5.5 C
Sarajevo
19.03.2024

FACE-ov sedmičnik: Gdje je “ljudskost” u slučaju “Memić”, šta je sa Sebijinom diplomom?

Ponedjeljak, 13. 2.  

Nastavljen niz snažnih zemljotresa u Turskoj 

U Turskoj tlo ne prestaje podrhtavati, a još jedan zemljotres jačine 4,7 stepeni pogodio je granično područje Turske i Sirije. Snažan zemljotres magnitude 5,2 stepeni Richterove skale pogodio je prije nekoliko trenutaka Rumuniju. Epicentar je bio oko 20 km sjeverozapadno od grada Targu Jiu. Broj poginulih popeo se na više od 35.000, a timovi za potragu i spašavanje postepeno privode kraju svoj rad. 

- OGLAS -

 Prilikom potrage za preživjelima u zemljotresom razorenom Hatayu, na jugu Turske, spašen je 12-godišnji dječak po imenu Kaan. Nakon što je spašen, dječaku je ukazana ljekarska pomoć. Spasilačke ekipe spasile su 50-godišnju ženu u okrugu Iskenderun u Hataju ispod ruševine zgrade 162 sata nakon razornih zemljotresa koji su pogodili južne regije Turske. Uspješnu akciju spašavanja izveli su spasioci koji su prvo locirali unesrećenu Guler Agritmis, a potom i izvukli ispod ruševine zgrade “Haci Alioglu” u centru Iskenderuna. 

 

Dobrača iz Turske: Sada izvlačimo tijela nesretno stradalih! 

Pripadnik GSS-a Novi Grad Fahrudin Dobrača je izjavio da je njegova ekipa na terenu, ali da je tempo težak.  

„ Sada povlačimo jedan dio tima i idemo odmoriti, pa opet u aktivnosti koje su nam na sastanku maloprije dogovorene. Od jučer ujutro smo na terenu, više od 24 sata. Prethodnu noć smo spavali samo dva i po sata. Dodao je da njegov tim tokom dva-tri dana nisu izvlačili žive, već tijela nesretno nastradalih“, rekao je Dobrača. 

Spahović za FACE iz Turske: Stanje na terenu užasavajuće 

Hrabri pripadnici spasilačkih timova iz naše zemlje šesti dan provode u Turskoj spašavajući preživjele iz ruševina. Pripadnik FUCZ-a Sabahudin Spahović za FACE je pojasnio da je stanje na terenu užasavajuće, ali da tim Civilne zaštite ostaje u Turskoj do daljnjeg. Njima će se u narednim danima pridružiti još spasilaca iz naše zemlje. 

Mamić: Nikad neću odustati od Dinama! Neću se više baviti nogometom! 

Nekadašnji prvi čovjek zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić izjavio je da se povlači iz nogometa i da je za njega priča o Dinamu i hrvatskoj reprezentaciji definitivno završena. 

„U emotivnom smislu nikad neću odustati od Dinama, to je moj život, ali što se tiče mog rada i učestvovanja u bilo kakvom upravljanju, to je apsolutna prošlost. Može se tako reći. Dinamo je u smislu bilo kakvog mog rada i angažmana – prošlost. Više se neću baviti, ne Dinamom, već nogometom uopšte. Biću samo jedan običan navijač.“ 

Kurti: Spreman sam suočiti se s Vučićem! 

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je spreman da se sastane sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali pod uslovom da se na sastanku razgovara isključivo o francusko-njemačkoj inicijativi normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Kurti je naveo da je francusko-njemački plan dobra osnova za budućnost, ali da nije konačan dogovor.  Kurti je naveo kako je spreman “suočiti se” sa Vučićem, jedino ukoliko tema njihovog sastanka bude upravo plan koji su predložili evropski zvaničnici, a podržale ga i Sjedinjene Države. Premijer Kosova Albin Kurti rekao je danas u Skupštini da je prihvatio francusko-njemački prijedlog jer bi u suprotnom Kosovo ušlo u konfrontaciju sa saveznicima.  

