozbiljan je političar i odgovara za svoje postupke", kazao je Konaković.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.