Vijesti
Donosimo Vam kompletan pregled najaktuelnijih dešavanja iz protekle sedmice!
FACE-ov sedmičnik: Lagumdžijina repriza, Bećirovićeve „inovacije“ u imenovanju ambasadora. Imamo li novo Vijeće ministara? Kakva nas politička budućnost čeka?
U „FACE-ovom sedmičniku“ donosimo Vam pregled najnovijih vijesti i dešavanja iz zemlje, regije i svijeta.
Čitajte sve najaktuelnije informacije na jednom mjestu.
#

Ponedjeljak, 23. 1.

Karić oštro poručila Ćosiću: „Nećemo dozvoliti da se žrtva i zločinac izjednačavaju!“

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić najavio je danas da će na ulazu u ovaj grad stajati tabla sa natpisom "Grad Istočno Sarajevo – grad 157.000 sarajevskih Srba koji su morali da ga napuste".

Ćosić je rekao da je ovo odgovor na table postavljene na ulazu u Sarajevo, a na kojima piše "Grad Sarajevo – 1.423 dana pod opsadom". Na ovu najavu reagirala gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

„Gradonačelniče Ćosiću, 'protjerane table' pošaljite u zatvore gdje leže osuđeni ratni zločinci ili ispred kuća onih koji su sistemski tražili od ljudi da napuste domove u Sarajevu. Opet je na meti Grad Sarajevo kojem, ni sam Ćosić, ne može da ospori 1.425 dana pod opsadom. Ali zato, na vrlo perfidan način, kaže da se vodio građanski a ne odbrambeno-oslobodilački rat od neviđene agresije na Bosnu i Hercegovinu i njen glavni grad. Sarajevo je uvijek bilo i bit će grad za sve dobronamjerne i ljude širokih vidika, svih vjera i nacija. Zato nikada i nikome više nećemo dozvoliti da se ta njegova otvorenost i tolerantnost obezvrijede, i da se žrtva i zločinac izjednačavaju“, poručila je izričito Karić.

Lagumdžija predložen za ambasadora BiH u UN-u

Zlatko Lagumdžija danas je predložen za ambasadora BiH u Ujedinjenim nacijama, a na ovu funkciju predložio ga je član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović. Ambasador Bosne i Hercegovine u Vašingtonu bi trebao biti neko iz reda hrvatskog naroda, dok bi ambasador u Briselu trebao biti neko iz reda srpskog naroda. 

Piše: Delina Voloder

Kako će se formirati vlast u BiH?

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt razgovarao je sa evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varhelyijem o evropskom putu BiH, kao i obavezama koje našu zemlju na tom putu čekaju.  Neizostavna i aktuelna tema bila je i formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini.

EU očekuje od trećih zemalja da usklade vanjsku politiku sa politikom EU

Visoki predstavnik EU, Joseph Borrell u svom zvaničnom saopćenju poručio je da EU očekuje od određenih trećih zemalja, uključujući i kandidata BiH da usklade svoju vanjsku politiku sa politikom EU po pitanju „restrkitivnih mjera u pogledu akcija koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.“

Navedeno je da se zemlje kandidati Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina i zemlje EFTA (Evropsko udruženje slobodne trgovine) Island, Lihtenštajn i Norveška, te članice Evropskog ekonomskog prostora, “usklađuju sa ovom Odlukom Vijeća”.

Oni će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Vijeća. Evropska unija prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je”, navedeno je.

Bosansko Grahovo – sniježne padavine otežavaju prolaz

Situacija sa sniježnim padavinama u nekoliko sela oko Bosanskog Grahova ni početkom ove sedmice nije stabilizovana. Sela Tičevo, Preodac, Stožišta i Tiskovac i dalje su odsječena zbog snijega, a sva raspoloživa mehanizacija za čišćenje snijega je na terenu.

Utorak, 24. 1.

Ko su budući ambasadori BiH?

Danas je ozvaničena i predstavljena kompletna lista budućih ambasadora naše zemlje koju je delegirao Denis Bećirović, a na kojoj se većinom nalaze dobro poznata imena iz svijeta diplomatije, koji su u prethodnim decenijama obnašali slične funkcije. Ko čini kompletnu listu 14 ambasadora pročitajte na LINKU.