Utorak, 14. 2.  

Novi zemljotres pogodio Rumuniju 

Zemljotres jačine 5,6 stepeni po Rihteru pogodio je Rumuniju, a osjetio se i u Srbiji. Istog dana još jedan zemljotres jačine 3,2 stepena po Richteru pogodio je ovu zemlju, a epicentar je bio kod Runce na dubini oko 15 kilometara. 

Dodik najavio konvoj pomoći Turskoj 

Predsjednik RS Milorad Dodik, upisao se danas u knjigu žalosti u Konzulatu Republike Turske u Banjoj Luci. Kazao je da su svi pogođeni katastrofom koja je zadesila turski i sirijski narod, te najavio konvoj pomoći. 

„Pomoć koju pružamo nije po obimu velika, ali je važno da smo s njima u danima stradanja i nastavljamo. Šaljemo nove ekipe spasioca kako bi zamijenili one koji su na terenu. Težak je to posao. Pripremamo konvoj od 10 šlepera razne vrste pomoći, od hrane do ćebadi“, rekao je Dodik.  

Palestina pomaže Turskoj i Siriji 

Palestina je donirala 20.000 vreća za spavanje za žrtve zemljotresa u Turskoj, u vrijednosti od 500.000 dolara. Palestinski ministar posjetiće Tursku u nedjelju kako bi se sastao sa zvaničnicima Uprave za katastrofe i vanredne situacije i turskim zvaničnicima. Palestina je već poslala tim od 73 člana za pomoć žrtvama potresa u Turskoj i Siriji. 

Srijeda 15. 2.  

Održana komemoracija Ćiri Blaževiću: Odlazak jednog od najboljih nogometnih stručnjaka 

U Dvorani „Vatroslav Lisinski“ održana je komemoracija Miroslavu Ćiri Blaževiću kojoj su prisustvovale brojne poznate ličnosti iz hrvatskog i evropskog nogometa, kao i svi poštovaoci Ćirinog lika i djela. Na komemoraciju su došli Zlatko Dalić, Niko Kovača, Niko Kranjčar, Robert Jarni, Zvonimir Boban, Ivica Olić i Aljoša Asanović te mnogi drugi, a predsjednik HNS-a, Marijan Kustić, održao je vrlo emotivan prvi govor. 

“Ćiro je ujedinio cijelu Hrvatsku. On je značajna ličnost za hrvatski nogomet i za našu državu, a 1982. godine je za Dinamo bila ključna za podizanje našeg samopouzdanja u bivšoj državi, kao i osvajanje bronzane medalje na SP-u 1998. godine”, kaže Kustić. 

Na komemoraciji se obratio i Ćirin sin, Miroslav Blažević koji je poručio da je njegov otac uvijek držao do svojih ideala i principa.  

„Mi smo ovdje da slavimo njegov život. Njegov život je bio prekrasan. Ostvario je svoje snove, ostvario je naše snove. Tata, meni je privilegija bila biti tvoj sin i uz tvoju karijeru biti uz tebe i upoznati sve ove divne ljude i dogodovštine i sve lijepo što si nam uspio dočarati i donijeti. Ja mogu samo biti sretan jer imam jednu veliku porodicu ispred sebe, a mi smo svi njegovi sinovi.  Zadnje dane mi je govorio da ga pustim da ode. To je bila njegova želja“, rekao je. 

Jedan od najboljih nogometnih stručnjaka sa naših prostora ispraćen je na vječni počinak i pokopan u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju. 

Iznošenje završnih riječi u predmetu “Fadil Novalić i drugi” 

U Sudu BiH počelo je iznošenje završnih riječi u predmetu „Fadil Novalić i drugi“.  Nakon ročišta, medijima se obratila Vasvija Vidović, advokatica Fadila Novalića u ovom predmetu. 

