Vijesti
U našoj rubrici FACE-ov sedmičnik donosimo Vam pregled najaktuelnijih dešavanja iz protekle sedmice!
FACE-ov sedmičnik: Šta će biti sa Sebijinom diplomom? Zašto je politika u prvom planu, dok poplave nose ljude i kuće? „Dodvorava“ li se Bećirović Briselu?
U „FACE-ovom sedmičniku“ donosimo Vam pregled najnovijih vijesti i dešavanja iz zemlje, regije i svijeta.
Sve najaktuelnije informacije na jednom mjestu.
#

Ponedjeljak, 16.1.

Dodijeljeni mandati za Dom naroda PSBiH iz RS

Centralna izborna komisija na sjednici je jednoglasno donijela Odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS. Prema ovoj odluci, mandat u Domu naroda PSBiH iz RS dodjeljen je: Snježani Novaković-Bursać, Nikoli Špiriću, Sredoju Noviću i Radovanu Kovačeviću iz SNSD-a te Želimiru Neškoviću iz SDS-a.

Da li je trenutni saziv CIK-a napravio više štete, nego koristi?

Nakon sjednice predsjedništva HDZ-a BiH, Dragan Čović govorio je o radu CIK-a poručivši da će se nakon formiranja vlasti pokrenuti procedura smjene članova CIK-a. Čović je naglasio da je kako kaže, trenutni saziv CIK-a napravio više štete, nego koristi.

Ide li BiH u NATO?

Član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović istog dana se sastao sa generalnim sekretarom NATO saveza, Jensom Stoltenbergom. Bećirović je istakao da njegova prva posjeta inostranstvu ima simbolični i strateški značaj, uz poruku da će Bosna i Hercegovina sigurno nastaviti i intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO. On je tokom sastanka Stoltenbergu predložio novi pristup intenziviranju NATO integracija Bosne i Hercegovine kroz zajedničku mapu puta prema kojoj bi se Bosni i Hercegovini mogao uputiti poziv za članstvo u što kraćem roku. 

Bećirović je nakon sastanka bio izuzetno optimističan pa je poručio: „Imam pozitivne i ohrabrujuće vijesti za sve ljude u BiH. BiH nije sama i ona nezaustavljivo ide u NATO“.

 

Dodvorava li se Bećirović Briselu?

Nakon Bećirovićeve izjave i pozitivnih informacija koje je uputio građanima BiH, reagovao je predsjednik Narodne skupštine RS, Nenad Stevandić  koji je rekao da se o „budućnosti BiH u Sjevernoatlantskom savezu ne može odlučivati bez srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović i Narodne Skupštine RS.“ Stevandić je na kraju kazao da se Bećirović dodvorava Briselu, te izaziva krizu unutar BiH.

Kristerrson: „Pregovori sa Turskom se nastavljaju normalnim tokom“

Švedski premijer Ulf Kristersson sastao se u Štokholmusa predsjednikom Evropskog vijeća, Charles Michelom, te nakon sastanka poručio da se pregovori sa Turskom po pitanju NATO-a nastavljaju normalnim tokom.

„Mislim da je Turska na pozitivnoj tački po pitanju odobravanja članstva Švedske u NATO-u. Na kraju će Turska donijeti odluku“, kazao je.

Utorak, 17. 1.

„Sigurnost BiH neodvojiva od sigurnosti NATO-a“

U sklopu posjete Briselu, član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović sastao se sa predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a, admiralom Robom Bauerom, te izrazio zahvalnost na konkretnoj i kontinuiranoj podršci BiH. Bećirović je prilikom sastanka naglasio kako je sigurnost BiH neodvojiva od sigurnosti NATO-a, kao i da konkretna politička i praktična podrška uključuje i paket izgradnje odbrambenih sposobnosti.

