Vijesti
U novoj rubrici FACE-ov sedmičnik donosimo Vam pregled najaktuelnijih dešavanja iz protekle sedmice
FACE-ov sedmičnik: Osmorcini problemi, obilježavanje neustavnog Dana RS, Sebija Izetbegović (ne)napušta KCUS, kakvo je stanje na Kosovu?
U našoj novoj rubrici „FACE-ov sedmičnik“ donosimo Vam pregled najnovijih vijesti i dešavanja iz zemlje, regije i svijeta.
Sve najnovije informacije na jednom mjestu.
#

Ponedjeljak, 2.1.

Dubiozine dubioze, od Exita do Sarajeva: Zašto ih je publika gađala i gdje griješe?

U Novu 2023. godinu Sarajevo je ušlo uz dobro poznate numere grupe Dubioza kolektiv koja je građane zabavljala ispred Vječne vatre. Isčekivanja ove grupe bila su ispunjena oduševljenjem i nestrpljenjem, a nakon samog dočeka uslijedio je i niz reakcija na nastup Dubioze, koje su bile podijeljene. Sudeći prema komentarima na društvenim mrežava, više je onih negativnih i nezadovoljnih.

U svemu tome, nameće se pitanje da li i gdje griješe članovi Dubioze. Kakve su to bile Dubiozine „dubioze“ od Exita do Sarajeva?

Velik požar na Vlašiću: Svi evakuirani i spašeni na vrijeme

Dane nakon novogodišnjih praznika predviđene za odmaranje obilježio je i požar u vikendici na Vlašiću u kojoj je u trenutku požara boravilo devet osoba, od kojih su svi evakuirani i spašeni na vrijeme. U akciji gašenja požara učestvovala su tri vatrogasna vozila, a požar je vrlo brzo stavljen pod kontrolu i ugašen.

Ide li Sebija s KCUS-a?

Drugi dan Nove, 2023. godine obilježila je i vijest o mogućem odlasku Sebije Izetbegović sa KCUS-a. Prema informacijama jednog od sagovornika Interview.ba, Sebija Izetbegović je sama napustila KCUS da je ne bi smijenili, te se odlučila na godišnji kako bi na toj poziciji ostavila svog čovjeka.

Ubrzo nakon ove informacije, Izetbegović je za Klix demantovala ove navode te poručila:

"Uzmem nekoliko dana starog godišnjeg i tračevi odmah počnu. Ne idem nigdje, ne brinite", kazala je.

Kijev bez struje i grijanja

Dok u jednom dijelu svijeta vlada mir i harmonija, na nekim drugim područjima osnovni uvjeti za život i mir su nepoznanica. Gradonačelnik Kijeva, Vijtalij Kličko poručio je da je nakon pet dana noćnih ruskih napada dronovima na Kijev došlo do prekida u snabdijevanju strujom i grijanjem.

Navijači se zauvijek oprostili od Pelea

Uz mir, harmoniju ali i nesklad, svakodnevnica je odlazak onih najboljih sa ovog svijeta u neki vječni mir. Jedan od najboljih nogometaša svih vremena, Pele preminuo je u četvrtak u 82. godini nakon dugotrajne borbe s rakom debelog crijeva.

U ponedjeljak je dopremljen i kovčeg sa posmrtnim ostacima ovog nogometaša na stadion Santosa gdje će se svi navijači moći oprostiti od njega.

Utorak, 3. 1.

Benjamina Karić i Ljubiša Ćosić u sukobu: Čije je Sarajevo?

Ovaj utorak obilježile su žustre reakcije gradonačelnika Istočnog Sarajeva, Ljubiše Ćosića koji je reagovao na kritike gradonačelnice Sarajeva, Benjamine Karić zbog održavanje centralne svečanosti neustavnog dana RS u Istočnom Sarajevu.

Komentarišući stavove gradonačelnice Sarajeva, Ćosić je kazao:

„To Sarajevo je jednako moje koliko i njeno, odnosno više moje nego njeno. Ali, sad je ona gradonačelnica i živi u gradu koji su stvarali naši roditelji."

Nakon ovog Ćosićevog komentara uslijedio je i ponovni odgovor Benjamine Karić koja mu je poručila:

"Gradonačelniče Ćosiću, upravu ste, Sarajevo jeste i vaše i tačno je da ga su gradili i vaši roditelji. Čiji god su roditelji gradili Sarajevo, grad im je otvoren, osim onima koji su ga poslije ubijali.“

Sahranjen legendarni muzičar Massimo

Istog dana, na Gradskom groblju u Zadru na vječni počinak ispraćen je legendarni muzičar Massimo,  koji je preminuo 23. decembra 2022.

Srijeda, 4. 1.

Pokrenut postupak protiv Sebije Izetbegović za utvrđivanje sukoba interesa

Prvu srijeda u mjesecu januaru započela je uz pokretanje postupka protiv Sebije Izetbegović za utvrđivanje sukoba interesa po osnovu Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije KS koji je stupio na snagu 1. 1. 2023. Proces je pokrenuo Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Ono što je važno naglasiti je da ukoliko nakon utvrđenog sukoba interesa nosilac javne funkcije ne podnese ostavku ili na neki drugi način ne odstupi s jedne ili više nespojivih funkcija u roku od 30 dana, to će uraditi institucija u kojoj nosilac vrši nespojivu funkciju.

Reakcije na obilježavanje neustavnog Dana RS – od negodovanja, otvorenih provokacija i oštrih poruka, do odlučnosti

Istovremeno, nastavile su se i nizati reakcije povodom obilježavanje 9. januara, neustavnog dana RS-a koje će ove godine biti održano u Istočnom Sarajevu, pa je tako Christian Schmidt pisao predstavnicima vlasti u RS, naglašavajući da je Ustavni sud BiH nizom odluka utvrdio da je proglašenje 9. januara „danom RS“ neustavno.

Schmidt je poručio da obilježavanje 9. januara ne simbolizuje kolektivno, zajedničko sjećanje koje doprinosti jačanju koletivnog indentiteta kao vrijednosti od posebnog značaja u multietničkom društvu zasnovanom na poštovanju različitosti.

Uprkos Schmidtovim rekacijama, iz RS-a su ostali odlučni sa odlukom o proslavi neustavnog dana RS. Predsjednik Vlade RS, Radovan Višković rekao je da sa proslavom neustavnog dana RS-a, šalju poruke mira, ljubavi i tolerancije, te da je RS sigurna destinacija koja gaji to da svi pripadnici i drugih naroda koji žive na ovim prostorima imaju zagarantovana prava.

I Draško Stanivuković prokomentarisao je „proslavu“ 9. januara, neustavnog Dana RS, najavljujući „hod časti“.

"Noseći fotografije u naručju, po prvi put će ulicama Banje Luke hoditi porodice čiji su najmiliji svoje živote ugradili u temelje RS-a", poručio je Stanivuković.

Zakon o nepokretnoj imovini RS – završena priča ili?

Nakon  što je 28. decembra usvojen Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, na sjednici Narodne skupštine RS-a, predsjedavajuća Vijeća naroda RS, Srebrenka Golić naglasila je da je klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o nepokretnoj imovini RS. Golić je navela da je pet delegata u Klubu Bošnjaka – tri iz SDA i po jedan iz SDP-a i stranke “Zelenih” – danas glasalo da postoji potreba za pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa, dok su tri smatrala da nema povrede vitalnog interesa bilo kojeg naroda.

Milorad Dodik prokomentarisao je pitanje Zakona o nepokretnoj imovini RS, te poručio da imovina pripada RS-u i nije bila predmet dogovora s Osmorkom. On je naglasio da su svi elementi neprikosnoveno na strani RS-a kada je riječ o imovini.

„49 posto je neprikosnoveno imovina koja pripada RS i ne može da bude predmet razmatranja Ustavnog suda, niti donošenja bilo kakvog zakona na nivou BiH. To je definitivno završena priča“, poručio je Dodik.

Osmorka o Dodiku – Hoće li biti konsultacija sa SNSD-om i HDZ-om?

Istog dana u Zenici je održan i sastanak Osmorke, a na njemu je ponajviše bilo govora o Miloradu Dodiku, njegovim saradnicima i zajedničkom djelovanju ove grupe stranaka na formiranju vlasti.

Govoreći o Miloradu Dodiku, Kasumović je kazao da je on nezaobilazan za formiranje vlasti u RS-u te da svako ko ne poštuje pravosuđe treba biti odgovoran za to, dok je Nermin Nikšić poručio da je politički pakt između osam stranaka u potpunosti stabilan i najavio da će sa SNSD-om i HDZ-om obaviti dodatne konsultacije.

Ko je novi selektor bh. reprezentacije – šta je pokazala FACE- ova anketa?

Uz brojna politička previranja, reakcije i javne rasprave, uslijedile su i nove vijesti iz bh. sporta. Naime, bh. nogometaš i trener Faruk Hadžibegiž izabran je za novog selektora bh. reprezentacije. On je dobio jednoglasnu podršku izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, te će njegov ugovor trajadi do kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a nastavak saradnje zavisit će od rezultata.

FACE je ranije sproveo anketu u kojoj su za izbor potencijalnog bh. selektora naši čitatelji glasali da bi ponajviše na selektorskoj poziciji željeli vidjeti Vahida Halilhodžića. Iako se ova želja naših čitatelja nije obistinila, u novoj anketi najveći broj čitatelja istakao je da smatraju da će Hadžibegić ipak biti dobar izbor za selektorsko mjesto bh. reprezentacije.

Četvrtak, 5. 1.

NES i SBiH neće učestvovati u radu Osmorke na državnom nivou

Nermin Nikšić prethodni dan je najavio da će Osmorka obaviti dodatne konsultacije sa SNSD-om i HDZ-om, pa su tako Nikšić i Konaković u Doboju održali sastanak sa predstavnicima SNSD-a. Podsjećamo i da su zbog usvajanja Zakona o nepokretnoj imovini RS i stavova Milorada Dodika, NES i Stranka za BiH ranije najavljivale njihovo moguće napuštanje Osmorke, a SDP je najavio prolongiranje dostavljanja imena za ministre u Vijeću ministara BiH dok ne dođe do rješavanja otvorenih pitanja.

Nakon sastanka, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević kazao je da su NES i Stranka za BiH tražili da SNSD povuče Zakon o nepokretnoj imovini RS-a. Nakon napuštanja sastanka, predstavnici NES-a i SBiH kazali su da ove dvije stranke više neće učestvovati u radu Osmorke na državnom nivou.

Dodik ne odustaje od državne imovine, a ni od obilježavanja neustavnog Dana RS

Milorad Dodik je nakon održanog sastanka s liderima Osmorke kazao da postoji želja svih aktera u procesu formiranja vlasti na državnom nivou da se odblokira rad institucija. Govoreći o mogućem imenovanju Denisa Šulića u Vijeću ministara BiH, Dodik je rekao da on neće biti kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice, te da će umjesto njega SNSD na ovu poziciju postaviti nekoga iz reda Ostalih.

Dodik je istakao da je SDA više od godinu dana blokirala proces rada Vijeća ministara, te rekao da se neće odustati od pitanja državne imovine, te obilježavanja neustavnog Dana RS-a.

Dok Dodik poručuje da se ne odustaje od obilježavanja neustavnog Dana RS, u Istočnom Sarajevu je održana proba „svečanog“ defile MUP-a RS, povodom obilježavanja ovog dana. Na probi su učestvovale sve organizacione jedinice MUP-a RS, te su prezentirana i materijalno-tehnička sredstva, naoružanja, specijalizirana oklopna vozila, policijski motori i kvadovi.

Sebija Izetbegović ne napušta KCUS: Da li je u sukobu interesa?

Nakon brojnih navoda i informacije da napušta poziciju generalne direktorice KCUS-a, oglasila se Sebija Izetbegović koja je kazala da ne napušta KCUS zbog pozicije zastupnice u Skupštini KS jer nije, kako ona navodi u sukobu interesa.

„Naglašavam da ne primam finansijska sredstva kao zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo. Odmah po preuzimanju mandata potpisala sam da se odričem paušala. Nemam se pravo odreći obaveze da zastupam one koji su me izabrali“, kazala je.

Izetbegović se osvrnula i na pitanje njene diplome, akademske karijere, te najavila i moguće tužbe da se zaštiti kako kaže, od zlonamjernih napada.

Tužilaštvo BiH zatražilo poništenje oslobađajuće presude u slučaju „Dženan Memić“

Nakon što je krajem novembra prethodne godine Sud BiH donio oslobađajuću prvostepenu presudu optuženima u slučaju Dženan Memić, Tužilaštvo BiH danas je uložilo žalbu na ovu odluku i zatražilo poništavanje oslobađajuće presude. Naime, Tužilaštvo tvrdi i da su optuženi, prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život. 

Da li Rusija utječe na smanjenje izvoza ukrajinskih žitarica?

Uz brojna stradanja civila, nastavak ruske agresije na Ukrajinu, smanjen je i izvoz ukrajinskih žitarica, za šta su Ukrajinci optužili Ruse. Kijev je optužio Moskvu da presporo provodi inspekcije što uzrokuje višesedmična kašnjenja brodova i smanjenje isporuke ukrajinskog žita na inozemna tržišta, dok je Rusija negirala ove tvrdnje.

Petak, 6. 1.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Hitno pokrenuti postupak protiv odgovornih za obilježavanje dana RS!

Povodom najave obilježavanja neustavnog Dana RS, reagovali su i iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, poručivši da je cilj obilježavanja 9. januara nadomak grada koji je bio pod opsadom upravo od onih koji žele pokazati da su još tu i da se njihov odnos prema Sarajevu i onima koje su držali pod opsadom nije promijenio.

„Zahtijevamo od vlasti, a prije svega od Tužilaštva BiH da hitno pokrene postupak protiv najodgovornijih za ovakav sraman čin“, poručili su.

Dačić potvrdio prisustvo obilježavanju neustavnog praznika, Turković oštro negodovala

Dok je obilježavanje neustavnog Dana RS-a u jeku dešavanja, stižu i informacije o onima koji će prisustvovati ovom obilježavanju. Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić potvrdio je svoj dolazak na obilježavanje ovog neustavnog praznika. On će predvoditi delegaciju Srbije u kojoj će biti nekoliko ministara, narodnih poslanika, kao i sin Aleksandra Vučića.

Nakon ove informacije, šefica bh. diplomatije Bisera Turković uputila je svoju reakciju Ivici Dačiću navodeći da su zvaničnici Srbije, u duhu dobrosusjedskih odnosa dobrodošli u BiH s ciljem građenja međusobnog uvažavanja i poštovanja. Ipak, Turković je naglasila da je proslava 9. januara protivna odluci Ustavnog suda BiH.

„Dolazak visoke delegacije Republike Srbije i saučešće u neustavnim aktivnostima direktno narušava odnose Bosne i Hercegovine i Republike Srbije", poručila je Turković.

Pettigrew:  „Organizatore nezakonitog skupa procesuirati!“

I profesor filozofije, studija holokausta i genocida na Southern Connecticut Univerzitetu, David Pettigrew povodom najava za obilježavanjem neustavnog dana RS, rekao je da je krajnje vrijeme da reaguje Ured visokog predstavnika, te da organizatore kako navodi, nezakonitog skupa treba procesuirati, a ovakvu praksu koja „uključuje provokativnu militarističku paradu i retoriku podjela i mržnje zabraniti“.

Da li je trojka radila sve „na svoju ruku“?

Nakon burnih dešavanja i problema nastalih unutar Osmorke, predsjednik Stranke za BiH, Semir Efendić i predsjednik NES-a, Nermin Ogrešević bili su gosti u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem gdje su još jednom jasno i otvoreno kazali da neće biti u vlasti na državnom nivou, te da više nisu u Osmorci.  Efendić je istakao da se ponajviše pristalo na većinu zahtjeva HDZ-a i SNSD-a, te da su se neke stvari nastale odvijati po starom što je bio razlog da ne ostanu u koaliciji, dok je Ogrešević poručio da trojka nije obavještavala ostalih pet stranaka o dešavanjima.

Ogrešević: Došlo je do problema u unutrašnjoj komunikaciji Osmorke. Trojka nije ostalih pet stranaka obavještavala. Zavisi od sadržaja sporazuma hoćemo li ostati Osmorka na federalnom nivou.

Efendić: Nastavit ćemo razgovore koje smo započeli na nivou Federacije, ali oni moraju biti ozbiljniji nego na državnom nivou! Kadrovska rješenja za Vijeće ministara nisu najbolji prijedlozi. Sabina Ćudić je mogla biti odlična ministrica vanjskih poslova, ali nije dobila priliku! Tražili smo da se povuče Zakon o nepokretnoj imovini! Da smo htjeli tako djelovati, odmah nakon izbora ušli bismo u pregovore sa SDA i DF-om! Osmorka je pustila Dodika da ostane u vlasti. Zato više nismo Osmorka, ali ćemo u Federaciji nastaviti razgovore! U SDA nemam povjerenja da vodi ikakve procese! Neću reći da neću s SDA; ne isključujem nikoga!

Njihovo kompletno gostovanje koje je izazvalo niz reakcija pogledajte u nastavku:

Petev emotivno u CD-u: Sa bh. selekcijom sam uradio dobar posao!

Nakon što mu NSBiH nije produžio selektorski ugovor, oglasio se Ivaylo Petev koji je istakao da smatra da je sa bh. selekcijom uradio dobar posao.

“Osvojili smo prvo mjesto u Ligi nacija; ekipa ima zagarantovan baraž za Evropsko prvenstvo. U odnosu na ono što sam zatekao, postigao sam nevjerovatan uspjeh”, poručio je.

Petev je istog dana bio i gost u Centralnom dnevniku gdje je govorio o svom djelovanju i radu na poziciji bivšeg selektora bh. reprezentacije. Prilikom gostovanja, Petev je bio posebno emotivan, pa je u jednom trenutku i zaplakao zbog Zmajeva. Njegovo kompletno gostovanje pogledajte u nastavku.

Sveta misa pred Božić u Sarajevu

Pred poseban dan za sve vjernike pravoslavne vjeroispovijesti, ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji okupili su se brojni vjernici koji su se zaputili na misu, nakon koje je upriličeno i paljenje badnjaka što se smatra centralnim događajem proslave Badnjeg dana.

Na sjeveru Kosova nastavljeni protesti Srba: Zatraženo jače prisustvo KFOR-a

U Gotovuši na sjeveru Kosova nastavljen je protest Srba koji su nakon ranjavanja 11-godišnjeg dječaka i 21-godišnjeg mladića srpske nacionalnosti zatražili veće prisustvo KFOR-a i sigurnosne garancije da se ovakvi postupci više neće ponoviti.  Nekoliko stotina okupljenih blokirali su put, a u Gotovuši su prisutni i pripadnici kosovske policije.

Rusija započela jednostrani prekid vatre u Ukrajini: Da li je ispoštovala?

Povodom pravoslavnog Božića, Rusija je započela jednostrani pred vatre u Ukrajini koji će trajati 36 sati, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom ranijem obraćanju kazao je da Rusija koristi prekid vatre kao paravan za zaustavljanje vojnog napredovanja Kijeva.

„Svi u svijetu znaju da Kremlj koristi primirja ili zatišja kako bi se rat jače zahuktao. Da bi sukob što prije završio, potrebno je nešto sasvim drugo. Potrebno je da građani Rusije smognu hrabrosti i oslobode se svog sramotnog straha od jednog čovjeka u Kremlju barem na 36 sati tokom Božića“, poručio je Zelenski.

Nakon tehničkog početka primirja, ruske snage su započele udare na Kramatorsk i Bahmut., ispalivši rakete u oblasti Donjecka. U napadu je uništena jedna stambena zgrada, a žrtava nije bilo.

Erdogan i Putin sklopili novi sporazum o izvozu i transportu žitarica

Istog dana, turski predsjednik Recep Tayip Erdogan i predsjednik Rusije, Vladimir Putin sklopili su novi sporazum koji se tiče izvoza i transporta žitarica.  Erdogan je tom prilikom poručio da će Turska u svojim mlinovima prerađivati žito iz Rusije, te ga isporučivati siromašnim afričkim zemljama.

Subota, 7. 1.

Miletić u CD-u oštro: „Nikad neću podržati ono što radi Dodik!“

Shodno činjenici da su kompletno sedmicu ponajviše obilježili problemi, dogovori, neslaganja, oštre reakcije članova Osmorke, zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH iz pokreta Za nove generacije, Zlatko Miletić prethodne večeri bio je gost u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem gdje je otvoreno govorio o svim problemima unutar Osmorke.

Miletić je naglasio da on nije izašao iz Osmorke, već samo rekao da neće glasati za Vijeće ministara u kojem ima ministara protiv kojih se vodi ili se vodila neka istraga.

Miletić:  Problem u Osmorci je nedostatak komunikacije! Trojka – Nikšić, Konaković, Forto – netransparentno se ponaša prema ostalim strankama! Bilo je informacija o kojima nismo imali pojma! Imaju najmanje dvije osuđene osobe predložene za Vijeće ministara! Ako bude jedan takav, neću glasati za to Vijeće ministara! To ne znači da sam izašao iz Osmorke, ali neka me izbace ako hoće!

On je poručio da ga je zapanjilo da niko od Trojke nije reagovao na Dodikov Zakon o imovini, te da nikad neće podržati sve ono što Dodik radi. Miletić je posebno naglasio da kod Trojke postoji otvoreni strah od Dodika i Čovića, te da on ne vjeruje ni SDA, kao ni SNSD-u i HDZ-u.

Njegovo kompletno gostovanje pogledajte u nastavku:

Služena sveta arhijerejska liturgija povodom pravoslavnog Božića

U Sarajevu je danas služena sveta arhijerejska liturgija povodom pravoslavnog Božića, koju je u Sabornom hramu služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom. U poslanici patrijarha Porfirija, koju je pročitao protojerej stavrofor prof. dr. Vladimir Stupar, istaknuto je da je "tajna Božića sadržana u beskrajnom smirenju Prevječnoga koji se rodio kao djetence i dozvolio da ga dodirnemo, a umalo, po svezloj zamisli Irodovoj, i povrijedimo." (ubaciti FACE-ovu čestitku)

Uklonjene barikade u Gotovuši na Kosovu

Barikade koje su prethodnog dana postavljene u selu Gotovuše na Kosovu nakon ranjavanja dvojice državljana Srbije su uklonjene. Nakon višesatnih pregovora sa Kosovskom policijom lokalni Srbi su uklonili sve barikade, a kada su demonstranti počeli da se razilaze započeo je i slobodan promet automobila i pješaka.

Vučiću stigao odgovor od KFOR-a

Na granici Kosova i Srbije predstavnici vojske Srbije preuzeli su od predstavnika KFOR-a odgovor na zahtjev za povratak do hiljadu pripadnika vojske i policije Srbije na prostor Kosova. Ovaj  dokument dostavljen je Aleksandru Vučiću te u datom trenutku nije bilo poznato kakav je bio odgovor KFOR-a na ovaj zahtjev.

Nedjelja, 8. 1.

U Sarajevu veliko zagađenje zraka

Proteklu sedmicu obilježilo je i izuzetno zagađenje praćeno gustom maglom i smogom ponajviše u Sarajevu. I ovog jutra zrak u glavnom gradu BiH bio je nezdrav, a pojedini letovi s aerodroma su otkazani zbog slabe vidljivosti.

FACE-ova analiza: Šta se dešava sa Osmorkom?

Kako smo već i pisali i izvještavali, problemi, pregovori, dogovori Osmorke u javnosti se čine kao enigma. U FACE-ovoj analizi donosimo sve detalje i pojašnjenja trenutne situacije i procesa.

Šta je KFOR odgovorio Vučiću?

Aleksandar Vučić u subotu je dobio odgovor od KFOR-a, na zahtjev za povratak do hiljadu pripadnika vojske i policije Srbije na prostor Kosova, a danas je i pojasnio kakav je odgovor bio.

Naime, Vučić je kazao da je KFOR odbio zahtjev Srbije za povratak vojske na Kosovo, te je rekao da su svi očekivali takav odgovor.  

Kurti: „Nisam davao garancije Beogradu da neće biti hapšenja“

Kosovski premijer, Albin Kurti za Al Jazeeru je kazao da nije dao nikakve garancije u vezi sa tim da neće biti hapšenja, te da neće slati snage na Sjever Kosova. Kurti je poručio da je jedina garancija koju je dao, garancija demokratske vlade i jednakosti za sve građane.

Uz burnu sedmicu i događaje koji su obilježili ovaj FACE-ov sedmičnik, ostaje isčekivati šta će naredna sedmica donijeti. Da li će doći do razrješenja problema unutar Osmorke, kakvo će biti stanje na Kosovu, kako će proći obilježavanje neustavnog Dana RS za sada je nepoznanica. Čitajte FACE-ov sedmičnik i naredne sedmice u istom terminu, nedjelja u 17 sati i pronađite sve aktuelne informacije koje su obilježile sedmicu na jednom mjestu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.