“Kada se daju završne riječi, onda se dokazi poimenice nabrajaju, pa se citiraju dijelovi, pa se navodi relevantnost dokaza. Ono što profesionalna završna riječ treba da kaže… ja je danas nisam čula. To je moj utisak. O svemu drugome, mi ćemo u svojim dijelovima izlaganja davati mnogo više obrazloženja imajući u vidu same dokaze”, kazala je Vidović. Istakla je da će o ulozi Fadila Novalića u cijelom procesu govoriti naredno suđenje. 

Članovi Predsjedništva s Michelom: Ohrabreni porukama nakon sastanka! 

Članovi Predsjedništva BiH danas su održali sastanak sa predsjednikom Evropskog vijeća, Charlesom Michelom, a ishod sastanka su pojedinačno komentarisali.  

“Ono što je najbolje od svega jeste da bilježimo pozitive rezultate. Mnogo je neslaganja oko određenih stvari i potrebno je završiti sa nekim iluzijama”, istakla je Cvijanović. 

Ishod sastanka je komentarisao i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić. 

“Mislim da je gospodin Michel pozvao novi saziv Predsjedništva da mu kažemo koliko postoji spremnosti da se krene u neke konkretne stvari.“ 

Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH najviše je govorio o tome kako je potrebno da se bh. vanjska politika uskladi sa vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije. 

“Moram reći da smo imali koristan i sadržajan sastanak. U tom smislu možemo biti ohrabreni njegovim porukama.“ 

Zemljotres u Rumuniji pratila 94 naknadna potresa 

Rumunski institut za fiziku Zemlje oglasio se nakon zemljotresa koji je u utorak pogodio jugoistok ove države te su saopćili kako su zemljotres jačine 5,7 stepeni Richterove skale pratila 94 naknadna potresa. Direktor ovog instituta, Konstantin Jonesku, izjavio je da se zemljotres osjetio na velikom području, sve do Srbije i Mađarske. U epicentralnom području bilo je lokaliteta gdje su mjerenja pokazala intenzitet i preko sedam stepeni Richterove skale. 

Stoltenberg: Bit će pojačana podrška BiH, Gruziji i Moldaviji 

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, održao je konferenciju za medije nakon dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja članica vojnopolitičke alijanse koji je održan u Briselu. Nakon konferencije Stoltenberg je poručio da je razgovarano o situaciji u BiH, Gruziji i Moldaviji te da će biti pojačana podrška ovim državama.  

Erdogan: Turska zahvalna svim zemljama na pomoći! 

Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan kazao je da je gotovo 20 miliona ljudi pogođeno zemljotresima, dok je više od 8.000 spašeno iz ruševina. Poručio je da je Turska zahvalna svim zemljama na pomoći koju su pružile u potrazi i spašavanju i naporima pomoći nakon snažnih zemljotresa. 

Četvrtak, 16. 2.  

Nastavljena saslušavanja u slučaju “Dženan Memić” 

U MUP-u KS danas su nastavljena saslušavanja u slučaju „Dženan Memić“, a među osobama koje su saslušane je bivša glavna tužiteljica Tužilaštva KS i suspendirana sutkinja Suda BiH, Dalida Burzić. Povodom davanja izjave, oglasila se i sestra tragično nastradalog Dženana Memića, Arijana Memić.  

„Samo nekih 100 metara od MUP-a KS, gdje danas daje iskaz u svojstvu osumnjičene za zataškavanje ubistva Dženana Memića, dotična je, dana 15.03.2016. godine, kao tadašnja glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS, mom ocu Murizu Memiću i našem advokatu Ifetu Feragetu rekla: 

“Nije on njega htio ubiti, to je bilo naguravanje koje je eskaliralo. Ja Alisu ne dam, ona je išla i hodžama”! 

Dalida, evo prilike da konačno kažeš ko je ubio Dženana i zašto ne daš Alisu!“ Za FACE je o saslušanjima govorio otac ubijenog Dženana, Muriz Memić. 

Održan prvi sastanak Komsije za validnost Sebijine diplome 

Održan je prvi sastanak Komsije koja ima zaduženje da ispita validnost diplome generalne direktorice KCUS-a, Sebije Izetbegović. Zadatak komisije je da analizira sve dosadašnje nalaze vezane za postdiplomski studij Izetbegović.Na sastanku je članovima predstavljen prijedlog pravilnika prema kojem će se raditi te analiza koju je priredio Muhamed Ajanović, dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, koji i predvodi Komisijom. Usvojen je zaključak kojim se prima na znanje analiza, kako bi se mogla dopunjavati i korigirati. Idući sastanak trebao bi biti održan za sedam dana. 

U Domu naroda izabrano rukovodstvo 

U Domu naroda BiH danas je izabrano rukovodstvo, gdje je SDA ispala iz kolegija, a Ademović po nalogu predložio sam sebe.  

Pomozi.ba otpremilo 16 šlepera pomoći 

Humanitarno udruženje Pomozi.ba koje neprestano radi na prikupljanju pomoći za područja pogođena zemljotresom danas je otpremilo 16 šlepera pomoći koji idu ka Turskoj i Siriji. 

Registrovan zemljotres i u Hrvatskoj 

Zemljotres jačine 5,2 stepena po Rihteru registrovan je na dubini od 10 kilometara na ostrvu Krk u Hrvatskoj. Potres je registrovan u 9:47 sati. Drhtanje tla osjetilo se širom zemlje. 

Konaković u posjeti Turskoj 

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković posjetio je turski gradi  provinciju Hayat koju su 6. februara pogodila dva zemljotresa. Konaković je posjetio spasilačke timove iz Bosne i Hercegovine koji su se neposredno nakon zemljotresa uputili u Tursku kako bi pomogli turskim kolegama u akcijama potrage i spašavanja. Prije toga se u Ankari sastao s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o onome što se dogodilo turskom narodu i pomoći koju je Bosna i Hercegovina pružila Turskoj nakon zemljotresa. 

Pripadnici OSBiH okončali angažman u Turskoj 

Pripadnici jedinice privremenog sastava Oružanih snaga (OSBiH) koji su u petak, 10. februara 2023. godine, otputovali u Republiku Tursku radi izvršavanja humanitarne misije, sletjeli su večeras na Međunarodni aerodrom Sarajevo, nakon što su okončali angažman na otklanjanju posljedica u područjima pogođenim zemljotresom. 

Borenović: BiH uvela sankcije Rusiji 

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je BiH uvela sankcije Rusiji te da se to vidjelo i tokom posjeta Predsjedništva BiH Briselu. 

“Dok zvaničnici Evropske unije po ko zna koji put potvrđuju da je BiH uvela sankcije Ruskoj Federaciji, a sada je potvrda stigla i od visokog predstavnika za vanjsku politiku Josepa Borrella, predstavnici SNSD-a i dalje obmanjuju narod da to nije istina”, rekao je Borenović. 

Zelenski: Već počela proljetna ruska ofanziva 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je odustajanje od bilo koje teritorije svoje zemlje u potencijalnom mirovnom sporazumu s Rusijom.  Povodom obilježavanja godinu dana od ruske invazije, on je upozorio da bi ustupanje teritorije Ukrajine značilo da bi Rusija mogla “nastaviti da se vraća”, dok će zapadno oružje približiti mir. Zelenski je rekao da je predviđena proljetna ruska ofanziva već počela. 

“Ruski napadi se već dešavaju iz nekoliko pravaca”, rekao je. 

Petak, 17. 2.  

Lendo: Očekujem dogovor između Čovića, Nikšića i Izetbegovića 

Član rukovodstva Federacije Refik Lendo obratio se u zgradi Parlamenta FBiH, gdje je poručio da očekuje dogovor između Dragana Čovića, Nermina Nikšića i Bakira Izetbegovića o budućem premijeru FBiH, a da bi se onda u skladu s tim mogli dogovoriti predsjednik i potpredsjednici FBiH. On je kazao da je zakazao sastanak sa kolegama Lidijom Bradarom i Igorom Stojanovićem za sljedeći petak, te kazao kako ne postoje nikakve blokade i da se bez SDA ne može formirati vlast.  

Semir Osmanagić u CD-u: Sljedeći rat je rat za kosmos! 

U večerašnjem izdanju Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem naš gost bio je Semir Osmanagić koji je govorio o globalnoj trenutnoj situaciji, ali i stanju u BiH.  

“Sljedeći rat će biti rat za kosmos i on se već odvija! Kažu da HAARP može izazvati zemljotres, poplave, suše bilo gdje na planeti! Rusko-ukrajinski rat posmatram kroz pet nivoa. Prvi je katastrofa, drugi geostrateški, treći specijalna vojna operacija koja je postala otvoreni vojni sukob, rat. Četvrti: da je ovo rat između Rusije i NATO-a i peti, o kojem niko ne govori, jeste da se slavenski narodi i slavenske zemlje stalno moraju sukobljavati.” 

Nikad Uk u CD-u: Pokazalo se pravo lice Refika Lende! 

U večerašnjem Centralnom dnevniku gost je bio i Nihad Uk koji je govorio o svojim prognozama političke situacije pa kazao da će biti premijer KS, te kazao da SDA treba promijeniti predsjednika.  

„Pale maske SDA! Pokazalo se pravo lice Refika Lende! Nismo nasjeli na priču da Osmorka blokira formiranje vlasti. Bili smo politički fer! Kada je Đukanović izgubio vlast za samo jedan glas, predložio je Abazovića za mandatara. SDA se ponaša kao HDZ prethodnih godina.“ 

FACE pomaže narodu Turske i Sirije: Humana misija sa našim partnerima! 

FACE televizija sa svojim partnerima se odlučila pomoći narodu Turske i Sirije.  Akcija koju organizujemo je “Učini što ti srce kaže”. Cilj: prikupiti novac, a onda ga poslati unesrećenom, zemljotresom pogođenom, narodu Turske i Sirije. 

 Iz Sarajeva su krenula 54 šlepera humanitarne pomoći za Tursku i Siriju. Prema riječima Elvira Karalića iz Udruženja “Pomozi.ba”, u narednom periodu će na put krenuti novi konvoj, a prikupljeno je više od stotinu šlepera različite robe.  

Preminula producentica Amira Lekić 

U Sarajevu je u 48. godini preminula bh. producentica Amira Lekić koja je radila na filmu „Quo Vadis, Aida?“. Udruženje filmskih radnika potvrdilo je vijest o njenoj smrti uz najiskrenije saučešće porodici, kolegama i prijateljima. “S velikom tugom obaviještavamo članove i kolege da nas je sinoć napustila naša članica producentica Amira Lekić”, naveli su. 

Obilježena mubarek noć Lejletul- miradž 

S akšam-namazom danas je nastupila mubarek noć Lejletul-miradž, a u džamijama širom BiH i dijaspore obilježena je prigodnim programima. Ova se noć vezuje za veliki događaj u životu Muhammeda, a.s. – njegovo putovanje u jednom dijelu noći (Isra) iz Meke u Jerusalem, a potom uzdignuće u najviše nebeske sfere, u Allahovu blizinu (Miradž). 

Rumuniju pogodio novi zemljotres 

Rumuniju je jutros pogodio novi zemljotres jačine 4,1 stepeni po Rihteru. Zemljotres je bio na dubini od 15 kilometara, a zabilježen je u 9:11 sati i osjetio se i u Srbiji. 

Kohen i Zelenski: Izrael nudi nove mjere podrške Ukrajini 

Novoizabrani ministar vanjskih poslova Izraela Eli Kohen posjetio je Kijev gdje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim što je ujedno prva posjeta izraelskih zvaničnika glavnom gradu Ukrajine od početka invazije. Kohen je rekao kako će Zelenskom, ali i ukrajinskom ministarstvu vanjskih poslova ponuditi nove mjere podrške, uključujući garanciju zajma od 200 miliona dolara za zdravstvenu zaštitu i civilnu infrastrukturu. 

Subota 18.2.  

“Mora li Lendo prihvatiti imenovanje nove federalne vlade bez SDA?” 

Politička saga u vezi sa imenovanjem, odnosno formiranjem Federalne vlade tek što je počela – zadala je “glavobolje”. Prema trenutnim procjenama, stanje je u fazi “pravnog nadmudrivanja”, a u realnosti ovo stanje moglo bi potrajati mjesecima. Ovosedmično “Centralno pitanje” glasi: “Mora li Refik Lendo prihvatiti i potpisati imenovanje i formiranje nove federalne vlade bez SDA i tako spriječiti kolaps i blokiranje federalnih institucija?” 

Prema večerašnjem presjeku glasova, većina naših gledatelja ima afirmativan stav. U nastavku pogledajte rezultate.  

Da, mora – 76 posto glasova;  

Ne, ne mora – 26 posto glasova. 

Odgovorite i vi na naše Centralno pitanje. Glasati možete do petka, 24. 2. do 17 sati :  

Da, mora – broj telefona 096 52 22 00;  

Ne, ne mora – broj telefona 096 52 22 01 

Schwarz u CD-u kritikovao Schmidta: “On ne zna šta je BiH!” 

U večerašnjem izdanju Centralnog dnevnika naš gost bio je Stefan Schwarz koji je ponajviše tokom svog gostovanja kritikovao visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegove postupke, pa poručio da ako nastavi putem koji ide, da će uništiti i OHR i BiH. 

“Ovo nije EU; ovo je Evropska (dis)unija! Schmidt ne zna šta je BiH! Mora se brzo promijeniti ili će uništiti OHR! Sluša Amerikance, neke prijatelje za koje ne znamo, i svoju suprugu, što je problem, jer nije njegova supruga visoka predstavnica! Rješenje je da ljudi kojima vjeruje kažu: “Nemoj raditi ono što Plenković kaže!” On ima moć kao kralj, ali ovo nije kraljevina… ovo je demokratska zemlja!” 

Zahiragić i Čengić u CD-u: Ko će formirati vlast?

U CD-u mogli ste pratiti i “Face to Face” sučeljavanje Harisa Zahiragića i Irfana Čengića – ko će formirati vlast: SDA ili SDP!

Zahiragić: “SDP previše vjeruje bivšem gorem dijelu SDA-ovaca!” Čengić: “Schmidt pomažući HDZ-u pomogao SDA!” Zahiragić: “Ne možete izbaciti SDA iz vlasti! Lendo je već u vlasti! Nije SDA projektovala Lendu! Nije rješenje u Schmidtu! Rješenje je da SDP dođe tobe i prestane prositi po ambasadama za podršku!” 
 
Koja su još potencijalna rješenja pogledajte u kompletnom gostovanju.

Vučić i Blinken: SAD dijele želju Srbije za budućnost u okviru EU 

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonija Blinkena na otvaranju Minhenske konferencije o sigurnosti. Vučić je poručio da SAD dijele „želju Srbije za budućnosti u okviru EU.“ 

U Turskoj pronađeno tijelo Kristijana Atsua 

U Antakji, turskom gradu u ruševinama, dvanaest dana nakon snažnih zemljotresa pronađeno je tijelo nogometaša Kristijana Atsua. Atsu je imao 31 godinu i bio je igrač turskog prvoligaša Hatayspora. Iako se nekoliko sati nakon zemljotresa pisalo kako je Atsu pronađen te je smješten u bolnici, ta je informacija demantovana dva dana poslije.  

Skoro 6500 beba rođeno u južnoj Turskoj nakon zemljotresa 

Broj poginulih u razornim zemljotresima na jugu Turske premašio je 40.000 žrtava, ali je skoro 6500 beba rođeno je u južnoj Turskoj od dva zemljotresa koji su potresli region ranije ovog mjeseca. Ovu informaciju potvrdio je turski ministar zdravstva Fahrettin Koca. 