Savjetnik Zelenskog podnio ostavku

Jedan od savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Oleksij Arestovič podnio je ostavku na toj funkciji zbog izjave o pogibiji civila u Dnjepru koja je izazvala brojne reakcije u Ukrajini. Arestovič je rekao da smatra da je za pogibiju desetine civila u Dnjepru odgovoran ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane.  Rekao je da je raketa koja je pala na civilnu zgradu posljedica dejstva PVO, zbog čega se projektil nekontrolisano srušio na zgradu.

On je uslijed brojnih osuda na njegovu izjavu, odlučio podnijeti ostavku te se izviniti porodicama žrtava iz Dnjepra. Nakon ove odluke, kabinet Zelenskog prihvatio je njegov zahtjev o ostavci.

Zašto je EU smanjila potražnju za energentima iz Rusije?

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen prisustvovala je Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu na kojem je poručila da je Evropska unija smanjila potražnju za energentima iz Rusije za više od 20 posto u periodu od augusta do novembra 2022. godine. Von der Leyen je kazala da je zahvaljujući zajedničkim naporima, EU snizila cijene gasa brže nego što se očekivalo.

Srijeda, 18. 1.

Padavine, poplave, snijeg – gdje tonemo?

Sredinu ove sedmice obilježile su intenzivne padavine koje su prouzrokovale i brojne nepogode, poplave širom BiH, ali i u regiji. Usljed visokih vodostaja, došlo je do plavljenja poljoprivrednih površina na desnoj obali rijeke Bosne, na lokalitetu Rajlovac u Sarajevu, dok je u vodnom području rijeke Save zabilježeno vanredno hidrološko stanje. Slična situacija zabilježena je i na području Olova i Visokog, gdje je došlo do izlijevanja rijeka. Srećom, na ovim lokalitetima nisu zabilježene velike štete niti su ugroženi stambeni objekti, dok su na vodostajima rijeka Une i Sane zabilježeni blagi porasti, a u večernjim satima u Mostaru je došlo do izlijevanja pritoke Neretve, rijeke Radobolje u neposrednoj blizini Starog mosta što je otežalo kretanje pješacima.

Poplave su zahvatile i Prijepolje, ali i Sjenicu gdje je proglašena vanredna situacija nakon izlivanja rijeke Grabovice.

Šta je sa Sebijinom diplomom?

Senat Univerziteta u Sarajevu danas je zasjedao i bavio se diplomom Sebije Izetbegović koju je stekla na postdiplomskom studiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Nakon zasjedanja Senta, zaključeno je da će biti imenovana komisija koja će na temelju prikupljene dokumentacije predložiti rektoru i Senatu dalje postupanje u ovom predmetu. Na pitanje novinara – ko utvrđuje zakonitosti stečene diplome,  rektor Univerziteta u Sarajevu, Rifat Škrijelj je odgovorio, da to čini onaj ko je i dodjeljuje.

“Od 2006. mi imamo sve studente u ISSS-u. Od 1990. do 2000. bilo je različitih postupanja, a mi se bavimo tim periodom. Drugu komisiju koju najavljujemo formirat će Senat Univerziteta“, kazao je Škrijelj.

Je li Schmidt „nelegalni“ visoki predstavnik?

Iako je 9. januar i obilježavanje neustavnog Dana RS-a uveliko prošlo, najviši zvaničnici RS reagovali su na poruku visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je kazao da naredne godine proslava 9. janura neće moći biti kao ovogodišnja. Milorad Dodik naglasio je da su sve izjave visokog predstavnika Christiana Schmidta, uključujući i one proslavi neustavnog Dana RS-a 9. januara, irelevantne i ne odnose se na "RS". Dodik je ponovio svoj stav da je Christian Schmidt nelegalni visoki predstavnik. Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je da je RS više zainteresovana za budućnost u BiH, "nego Schmidt koji nema legalitet Vijeća sigurnosti UN-a", te poručio da RS "što su veći pritisci, sve grandioznije slavi Dan RS-a".

Evropski parlament zatražio uvođenje sankcija Dodiku – odraz nemoći ili..?

Ovu burnu srijedu, obilježila je i rezolucija koju je izglasao Evropski parlament a u kojoj se formalno od EU traži uvođenje sankcija Miloradu Dodiku.

 "Evropski parlament ponavlja svoj poziv na usvajanje ciljanih sankcija protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorada Dodika", navodi se u tekstu usvojenom u formi Rezolucije Evropskog parlamenta.

Pozvali su sve države članice EU da osiguraju da Vijeće EU usvoji takve sankcije. Iz Evropskog parlamenta su poslali i jasnu poruku osude za obilježavanje Dana RS, navodeći da je riječ o neustavnom obilježavanju.

Nakon odluke Evropskog parlamenta, oglasio se i Milorad Dodik koji je poručio da je „politika sankcionisanja uvijek znak nemoći“, te da zbog njegove politike „niko nije stradao“.

"Nije doveden u pitanje teritorijalni integritet BiH, da bi europarlamentarci predložili jednu takvu mjeru. Biram da odlučujem slobodno i prema svojoj savjesti, da poštujem sve pravne akte RS i BiH“, poručio je.

Četvrtak, 19. 1.

Poplave nastavljene uz blagu stagnaciju i opadanje vodostaja

Na području FBiH i ovog dana nastavljene su poplave, ali je za Kanton Sarajevo zabilježena stagnacija i opadanje vodostaja, dok su u slivu Une i Sane nove padavine uzrokovale porast vodostaja na većini hidroloških stanica na Uni. U rijeci Miljacki tokom prethodne noći se utopila jedna ženska osoba koja je u rijeku upala na Skenderiji. Njeno tijelo izvukli su na području Ilidže pripadnici GSS-a.

U Cazinu, u naselju Tržac, rijeka Mutnica se izlila iz korita i poplavila poljoprivredno zemljište. Srećom, nije bilo ugroženih objekata i putnih komunikacija, a u Tuzlanskom, Posavskom, Zeničko-dobojskom i Zapadnohercegovačkom kantonu rijeke su u blagom porastu, ali nije bilo opasnosti od izlivanja.

Sud BiH – Prvostepena presuda Bobanu Inđiću

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom je Bobana Inđića osudio na petnaest godina zatvora za učešće u otmici putnika iz voza u Štrpcima i njihovom ubistvu na području Višegrada 1993. godine. Inđića je Sud BiH osudio na petnaest godina zatvora kao komandira Interventne čete Vojske RS za učešće u otmici i ubistvima dvadeset civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993., koji su ubijeni na području Višegrada.

Intenzivne poplave i u regiji

U jeku poplava i vanredne situacije, u nabujalu rijeku Trnavicu u Novom Pazaru upale su tri osobe, od kojih su spasioci izvukli jednu, dok se za dvije traga. Slična situacija zahvatila je i Sjenicu gdje se tokom noći izlila rijeka i poplavila kuće, ali su srećom svi evakuisani na vrijeme.

U Crnoj Gori zbog poplava u pripravnosti i vojska

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić oglasio se povodom aktuelnih vremenskih neprilika u toj zemlji, rekavši da su službenici Direktorata za zaštitu i spasavanje na terenu, a da je u pripravnosti i Vojska. "Vojska Crne Gore je primila zahtjev od Službe zaštite i spasavanja iz Općine Pljevlja, koji se odnosi na potencijalno angažovanje pripadnika u rejonu općine Pljevlja, u cilju izgradnje nasipa i sprečavanja izlivanja rijeke Ćehotine i jezera Otilovići i na taj način ugrožavanja života i imovine civilnog stanovništva. Vojska je stavila u pripravnost pripadnike stacionirane u kasarni u Pljevljima", dodaje Adžić.

Nepovoljna situacija je, kako je naveo, i u općinama Bijelo Polje, Mojkovac, Gusinje, Plav, Berane, Rožaje gdje su, usljed jakih padavina, ugroženi objekti, mostovi i putevi.

Zašto bi Zelenski volio da Putin ne postoji?

Komentarišući izjavu Volodimira Zelenskog i tvrdnju da Putin ne postoji, glasnogovornik Vladimira Putina, Dmitrij Peskov kazao je da Putin postoji i da će postojati. Peskov smatra da će "stvari po Ukrajinu biti bolje ako čim prije shvate da Putin i Rusija postoje i da će postojati i u budućnosti".

"Jasno je da su i Rusija i Putin veliki problem za Ukrajinu i za Zelenskog. I jasno je da bi, čisto psihički, gospodin Zelenski više volio da ni Rusija ni Putin ne postoje", rekao je Peskov.

Petak, 20. 1.

Porast nivoa vode na rijekama u BiH, ali i regiji

Ni u petak nije došlo do smanjenja intenziteta padavina, pa su bijeljinski vatrogasci u Janji tokom noći evakuisali trudnicu i još tri osobe.

Velike padavine izazvale su porast nivoa vode na rijekama u više sredina na Kosovu, a najkritičnije je bilo u naseljima uz obalu Ibra, uslijed čega je došlo do evakuacije 120 porodica iz stambenih zgrada u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Izlivanjem vode poplavlјeno je više domaćinstava u selima Žitkovac, Žerovnica, Jagnjenica u opštinama Zvečan i Zubin Potok, a zbog izlivanja Ibra najkritičnije je jučer bilo u naselјu Bošnjačka mahala u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Nikšić i Duraković u studiju CD-a: Kakvo je stanje sa Osmorkom, zašto niko ne želi u vlast sa SDA?

U večerašnjem izdanju Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem naši gosti bili su Nermin Nikšić, a zatim i akademik Esad Duraković. Prilikom svog gostovanja, Nikšić je otkrio kada će biti konstituisano Vijeće ministara, te zašto niko ne želi sa SDA u vlast. On je govorio o postupcima SDA koji dovode do kako navodi, kompletnog razdora. Nikšićevo gostovanje pogledajte u nastavku:

Akademik Duraković također se prilikom gostovanja dotakao situacije sa Osmorkom, te govorio o rješenjima koje vidi kao potencijalna. Duraković je kazao da je Osmorka haotična, te da nije zadovoljan načinom na koji se bore za BiH, a šta je kazao o SDA pogledajte u kompletnom gostovanju:

Da li je moguća normalizacija odnosa Kosova i Srbije?

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak sastao se sa premijerom Kosova, Albinom Kurtijem te nakon sastanka izjavio da njihov razgovor nije bio lak, ali je bio vrlo otvoren. Na sastanku sa kosovskim premijerom učestvovali su savjetnici njemačkog kancelara i francuskog predsjednika Jens Plotner i Emmanuel Bonne, savjetnik italijanskog premijera Francesco Maria Talò i zamjenik pomoćnika sekretara Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar. Lajčak je kazao da se razgovaralo o evropskom prijedlogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji je već predstavljen na sastancima u septembru i decembru,

Preciziran termin održavanja predsjedničkih izbora u Turskoj

Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan najavio je održavanje predsjedničkih izbora u Turskoj, te kao potencijalni datum njihovog održavanja izdvojio 14. maj. Prilikom svog obraćanja i govora o izborima, on je poručio: "turski narod će ponovo staviti ulizice pučista na njihova mjesta, 73 godine nakon što je jednostranačka era okončana u Turskoj."

Subota, 21. 1.

Zašto nas je snijeg iznenadio u januaru?

Uz sniježne padavine u većem dijelu BiH započeo je i ovaj vikend. Temperatura zraka kretala se između -4 i 2 stepena, na jugu zemlje od 5 do 10 stepeni, a intenzivne sniježne padavine uzrokovale su brojne saobraćajne kolapse na glavnim cestama.  Zbog otežanih uslova i zaostalih vozila kod mjesta Zukići na Bradini od 08:30 sati zabranjeno je kretanje teretnim vozilima sa prikolicom i šleperima na putu Sarajevo-Konjic. Zbog loših uvjeta za vožnju obustavljen je bio i saobraćaj na dionici Rakitno-Blidinje.

Zbog slabe vidljivosti uslijed padavina, avioni su imali problem sa slijetanjem na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, te su dva aviona nakon pola sata kruženja uspjela sletjeti na pistu, dok je let na relaciji Sarajevo-Istanbul otkazan zbog vremenskih uslova.

Pet sela u općini Rudo potpuno je odsječeno jer je došlo do urušavanja mosta na rijeci Lim u naselju Mrsovo.  Iako je rijeka Lim u opadanju, voda je "potkopala" jednu od kula mosta za ovo naselje, koji se srušio nakon što je u most udarila veća topola. Most je potpuno neupotrebljiv za saobraćaj, tako da je oko pedeset domaćinstava ostalo bez komunikacije. Civilna zaštita RS izvjestila je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i zatražila pomoć pri sanaciji visećeg mosta na rijeci Lim.

Pejaković i Latić u studiju CD-a – svaki na svoj način o BiH

U večerašnjem Centralnom dnevniku naši gosti bili su Josip Pejaković i Nedžad Latić. Kao CD ličnost godine, Josip Pejaković specijalno je govorio, iskreno, iz duše i srca o BiH, svom životu i ljubavi prema domovini.

Njegovo posebno emotivno gostovanje pogledajte u nastavku:

Nedžad Latić je ekskluzivno u studiju CD-a otkrio tajnu „duboke države“ SDA, te govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Olena Zelenska: „Brza isporuka oružja bi ubrzala pobjedu Ukrajine“

Nakon što su zapadni saveznici umanjili nade Ukrajine za brzu isporuku borbenih tenkova, na Svjetskom privrednom forumu u Davosu obratila se Olena Zelenska koja je kazala da su mnogi životi izgubljeni zato što Zapad nije uspio u kratkome roku Ukrajinu opskrbiti oružjem kako bi istjerala ruske snage, te je uništen velik dio infrastrukture te zemlje, kao i da su potrebni i drugi oblici pomoći. Zelenska je kazala kako bi brza isporuka oružja ubrzala sposobnost Ukrajine da dobije rat.  Za Ukrajinu to znači “zaštititi našu zemlju, naše talente i našu djecu…”, rekla je. “Granice ovog rata su granice Ukrajine.”

Nedjelja 22. 1.

U većini bh. gradova i danas su nastavljene sniježne padavine, koje se intenzivnije očekuju u poslijepodnevnim i večernjim satima. Prema podacima FHMZ i u narednim danima očekuje se susnježica i snijeg u BiH. Vozačima se savjetuje opreznija vožnja, a uslijed padavina, putevi koji vode do nekoliko gatačkih sela i dalje su neprohodni zbog izlivanja vode, ali i zbog snijega koji ponegdje dostiže 70 centimetara.

Sjećanje na nedužna stradanja – djeca ubijena dok su se sankala

Okupljanjem na mjestu stradanja, brojni članovi porodica i udruženja žrtava, građani, te predstavnici vlasti, danas su obilježili 29. godišnjicu od masakra u kojem je tokom sankanja i dječije igre poginulo šestoro djece u ulici Bosanska kod broja 4, u "C" fazi sarajevskog naselja Alipašino Polje. Tog kobnog dana, 22.01.1994. godine, oko 13:40 sati s neprijateljskih položaja koji su se nalazili na području naselja Nedžarići ispaljene su tri minobacačke granate koje su pale i eksplodirale u naselju Alipašino Polje, od čijeg je rasprskavajućeg dejstva poginulo šest i povrijeđeno isto toliko maloljetnika.

Proteklu sedmicu obilježilo je mnogo burnih dešavanja, od poplava, intenzivnih sniježnih padavina, do uzravrele političke situacije kako u BiH, tako i u regiji. Uz to, u ovoj sedmici napustili su nas veliki ljudi, oni koji su iza sebe ostavili nešto što ne može stati u ruke, već samo u srce.

Čitajte FACE-ov sedmičnik i naredne sedmice u istom terminu, nedjelja u 17 sati i pronađite sve aktuelne informacije koje su obilježile sedmicu na jednom mjestu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.