Mijatović ljutito nakon predstavljanja ambasadora: „Ne u moje ime!“

Nakon odluke Denisa Bećirovića da Zlatka Lagumdžiju predloži za ambasadora BiH pri UN-u, reagovao je Vojin Mijatović koji je kazao da je to katastrofalna odluka i za SDP BiH i za državu BiH.

"Ova odluka će imati dalekosežne posljedice po SDP BiH i ukoliko se realizuje u ime SDP BiH; te najavljujem drastične poteze u tom slučaju! Ukoliko je neko spreman da pljuje pa da sve poliže slobodno, ja nisam, ne u moje ime“, poručio je Mijatović.

Nikšićeva reakcija na ambasadore: „Nisam učestvovao u prijedlozima kandidata!“

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić oglasio se na društvenim mrežama nakon što se u medijima pojavila informacija da će član Predsjedništva BiH Denis Bećirovića predložiti za ambasadora Zlatku Lagumdžiju.

„Isključivu nadležnost za imenovanje državnih ambasadora ima Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Želim vjerovati, a poznavajući Denisa mislim da se rukovodio željom da učini najbolje za državu Bosnu i Hercegovinu i da diplomatsku mrežu podigne na viši nivo. Kao predsjednik SDP-a nisam učestvovao u konzultacijama niti prijedlozima kandidata za ambasadore“, poručio je Nikšić.

Dodik: „SNSD neće podržati Lagumdžiju i Arnauta!“

Predsjednik RS i Milorad Dodik oglasio se na Twitteru gdje je poručio kako kako SNSD neće podržati Zlatka Lagumdžiju i Damira Arnauta za ambasadore BiH. Dodik je naglasio da ova dva ambasadora ne želi podržati jer smatra da se, „radi o ljudima koji dokazano rade protiv RS“.

Višković : „Novi zakon koji se odnosi na nepokretnu imovinu RS stupa na snagu!“

Narodna skupština RS usvojila je 28. decembra prošle godine po hitnom postupku Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a kojim se uređuje svojina koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Povodom usvajanja ovog Zakona, predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je da novi zakon koji se odnosi na nepokretnu imovinu RS stupa na snagu i da očekuje da ga u praksi sprovode sve nadležne institucije.

Strik razočarana nakon sastanka sa Schmidtom

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas se našao pred Odborom za vanjske poslova Evropskog parlamenta, u kojem se nalazi i Tineke Strik koja je, međutim, nakon okončanog sastanka ostala prilično razočarana.

"Razmjena mišljenja sa Schmidtom bila je prilično razočaravajuća jer se činilo da nema razumijevanja za razloge zbog kojih je bio kritikovan. Razlog zašto sam tražila ovaj sastanak bio je da osiguram određeni stepen odgovornosti prema Bošnjacima koji su pogođeni njegovim odlukama, s obzirom da se gospodin Schmidt krio od javne debate posljednjih mjeseci. Retroaktivno mijenjati izborna pravila je zabluda prema glasačima i stvara nepovjerenje. Rekla sam mu da ne razumijem njegovu strategiju, zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a, oduzimajući im sve poticaje za sudjelovanje u pregovorima o prijeko potrebnim demokratskim reformama za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava", poručuje Strik.

Cvijanović sa Orbanom razgovarala o sigurnosnim pitanjima za BiH, ekonomskim i trgovinskim odnosima

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović otputovala je u Mađarsku gdje se sastala sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a fokus razgovora bila je saradnja dvije zemlje, te međunarodna ali i sigurnosna pitanja. 

"U eri prijetnji Mađarska ima interes da Bosna i Hercegovina bude sigurna i stabilna zemlja. Mađarska i dalje ostaje spremna pružiti podršku bosanskoj integraciji u EU i u ekonomskom razvoju, otvoreni smo za saradnju", poručio je Orban nakon sastanka. Željka Cvijanović se zahvalila mađarskom premijeru na pomoći i poručila da je važno nastaviti intenzivan dijalog između dvije zemlje i jačati ekonomske i trgovinske odnose.

Vučić: „Srbiji potreban mir, težak period je pred nama!“

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da je Srbiji potreban mir i odgovoran pristup jer je pred tom zemljom težak period. Vučić je najavio da će idućih dana započeti konsultacije s parlamentarnim skupinama u Skupštini Srbije, uključujući skupštinsku raspravu ukoliko parlamentarne stranke to budu željele te naglasio da Srbija mora razgovarati, sudjelovati u dijalogu i nastaviti svoj europski put.

Zelenski zabranio izlazak iz Ukrajine brojnim zvaničnicima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je dokument kojim se zabranjuje izlazak iz države brojnim zvaničnicima. Zelenski je ovu odluku potpisao nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu. Osim državnih službenika, zabrana putovanja na odmor van države definisana je i za zastupnike u Parlamentu, te pripadnike policije.

Srijeda, 25. 1.

BiH dobila novo Vijeće ministara

Bosna i Hercegovina danas je zvanično dobila novo Vijeće ministara, te su potvrđeni svi predloženi ministri i zamjenici ministara. Za ministre su glasala ukupno 23 poslanika, a za prostu većinu i potvrđivanje su im bila dovoljna 22 glasa ili 21 ukoliko među ostalim glasovima, pored onih koji su protiv, bude i suzdržanih. Protiv je bilo 19 zastupnika i nije bilo suzdržanih.

Predložene ministre su dogovorili državni koalicioni partneri SNSD – HDZ – stranke proširene Trojke. Svima su pripala po tri mandata, a jedan ministar dolazi iz Pokreta za državu u RS-u Sevlid Hurtić.

HDZ je imenovao Davora Bunozu za ministra pravde i Dubravku Bošnjak za ministricu civilnih poslova, dok je Borjana Krišto predsjedavajuća Vijeća. Bunozin zamjenik je Elvir Mahmuzić iz SDP-a, a Bošnjakov zamjenik je Marijana Mojić iz Ujedinjene Srpske, koja je koalicioni partner SNSD-a. Krišto je za svoje zamjenike izabrala ministre Elmedina Konakovića i Zorana Tegeltiju.

Stranke proširene Trojke su izabrale Elmedina Konakovića (NiP) za ministra vanjskih poslova, Edina Fortu (Naša stranka) kao ministra komunikacija i prometa i Zukana Heleza (SDP) kao ministra odbrane.

Konaković novoimenovani ministar vanjskih poslova BiH

Nakon polaganja zakletve, novoimenovani ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković je kazao da ga je Bisera Turković zamolila da danas naprave primopredaju što su i učinili, a već sutra bit će opet na radnom mjestu.  Pojasnio je šta on kao novoimenovani ministar vanjskih poslova planira uraditi u narednim danima.

"Sastanci sa članovima Predsjedništva obavezno, kako bismo koordinirali naše zajedničke stavove u politici BiH. Očekujem da ću se lagano dogovoriti sa Bećirovićem i Komšićem, a što se Cvijanović tiče... ono što se ne budem slagao... mislim da ćemo u fokus staviti prioritete oko kojih se slažemo", naglasio je Konaković.

Zamjenik Konakovića je HDZ-ov Josip Brkić, koji je i do sada bio na ovoj poziciji, zamjenik Forte je Ognjen Janjić (DEMOS), a Helez ima dvojicu zamjenika: Slavena Galića (HDZ) i Aleksandra Goganovića (SNSD). SNSD je uzeo Ministarstvo finansija, sigurnosti i vanjske trgovine, a na te pozicije je postavio Zorana Tegeltiju, Nenada Nešića i Stašu Košarca. Zamjenik Tegeltije će biti Muhamed Hasanović (SDP), Nešićev zamjenik je Ivica Bošnjak (HDZ), a Košarca Ljiljana Lovrić (HNS), koja je i do sada bila na ovoj poziciji, kao i Košarac na svojoj.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice će biti član Pokreta za državu iz RS-a Sevlid Hurtić, a njegova zamjenica bit će Duška Jurišić. Ministre je prvo potvrdio CIKBiH, zatim su prošli provjere SIPA-e, nakon čega su njihova imenovanja došla u Parlament.

Delegacija EU u BiH čestitala na formiranju novog saziva Vijeća ministara

Nakon formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH, stigla je čestitka Delegacije EU u BiH u kojoj se navodi: "Brzo formiranje Vijeća ministara ključni je korak ka ostvarenju prijeko potrebnih reformi i napretku ka evropskom putu koji očekuju bh. građani. Sada počinje važan posao."

Krišto zadovoljna potvrđivanjem novog saziva Vijeća ministara

Predsjedavajuća Vijeća ministara, Borjana Krišto poručila je da je zadovoljna jer je Zastupnički dom u rekordnom roku potvrdio novi saziv Vijeća ministara, te da ih to obavezuje na odgovornost.

U Sudu BiH okončan dokazni postupak u suđenju za aferu „Respiratori“

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je okončan dokazni postupak u suđenju Fadilu Novaliću i ostalim u vezi sa kupovinom sto kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Iznošenje završnih riječi Tužilaštva BiH predviđeno je za 15. februara.

Članovi Evropskog parlamenta uputili pismo Schmidtu

Grupa članova Evropskog parlamenta i parlamenata država članica Evropske unije uputila je pismo visokom predstavniku u Bosni i Hrcegovini Christianu Schmidtu, zahtijevajući da pojasni svoje odluke o nametanju izmjena izbornog zakonodavstva BiH na izbornu noć, kako su te odluke u skladu s jasnim propisima navedenim u Dejtonskom mirovnom sporazumu i smjernicama OSCE-a, te da obrazloži navodnu kordinaciju sa Zagrebom koju je imao u vezi s tim odlukama. Dvadeset osam potpisnika ovog pisma je pozvalo je Schmidta da obrazloži način na koji je korištenje Bonskih ovlasti u konkretnom slučaju u skladu s ovim odredbama OSCE-a, predlažući neovisnu procjenu OSCE-a.

Osman Osmanović – zaboravljen od nadležnih institucija i javnosti

Ekipa FACE TV dugo vremena je izvještavala o slučaju Osmana Osmanovića na kojeg su zaboravile i nadležne institucije i javnost. Tek pokoji medij bavi se slučajem bivšeg pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine koji se još od 2019. godine nalazi u zatvoru u Srbiji. Viši sud u Beogradu osudio je Osmanovića na pet godina zatvora zbog optužbi za činjenje ratnih zločina na području Brčkog, a uhapšen je na osnovu krivične prijave koju je protiv njega podnio MUPRS. Osmanović se danas ponovo pojavio pred Apelacionim sudom, a o detaljima ročišta za FACE govori njegov advokat Đorđe Dozet.

Četvrtak, 26. 1.

Konaković stupio na dužnost

Novoimenovani ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, stupio je danas na dužnost. Stupanje na dužnost ministra Konakovića uslijedilo je nakon sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj je potvrđeno imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

Schmidt: „Ja sam svašta ali nisam čarobnjak da vam donesem premiju na lotu“

Visoki predstavnik Christian Schmidt komentarisao je svoje nametanje odluka , te na  pozive Osmorke da "odblokira" procese, rekao je da im daje kompliment jer je veliko postignuće zadržati osam stranaka u koaliciji.

"Ovo pokazuje da je prilično veliki antagonizam prema SDA. Ja sam svašta, ali nisam čarobnjak da vam donesem premiju na lotu. Moje zadatak je da primim k znanju šta se događa i tačka. Prvo dolazi CIK, pa vidjet ćemo. Da ja nisam donio odluku, mi možda sada ne bismo ni imali diskusiju o Vladi FBiH, nego bismo i dalje imali Vladu u tehničkom mandatu. Napravio sam prvi korak", kazao je.

PFBiH usvojio svih 50 amandmana koje su uložili HDZ i Osmorka

Nakon što je Federalna vlada prethodno odbila sve amandmane uložene na budžet, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (PFBiH) usvojio je svih pedeset amandmana koje su uložili HDZ i Osmorka. Vlada, kao predlagač ovogodišnjeg federalnog budžeta, nije prihvatila nijedan od više desetina amandmana podnesenih iz poslaničkih klupa na Prijedlog budžeta.

KJKP „Toplane“ : Januarski računi umanjeni za 15%

Iz KJKP "Toplane" danas su saopćili da će januarski računi biti umanjeni za petnaest posto, a da će računi za februar i mart biti manji za šest posto. Ovo umanjenje proisteklo je iz nedavne Odluke Vlade KS da se zbog iznadprosječnih temperatura zraka računi za mjesec januar umanje za devet posto, kao i današnje Vladine odluke o pojeftinjenju grijanja za šest posto za period od januara do marta 2023. godine, zbog pada cijene plina.

Kurti o evropskom planu za dijalog sa Srbijom

Kosovski premijer Albin Kurti, govoreći o sastanku koji je održao s izaslanikom Evropske unije za dijalog sa Srbijom, Miroslavom Lajčakom, rekao je da u tom procesu neće tolerisati zajednicu srpskih općina kao preduvjet za nastavak pregovora.  Kurti je poručio je da nijedan od 33 sporazuma potpisana u Briselskom dijalogu ne bi trebao imati hijerarhijski prioritet te da deset članaka na evropskom planu ne navodi da članak s dna ima neki prioritet. Govorio je i o evropskom planu za dijalog sa Srbijom, pa poručio da je potreban pregovarački proces razgovora kako bi to bio prijedlog da se napravi dogovor.

Peskov: „Zelenski je odavno prestao biti mogući Putinov sagovornik“

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, odgovorio je danas na konstataciju Volodimira Zelenskog, predsjednika Ukrajine, o tome da on nije zainteresovan za susret s Putinom, niti da zna ko donosi odluke u Rusiji.

"Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odavno je prestao da bude mogući sagovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Znamo kakva je obećanja Zelenski dao tokom svoje predsjedničke kampanje i nije ih teško zapamtiti ili osvježiti pamćenje onih glasača koji su ga izabrali u Ukrajini: on nikada nije riješio problem Donbasa, odbio se od Minskih sporazuma, štaviše, to se ispostavilo da nikada nije planirao da ih sprovede, jer se pripremao za rat", rekao je Peskov.

Petak, 27. 1.

Mijatović u CD-u otkrio kakva će biti osveta SDP-a

U novom izdanju Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem naš gost bio je Vojin Mijatović koji je oštro reagovao na postavljanje Lagumdžije za ambasadora, te najavio osvetu SDP-a.

„Lagumdžija je grobar ove države! Bolje bi Bisera sastavila spisak od Bećirovića! SDP ima ključ u rukama! Bit će grubo – spremite se u ponedjeljak nakon sjednice SDP-a! Od tada igramo Premijer ligu, pa da vidimo kako se snalaze seoske stranke! Bili smo bolesno privrženi projektu Osmorke; dobili smo ozbiljan šamar. Slijedi odgovor!“ Njegovo kompletno gostovanje pogledajte u nastavku:

Zlatko Lagumdžija – „Od predsjednika do grobara SDP-a“

Vraćajući se u godine kada je Zlatko Lagumdžija bio ministar vanjskih poslova, podsjećamo na sve afere u koje je on bio umiješan.  Kako je bio “slučajni putnik” sa Alijom Izetbegovićem?! Šta je o njemu rekao rahmetli prof. Nijaz Duraković?! ...i kako se bavio unutrašnjim poslovima kada je bio ministar vanjskih poslova. Obavezno pogledajte. 

Husein Mujanović – osuđen, presuđen, slobodan, sve u tri dana

Bivši pripadnik Armije RBiH, Husein Mujanović, koji je osuđen u Srbiji za ratne zločine u BiH, uskoro bi trebao izaći na slobodu. Naime, prema odluci Apelacionog suda u Beogradu, njemu je smanjena prvostepena kazna sa deset na četiri i po godine zatvora. S tim u vezi, ova je odluka objavljena i zvanično na veb-stranici Apelacionog suda u Beogradu. 

 FACE TV je medij koji godinama uporno prati dva slučaja, Osmanović-Mujanović, a u međuvremenu i Vranj, slučajevi u kojima Srbija hapsi građane Bosne i Hercegovine, neke sudi, neke osudi, neke pusti. Husein Mujanović je uhapšen u julu 2018. godine na graničnom prijelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije te je otad pritvoren. Tužilaštvo Srbije ga tereti da je kao upravnik vojničkog pritvora Armije RBiH, u mjestu Hrasnica u Sarajevu, držao zatvorenim oko trideset (30) civila srpske nacionalnosti, i to bez zakonske osnove i odluke nadležnog organa vlasti. Dalje se navodi da je Mujanović prema njima postupao nečovječno, nanoseći im teške duševne patnje – navodno im nije osigurao ni minimum osnovnih uvjeta za život. Srbijanska otpužnica sadrži i tvrdnju da su noću muški zatvorenici odvođeni u atomsko sklonište i prebijani, usljed čega je šestero preminulo, a da su ostali zatvorenici, zatvoreni u garažama, čuli jauke onih koji su bili mučeni. Mujanovića terete i da je tukao jednog zatvorenika u svojoj kancelariji. On je tokom suđenja tvrdio da nije kriv. Njegova supruga Mirsada Mujanović za FACE je kazala da ova optužnica, odnosno postupanje prema njenom suprugu Huseinu, predstavlja sraman čin, te da su njega optužili za nešto što nije kriv.

Medijsko izvještavanje o ovom slučaju sigurno je doprinijelo da se Mujanoviću smanji kazna s 10 na 4 i po godine. Pomoglo je i Apelacionom sudu koji je odbacio neke tačke optužnice, ali nije pomoglo u ključnom - Mujanović je morao biti osuđen. Osuđen, presuđen, slobodan - sve u tri dana. 

Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu: „EU postavlja previše zahtjeva BiH“

Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu, reagujući na zahtjev EU da BiH, odnosno novo Vijeće ministara, uvede vize za ruske državljane, saopćila je da EU "postavlja previše zahtjeva BiH". Navode da postojeći Sporazum o bezviznom režimu osigurava povoljne uvjete za razvoj veza između dviju zemalja. 

"Uvjereni smo da trenutni zakonski okvir odgovara prvenstveno interesima BiH, jedne otvorene zemlje koju EU teži da pretvori u koloniju", navodi se saopćenju Ruske ambasade.

30 tužnih godina od smrti Srđana Aleksića

Ovog petka navršava se tačno 30 tužnih godina od tragične smrti Srđana Aleksića, mladića iz Trebinja kojeg su ubili pripadnici Vojske RS jer je spasio život svom sugrađaninu Alenu Glavoviću. Srđan Aleksić imao je 26 godina kada je ubijen, bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem.

21. januara 1993. godine četvorica pripadnika Vojske RS počeli su tući Alena Glavovića, a Srđan Aleksić tada je pritekao u pomoć nakon čega su ga pripadnici Vojske RS brutalno pretukli. Srđan je pao u komu i nakon šest dana preminuo u bolnici. Bio je to trenutak kada je Srđan životom platio svoju ljudskost.

Alen Glavović uspio je otići i trenutno živi sa svojom porodicom u Švedskoj, ali uvijek se rado sjeća svog spasioca, kojem svake godine dođe na grob i kojeg pamti po herojstvu. Herojska priča o Srđanu prvo je objavljena u emisiji Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem, a poseban prilog o Srđanu snimila je naša ekipa 2005. godine. U Centralnom dnevniku ekskluzivno su na Srđanovu 28. godišnjicu govorili njegov otac, Rade Aleksić i čovjek kojem je Srđan spasio život, Alen Glavović.

Teško je biti fin – preminuo legendarni bh. glumac Saša Petrović

Bosanskohercegovački glumac Aleksandar Saša Petrović preminuo je danas u 61. godini života. Prvu glavnu filmsku ulogu ostvario je u filmu Srđana Vuletića "Teško je biti fin", za koju je dobio "Srce Sarajeva" za najboljeg glumca na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine. Upravo je ovu tužnu vijest na svom Facebook profilu podijelio reditelj Srđan Vuletić.

Petrović se duže vrijeme borio s bolešću te se povukao iz javnosti. Publici će ostati prepoznatljiv po ulogama u filmovima "Ničija zemlja", "Ovo malo duše", "Život radnika", "Hajde da se volimo", "Kuduz", "Istočno od istoka", "Prokleta je Amerika", "Ničija zemlja", "Gori vatra", " Ljeto u Zlatnoj dolini", "Nafaka“.

Orban: „Mađarska će staviti veto na sve sankcije EU protiv Rusije“

Mađarski premijer, Viktor Orban poručio je da će Mađarska staviti veto na sve sankcije EU protiv Rusije koje utječu na nuklearnu energiju.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Holokaust je bio genocid bez presedana; bio je to sveobuhvatan i sistematičan čin koji je provela nacistička Njemačka zajedno sa svojim saradnicima... Međunarodni dan sjećanja na holokaust se posebno obilježava u evropskim zemljama u kojim je tokom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila. Holokaust je čitav sistem, bezbroj načina kako uništiti jednu skupinu: to je ujedno i genocid, i koncentracioni logor i masovna ubistva, odredi smrti, ubijanje djece. Da, da čak milion i po djece. Zapamtite i razmislite - milion i po djece.

Subota, 28. 1.

Brojne kolege se opraštaju od Saše Petrovića: „Zbogom Sale, putuj mirno, pajdo“

Pogođeni viješću o smrti legendarnog bh. glumca Saše Petrovića, brojne kolege i prijatelji emotivno su se oprostili od njega. Uz zajedničku fotografiju iz djetinjstva, Branko Đurić Đuro je poručio: "Jučer je otišao najbolji glumac naše generacije i moj drug od ranog djetinjstva. Bio je prvi u svemu. Bio je previše brz za jedan život. Zbogom, Sale. Putuj mirno, pajdo. Toliko toga smo prošli zajedno", napisao je.

Saša i Đuro su odrasli zajedno u Sarajevu, a potom su nastavili sarađivati profesionalno. Njihov prvi zajednički projekt bila je kultna "Audicija" iz 1985. godine, potom su sarađivali i na filmu "Ovo malo duše" Ademira Kenovića u kojem je Saša igrao lik Latifa, a Đuro Ibrahima.

I bh. glumac Enis Bešlagić emotivno se oprostio od svog kolege Saše Petrovića poručivši: „Skoro smo se sreli i pričao si mi koliko te “cijene” ovdje… Odmori od nekih lažnih kolega, prijatelja i dušebrižnih producenata, koji su umanjivali tvoju vrijednost i na kapaljku ti davali mizerne honorare, jer oni “znaju” koliko tebi treba i koliko ti zaslužuješ, a bio si glumčina. Putuj dušo i tvojoj porodici mir želim.“ 

Pećanin i Jurišić specijalno u CD-u

U današnjem izdanju Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem naši gosti bili su Senad Pećanin i Duška Jurišić. Pećanin se osvrnuo na Lagumdžijine postupke, te otkrio kakvu je Bećirovićevu ponudu on odbio, dok je Jurišić govorila o procesu koji je vodio do imenovanja za zamjenicu ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH. Njihova gostovanja pogledajte u nastavku.

Cvijanović: Predsjedništvo će se baviti imenovanjem ambasadora

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da imenovanje ambasadora još nije bilo na dnevnom redu Predsjedništva BiH, ali će se sigurno time baviti u narednom periodu.

“Kad je riječ o imenima koja su se pojavila u javnosti, a i samoreklamiranju pojedinaca koji se nadaju diplomatskom mandatu, ponovo je BiH ‘šampion u neznanju’, jer se jedino u njoj na ovaj način bavi i imenovanjima i agremanima”, riječi su Cvijanović.

Kurti: „Beograd želi jednu RS unutar Kosova, kao što ima u BiH“

Premijer Kosova Albin Kurti  poručio je da Beograd želi jednu RS unutar Kosova, kao što ima u BiH, te da zajednica srpskih općina nema za cilj povećanje prava Srba, već teritorijalizaciju tih prava.

"Dakle, u Bosni imaju pravo veta, ali istovremeno imaju i teritorijalizaciju svog prisustva. To je ono čemu teže na Kosovu, dok nastavljaju ne prihvatiti zločine počinjene tokom rata na Kosovu i održavati dobre odnose sa Kremljom", rekao je Kurti.

Petr Pavel novi predsjednik Češke Republike

Bivši načelnik češke vojske Petr Pavel, prozapadni kandidat koji podržava pomoć Ukrajini, pobijedio je na izborima za predsjednika Češke Republike. Pavel je osvojio je 57,6 posto glasova, pokazali su prvi rezultati koje je objavio državni ured za statistiku.

Italijanski ministar odbrane otkrio kada bi mogao početi treći svjetski rat

Ministar odbrane Italije Guido Crosetto razgovarao je sa francuskim ministrom Sebastienom Lecornuom o situaciji u Ukrajini, a posebna pažnja posvećena je isporuci oružja. Nakon sastanka, iz ministarstava odbrane Francuske i Italije su pojasnili kako je sastanak trajao oko sat te je definiran kao prijateljski i profitabilan.  Crosetto se osvrnuo i na mogućnost nove ruske ofanzive.

"Treći svjetski rat bi mogao da počne onoga trenutka kada bi ruski tenkovi stigli do Kijeva, a samim tim i na granice Evrope. Ne dozvoliti im da dođu tamo je jedini način da se to zaustavi", poručio je ministar.

Medvedev: „Ako izbije treći svjetski rat, onda...“

Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, Dmitrij Medvedev također se osvrnuo na pitanje trećeg svjetskog rata pa poručio: „ako izbije treći svjetski rat, onda se nažalost, neće svoditi na tenkove ni lovce. Onda će jedno biti sigurno – sve će biti u ruševinama.“

Nedeljak, 29. 1.

11 godina od smrti Nijaza Durakovića: Po čemu je najviše ostao upamćen?

Danas se navršava tačno 11 godina od smrti Nijaza Durakovića, univerzitetskog profesora, jednog od osnivača SDP-a i člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.  Između ostalog, Duraković će ostati upamćen po obraćanju osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću 1991. u Skupštini Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.

“Ja bih Radovana zamolio da meni ne stavlja u usta ono što nisam kazao. Nisam kazao da srpski narod hoće rat. Nemojte mi se služiti podvalama. Pogledajte Vaš stenogram, pa ćete vidjeti... Iz Vašeg izlaganja na prethodnoj skupštini su bile neeksplicitno izrečene ratne prijetnje. Nisam optuživao niti jedan narod, niti to želim. Nemojte se identificirati s cijelim narodom; makar ste Vi njen lider i ja to poštujem i uvažavam. Ako polemišem s Vama, gospodine Karadžiću, ne optužujem srpski narod. To mi nije ni na kraj pameti... niti mislim da ste Vi srpski narod”, poručio je.

A u jeku aktuelnih dešavanja oko Zlatka Lagumdžije, podsjećamo vas i kako je Nijaz Duraković nekada govorio o Lagumdžiji.

Dodik: „Srbi moraju da se okupe i budu jedinstveni“

Predsjednik RS, Milorad Dodik, poručio je da Srbi, gdje god živjeli, moraju da se okupe i budu jedinstveni oko pregovaranja. Dodik je naglasio da se moraju “sagledati posljedice koje su mogle da se čuju za Kosovo, koje bi mogle da promijene sveukupni položaj za Srbe”.

Vučić: „Srbiji je potreban mir, dalji rast i razvoj zemlje“

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, kazao je da će nastaviti da razgovara sa svima o svemu i da se bori "još jače za Srbiju". 

"Potreban nam je mir, normalan život za sve građane, dalji rast i razvoj zemlje i bolja budućnost za našu djecu. Plan je da suočeni sa izazovima radimo još više, da pokušamo da budemo najbolji, pokažemo da Srbija želi dijalog i kompromis, ali i da ima svoje principe i očekivanja", poručio je Vučić.

Snažan zemljotres pogodio Iran

Najmanje tri osobe su umrle, a stotine su povrijeđene u potresu magnitude 5,9 koji je pogodio sjeverozapadni Iran. U desecima gradova oštećene su zgrade, a povrijeđeno je više od 440 osoba.

Proteklu sedmicu obilježile su Bećirovićeve „inovacije“, kao i Lagumdžijine reprize, ali i brojne reakcije na imenovanja novih ambasadora. Uzavrela politička situacija, osim BiH zahvatila je i regiju, ali i svijet. Kako će se odvijati dalji tok događaja saznajte u idućem FACE-ovom sedmičniku koji možete čitati i naredne nedjelje u istom terminu – od 17 sati!

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.