Novi zemljotresi u Rumuniji i Turskoj 

Zemljotres jačine 4,5 stepeni po Richteru pogodio je istočni dio Turske, a još jedan novi zemljotres jačine 3,6 stepeni po Richteru pogodio je danas i Rumuniju. Epicentar zemljotresa je bio na dubini od 12 kilometara. Stanovnici Rumunije su naveli da su osjetili zemljotres. Neki su istakli da su im se tresle kuće, dok su drugi poručili da su im se pomijerali kreveti, ormari i drugi namještaj. Naveli su da se treslo kratko, a drugi tvrde da se dobro zatreslo u mjestu Lupeni. 

Nedjelja 19. 2.  

Bećirović predlaže razmatranje državnog razgraničenja BiH i Srbije 

Član predsjedništva BiH, Denis Bećirović predložio je da se na predstojećoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH uvrsti i razmotri izvještaj Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine, u vezi sa državnim razgraničenjem između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, sa prijedlogom konkretnih zaključaka. 

“Jedno od otvorenih bilateralnih pitanja u odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Srbije odnosi se na regulisanje međudržavne granice, odnosno potpisivanje ugovora o državnoj granici. U tom kontekstu, osmo pitanje zaključivanja ugovora o granici između dviju suverenih država, u skladu s principima mirnog rješavanja sporova prema Povelji Ujedinjenih nacija, predstavlja prioritetno pitanje i u interesu je obiju država”, saopćeno je. 

Dodikove reakcije ne izostaju: Da li se Bećirović ponaša “prepotentno”? 

Na ovaj Bećirovićev prijedlog uslijedila je reakcija Milorada Dodika koji je poručio: “”Denis Bećirović se ponaša veoma prepotentno jer zna da pitanje regulatora za gas nije u nadležnosti Predsjedništva BiH, ali ga pokušava ponovo nametnuti kao temu.” 

Spasilački timovi se vraćaju u BiH 

Spasilački timovi iz Republike Turske stići će danas oko 16:00 sati u Centar za operacije deminiranja i uklanjanja NUS-a u Azićima na Ilidži. Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – USAR tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Gorske službe spašavanja Federacije BiH, prethodnih dana su u pokrajini Hatay u Turskoj učestvovali u akcijama spašavanja nakon razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio jug ove zemlje, a danas se vraćaju u BiH. 

Orhan Tatar o posljedicama zemljotresa: Kakve se sekundarne katastrofe mogu pojaviti naknadno? 

Generalni direktor Uprave za katastrofe i vanredne situacije Turske Orhan Tatar danas je govorio o posljedicama zemljotresa koji je pogodio jugoistok Turske, te kazao kako će se naknadni potresi nastaviti još neko vrijeme, a tom prilikom iznio je i podatke o tome koliko je naknadnih potresa pogodilo Tursku nakon 6. februara. 

“Broj naknadnih potresa u Turskoj je iznosio 6040. Najveći broj, njih 1628, izmjeren je između tri i četiri stepena prema Richteru. Jučer se dogodio naknadni potres jačine 5,1 stepen prema Richterovoj skali sa središtem u Goksunu”, rekao je Tatar. 

Naglasio je kako naknadni potresi mogu ići iznad pet stepeni. Tatar je objasnio kako se nakon zemljotresa mogu pojaviti i sekundarne katastrofe. 

“Znamo da ima klizišta i odrona kamenja u različitim regijama. Možemo reći da postoji klizište i odron kamenja koji je manji od očekivanog nakon ovakvog potresa”, zaključio je Tatar. 

Novi uspjeh: Muzaferija 15. Mjesto na utrci spusta u okviru Evropa kupa 

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija je danas osvojila petnaesto mjesto na utrci spusta u okviru Evropa kupa koja se vozila u švicarskoj Crans-Montani. Nakon što je jučer ostvarila historijski rezultat osvojivši drugo mjesto, danas je u Crans-Montani Muzaferija zauzela petnaestu poziciju. Muzaferija je do kraja bila u samom vrhu.

Na pretposljednjem mjerenju vremena je bila drugoplasirana, no u samom finišu je izgubila dragocjene stotinke i na kraju završila na petnaestom mjestu s vremenom 1:13.11, što je za 83 stotinke bilo sporije od pobjednice Nadine Fest, koja je i jučer trijumfovala. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA