-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Mijanmar: Protesti protiv puča nastavljeni uprkos zabrani

Demonstranti u Mijanmaru u utorak su četvrti dan zaredom izašli na ulice, uprkos vojnom upozorenju da će javna okupljanja imati zakonske posljedice, javlja Anadolu Agency (AA).

Državno upravno vijeće, na čijem je čelu vojni šef Min Aung Hlaing, nakon državnog udara prošle sedmice uvelo je cjelonoćni policijski čas i zabranu javnog okupljanja više od pet ljudi.

Stotine hiljada demonstranata protiv državnog udara okupilo se u Yangonu, Mandalaju i Nay Pyi Tawu, tri najveća grada kao i u drugim dijelovima zemlje, tražeći okončanje vojne vlasti i puštanje pritvorenih lidera.

- OGLAS -

Ko Ko Htay, 62-godišnji stanovnik Lanmadawa, naselja u Yangonu, rekao je da ne priznaju vojna pravila i ne primaju naredbe od njih.

“Čini se da su spremni da primjene stroge mjere na nama… Nećemo pokleknuti već nastavljamo protestvovati dok se demokratija i civilna vlast ne obnove”, rekao je za AA.

Snage bezbjednosti raspoređene su kako bi spriječile demonstrante iz prigradskih naselja da dođu do gradskih centara, gdje se održavaju masovne demonstracije.

U ponedjeljak naveče, vojni načelnik, u svom prvom televizijskom obraćanju od preuzimanja vlasti, obećao je da će novi izbori biti održani nakon godinu dana vladavine vojske.

Zin Mar Aung, članica vladajuće Nacionalne lige za demokraciju (NLD), rekla je da ne nasjedaju na obećanja vojne hunte.

“Takva lažna obećanja vidjeli smo i nakon vojnog udara 1990. godine. Trebale su dvije decenije za povratak civilne vlasti. Dakle, nećemo dopustili da se to ponovi”, rekla je Aung za AA preko telefona.

Mijanmarska vojska, poznata kao Tatmadaw, proglasila je vanredno stanje ranije ovog mjeseca, nekoliko sati nakon lišenja slobode predsjednika države Win Myinta, ministrice vanjskih poslova Aung San Suu Kyi i drugih vodećih članova vladajuće Nacionalne lige za demokratiju (NLD).

Suu Kyi bila je državna savjetnica Mijanmara od 2016. do 2021., nakon duge borbe za demokratiju u državi, što joj je 1991. donijelo Nobelovu nagradu za mir.

Njeno ćutanje na masakr nad Rohingya muslimanima i branjenje vojnog genocida izazvali su oštre kritike širom svijeta.

Vojni udar dogodio se nekoliko sati prije nego prije prvog zasjedanje novog parlamenta nakon izbora u novembru prošle godine na kojima je NLD Suu Kyi ostvarila pobjedu. Vojska oduzimanje vlasti opravdava “prevarom birača” na glasačkim mjestima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA