Vijesti
U našoj rubrici FACE-ov sedmičnik donosimo Vam pregled najaktuelnijih dešavanja iz protekle sedmice!
FACE-ov sedmičnik: Šta je donijelo obilježavanje neustavnog Dana RS? Je li plin u BiH skuplji ili jeftiniji? Smiruje li se situacija na Kosovu?
U „FACE-ovom sedmičniku“ donosimo Vam pregled najnovijih vijesti i dešavanja iz zemlje, regije i svijeta.
Sve najaktuelnije informacije na jednom mjestu.
#

Ponedjeljak, 9. 1.

Obilježen neustavni Dan RS – provokacija ili...

Ova sedmica započela je obilježavanjem neustavnog Dana RS u Istočnom Sarajevu koji je inicirao Milorad Dodik, a koji je nakon obilježavanja ovog dana poručila da je RS ostala u BiH jer je to kako on kaže morala. Prije samog obilježavanja ovog dana redao se niz reakcija, pretežno onih koji su osuđivali obilježavanje nečega što nema svoje temelje u Ustavu.  

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović istog dana se sastao sa direktorom Memorijalnog centra Srebrenica dr. Emirom Suljagićem, a prilikom sastanka osudili su obilježavanje neustavnog Dana RS, podsjećajući na odluke Ustavnog suda BiH.

Iz Saveza logoraša BiH kazali su da se i ove, kao i prethodne godine loši ljudi trude stvoriti atmosferu netrpeljivosti, nesigurnosti i nemira za sve koji nisu sa njima. Iz Saveza logoraša u BiH podsjećaju domaće institucije i organizacije da su na protokol Tužilaštva BiH prije godinu dana podnijeli dvije krivične prijave vezane za incidente tokom identičnih prošlogodišnjih januarskih obilježavanja u Bijeljini, Janji, Foči, Gacku i Prijedoru. Iz ovog Savez zatražili su da svako u nadležnim institucijama obavlja svoj posao.

Krši li Dodik odluku Ustavnog suda BiH?

Iz Ambasade SAD u BiH kazali su da je odluka Milorada Dodika da slavi 9. januar ilegalna, te da krši odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj je obilježavanje neustavno.

Istog dana borci i žrtve rata podnijeli su krivičnu prijavu protiv RS zbog obilježavanja ovog dana, te od visokog predstavnika Kristijana Šmita zatražili da iskoristi Bonske ovlasti. Poručili su da im je „dosta Šmitovih pisama“ i zatražili konkretne reakcije i poteze.

Utorak, 10.1

Da li Dodikovi postupci ugrožavaju mir?

I dan nakon obilježavanje neustavnog Dana RS reakcije nisu izostale. Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman osudio je Dodikove poteze, a posebno to što je Dodik odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina odličjem RS. Grlić Radman je kazao da Dodikov potez vidi kao politiziranje, ali je istakao da njegovi potezi ne ugrožavaju mir.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit poručio je da je zabrinut zbog obilježavanja 9. januare, te odluke da NSRS krene putem suprotnim odlukama suda i države. Šmit je posebno naglasio da vjeruje da međunarodna zajednica, a prije svega i EU treba zaustaviti secesionističke tendencije.

Milorad Dodik kazao je da su usaglašeni stavovi stranaka koje koaliraju na državnom nivou o tome da Sevlid Hurtić bude predložen za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

„Dogovorili smo se da Hurtić bude kandidat s prostora RS-a koji bi trebao ući u Vijeće ministara. Postoji saglasnost partija. Nema razloga da se čeka mnogo za to imenovanje“, kazao je Dodik.

Mađarska protiv članstva Kosova u evropskim tijelima

Dok se nižu reakcije na obilježavanje neustavnog Dana RS, situacija na Kosovu ne jenjava. Ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Mađarske, Peter Sijarto rekao je da će Mađarska glasati protiv članstva Kosova u evropskim tijelima.

„Naš stav je da bi dovelo u opasnost postizanje kompromisa ako bi određene evropske formacije primile Kosovo prije postizanja sporazuma“, kazao je. Sijarto je rekao da je Mađarska što se tiče Kosova zainteresovana da se na osnovu stvarnog dijaloga dođe do rješenja.

„Saradnja NATO-a i EU zasnovana na zajedničkim vrijednostima“

U sjedištu NATO-a u Briselu održana je ceremonija prilikom koje su generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel potpisali zajedničju deklaraciju u kojoj je navedeno da je saradnja NATO-a i EU zasnovana na zajedničkim vrijednostima, a da se euroatlantski region suočava sa najvećom prijetnjom posljednjih godina, kao i da agresija na Ukrajinu predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Glavni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg istog dana komentarisao je i dešavanja u Ukrajini pa kazao da NATO mora pojačati podršku Ukrajini. Stoltenberg je rekao da Vladimir Putin nije uspio u namjeri da podijeli zapadne saveznike povodom sukoba u Ukrajini. I predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen kazala je da će EU uvesti nove sankcije Bjelorusiji u sklopu nastojanju da pritiskom na Rusiju okonča rat u Ukrajini, šireći mjere na one zemlje koje podržavaju Rusiju.

Njemačka pomaže Ukrajini

Ministrica vanjskih poslova Njemačke, Analena Berbok prilikom njene iznenadne posjete Harkovu kazala je da je Ukrajini zagarantovana pomoć Njemačke u borbi s ruskim agresorom.

Srijeda, 11. 1.

Uhapšena inspektorica zbog primanja mita: Bh. svakodnevnica ili?

Sredina ove sedmice započela je akcijom SIPA-e čiji su pripadnici uhapsili inspektoricu Uprave za inspekcijske poslove KS zbog primanja mita. Inspektorica se sumnjiči za krivično djelo „Primanje dara i drugih oblika koristi“, a nakon kriminalističke obrade, ona je predata u nadležnost Tužilaštva KS.

Nastavak suđenja u slučaju „Respiratori“: Bliži li se kraj?

Nastavljeno je i suđenje premijeru FBiH, Fadilu Novaliću i ostalim optuženima u slučaju nabavke respiratora, a na ovom nastavku pročitani su iskazi koje su optuženi dali tokom istrage u proljeće 2020. godine. Nakon čitanja,optuženi su se izjasnili o svojim iskazima, a ročište je prekinuto zbog obaveza člana Vijeća u drugom predmetu, dok će izjašnjenja o prijedlogu Tužilaštva će biti nastavljena 18. januara.

Kada će Ukrajina moći postati članica Evropske komisije?

Evropska komisije formulisala je sedam uvjeta koje Kijev mora ispuniti na putu ka članstvu u EU, a potpredsjednik Evropske komiisje Frans Timmermans kazao je da Ukrajina neće moći postati članica Evropske komisije sve dok se na njenoj teritoriji nalaze ruske trupe.

"Cijela ideja je da Ukrajina izađe iz ovog sukoba kao pobjednička, suverena, nezavisna, slobodna i sposobna da sama napravi taj izbor te da se tada priključi EU“, rekao je.

Hoće li Erdogan doći u službenu posjetu Izraelu?

Izraelski predsjednik Isaac Herzog primio je novoizabranog ambasadora Republike Turske u njegovoj zemlji, Sakira Ozkana Tornulara koji mu je predak akredative u njegovoj rezidenciji. Herzog je prilikom sastanka kazao da je siguran da će svi raditi na jačanju odnosa između Turske i Izraela, te pozvao Erdogana u službenu posjetu ovoj zemlji što bi predstavljalo veliki presedan.

Četvrtak, 12. 1.

Plin skuplji ili jeftiniji?

Prethodnih dana građani BiH iskazivali su svoje nezadovoljsto uslijed enormnih porasta cijena plina, a Vlada FBiH na sjednici je usvojila zahtjev „Energoinvesta“ za odobrenje prodajne cijene prirodnog gasa za prvi kvartal. Ovom odlukom, cijena prirodnog gasa za prvi kvartal 2023. godine umanjena je za iznos od 9,6% u odnosu na cijenu iz prethodnog perioda, odnosno četvrtog kvartala 2022. godine.

Povećana najniža plata u FBiH

Vlada Federacije donijela je i odluku o povećanju najniže plate u FBiH za 9,85%. Ovim je utvrđena najniža plata za period od 1. januara do 31. decembra 2023. godine u neto iznosu od 596 KM.

Sastanak koaolicionih partnera na državnom nivou

U Istočnom Sarajevu je održan sastanak koalicionih partnera na državnom nivou kojem su prisustvovali predsjednici stranaka i budući ministri, Edin Forto, Elmedin Konaković, Denis Zvizdić i Nerin Dizdar. Sastanku je prisustvovala i Borjana Krišto, a isti je organizovana uoči prijema koji organizuje članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Iz delegacije RS-a prisustvovali su Zoran Tegeltija, Nenad Nešić i Radovan Višković, a teme sastanka bila su potencijalna rješenja koja se odnose na direktorske pozicije.

Nakon sastanka javnosti se obratio Elmedin Konaković koji je kazao da je pregrub termin da se radilo o raspodjeli plijena i raspravljanju o foteljama.

„Preuzimamo odgovornost u državnoj vlasti; mi preuzimamo odgovornost i za one ljude koji su na čelu agencija i institucija koje trebaju da prate rad i implementiraju naše politike“, kazao je Konaković, dok je Željka Cvijanović nakon sastanka kazala da su i razgovor i sam sastanak bili uspješni.

U Hercegovini zemljotres, u Sarajevo privođenja i pritvori

U Hercegovini je došlo do zemljotresa jačine 3,4 stepena po Richetu, a epicentar je bio tri kilometra od Stoca, odnosno 34 kilometra od Mostara.

Postupajući tužilac Tužilaštva KS predložio je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora ranije osumnjičenoj inspektorici Uprave za inspekcijske poslove KS zbog primanja mita. Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičena boravkom na slobodi mogla utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Milanovićeve oštre kritike Dodika

U Crnoj Gori su nastavljene reakcije na prisustvo dvojice crnogorskih ministara, Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića svečanoj akademiji povodom neustavnog Dana RS. Iz Ambasade SAD-a u Podgorici kazali su da je to u oštroj suprotnosti sa pozicijom Crne Gore kao NATO saveznika i aspiranta za članstvo u EU.

I predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović komentarisao je proslavu neustavnog Dana RS i Dodikovu odluku da Putinu dodjeli orden RS-a.

Za proslavu Dana RS, koji je proglašen neustavnim, kazao je kako “svako može slaviti što hoće”, a potom je uvrijedio instituciju Ustavnog suda BiH navodeći kako je “proglasiti nešto neustavnim obična glupost”.

„“Mislim da je pogrešno što je Dodik odlikovao Putina. Dodik je bio i može i dalje biti saveznik Hrvata u BiH, onda i Hrvata u Hrvatskoj i hrvatske vlasti u borbi za njihova prava“, kazao je Milanović.

Izglasana vizna liberalizacija za Kosovo

Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta izglasao je viznu liberalizaciju za Kosovo. Kako se navodi, za ovu odluku glasalo je 48 poslanika Evropskog parlamenta, dok je sedam bilo protiv, a tri suzdržana.

332. dan borbi na ukrajinskom ratištu

Na ukrajinskom ratištu su nastavljene borbe već 332. dan i nema naznaka o okončanju. Ruska vojska pogodila je fabriku pirotehnike u Harkovu, drugom po veličini gradu u ovoj zemlji koji je na meti ruskog agresora još od prvog dana sukoba.

Petak, 13.1.

Fajon u službenoj posjeti BiH – ekskluzivno za FACE o Dodiku i putu BiH u EU!

Ministrica vanjskih poslova Slovenije, Tanja Fajon stigla je u službenu posjetu BiH gdje se sastala sa ministricom vanjskih poslova BiH, Biserom Turković sa kojom je govorila o bilateralnim odnosima BiH i Slovenije, robnoj razmjeni kao i kandidatskom statusu za BiH. One su između ostaloga govorile i o procesu formiranja vlasti nakon izbora, ali i prijetnjama za stabilnost regije i jačanju ruskog utjecaja.

Tanja Fajon istog dana sastala se i sa članovima Predsjedništva BiH gdje je poručila da Slovenija nudi BiH stručnjake iz raznih oblasti kako bi država što prije provela reforme koje zahtijeva EU. Ona je bila i gošća u Centralnom dnevniku gdje je govorila u putu BiH u EU, postupcima Milorada Dodika i stanju u EU. Njeno kompletno gostovanje pogledajte u nastavku:

Ko je politička, a ko CD ličnost 2022. godine?

Ovog petka objavili smo i finalne rezultate Vašeg izbora političke i CD ličnosti 2022. godine. Za svoje favorite mogli ste glasati tačno do 17 sati, a kriteriji prema kojima su izabrani sami kandidati bili su gledanost na YouTubeu, broj prenesenih izjava našeg gosta u drugim medijima, društvena korist od njegovog intervjua, kao i efekt javnosti nakon gostovanja.

Prema finalnim rezultatima izbora, Josip Pejaković je sa svojih 334 glasa CD ličnost 2022. godine, dok je Željko Komšić sa 370 glasova politička CD ličnost 2022. godine!

Konaković ekskluzivno u CD-u otkrio nedoumice o stanju unutar Osmorke

U večerašnjem izdanju Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem naš gost bio je Elmedin Konaković koji je govorio o formiranju vlasti u BiH, problemima unutar Osmorke. Konaković je otkrio i kada će biti formirano Vijeće ministars BiH, koga je OSA plaćala za prljave poslove protiv novinara i političara, kao i kakvo je stanje sa Osmorkom na federalnom i kantonalnom nivou.

Njegovo kompletno gostovanje pogledajte u nastavku:

Dok uručuje ordenje Putinu, Dodik bi da šamara Turković

Nakon što je ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković reagovala na Dodikov postupak da uruči orden RS Vladimiru Putinu gdje je kazala da je to šamar cijelom svijetu, Dodik je uputio svoju novu reakciju Turković.

„Svaka joj je za šamara“, poručio je Dodik oštro.

Kakvu ulogu igra Srbija na Balkanu?

Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić sastao se sa višim savjetnikom State Departmenta, Derekom Cholleom, te poručio da u Srbiji ne postoji niko ko će prihvatiti nezavisnost Kosova.

Dodao je da je na sastanku sa Cholletom rekao i da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ključni garant mira i stabilnosti u regiji, Srbiji i na Kosovu. Prema njegovim riječima, Kurti je "palikuća Balkana" i glavna prepreka regionalnom miru i stabilnosti.

Chollet je uputio poziv Srbiji da uvede sankcije Rusiji navodeći da Rusija vodi brutalan rat, kao i da sve države moraju skupa stati da odbace takvo ponašanje.

Premijer Kosova, Albin Kurti kazao je da Srbija igra ulogu Rusije na Balkanu, te da BiH, Crnu Goru i Kosovo vidi kao privremene države. On je kazao da je ruski utjecaj bio prisutan i prije rata u Ukrajini, a da je Srbija tokom protekle godine postala ruska provincija.

Subota, 14. 1.

Incident na Ilidiži obilježio vikend

Ovaj vikend nisu zaobišli ni incidenti u glavnog bh. gradu. Na međunarodnom dječijem turniru na Ilidži došlo je do incidenta gdje je jedan od roditelja uboden nožem. Iz MUP-a KS je potvrđeno da je ispred hotela na Ilidži oko 17,30 povrijeđena jedna osoba, najvjerovatnije oštrim predmetom. Povrijeđena osoba je poslana na ukazivanje medicinske pomoći i konstatovane su joj lakše tjelesne povrede.

Nakon ovog incidenta uslijedio je niz reakcija kako građana tako i političkih aktera koji su osudili ovaj čin, dok su roditelji i svi prisutni turniru iskazivali svoje nezadovoljstvo, ali i osjećaj nesigurnosti.

Prema riječima organizatora Almira Prgude, došlo je do tuče između roditelja u trenutku kada su dva tima iz Srbije igrala na turniru. Prguda kaže da se turnir nastavlja i da na njemu učestvuje 40 timova.

Šta je Nikšić ponudio Komšiću pa je on odlučno odbio?

U večerašnjem izdanju Centralnog dnevnika naš gost bio je Željko Komšić koji je govorio o mnogim važnim pitanjima za BiH, ali i kompletno funkcionisanje države. Komšić je specijalno u CD-u otkrio kakvu je Nikšićevu ponudu odlučno odbio, te da li će DF ući u „priču“ sa Osmorkom. On je pojasnio i da li se plaši Dodikovih priča o imovini.  

Nakon prethodnog gostovanja Elmedina Konakovića koji je tvrdio da su i DF zvali u Osmorku, Željko Komšić je u CD-u ove tvrdnje demantirao. Uz to, nameće se pitanje ko laže, a ko govori istinu – Konaković ili Komšić?

Komšićevo kompletno gostovanje pogledajte u nastavku:

Abazović podržao incijativu Otvoreni Balkan

Predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović rekao je da podržava inicijativu Otvoreni Balkan, te naveo da je ona potrebna regionu. Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, Abazović je rekao da postoji politička konfuzija, ali je istakao da Vlada, bez obzira što je u tehničkom mandatu, radi bolje nego kada je bila u punom mandatu.

Pogođena ključna infrastruktura u Kijevu

Ove subote ne jenjavaju ruski napadi na Ukrajinu, pa je tako u raketnom napadu pogođena ključna infrastruktura u Kijevu, te napadnuti Harkiv i Zaporožje, a istog dana u Kijevu je odjeknulo više eksplozija.

Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, pozvao je stanovnike da odu u skloništa. Rekao je i da su ostaci projektila pali na nenaseljeno područje na zapadu Kijeva. Radi se o prvom velikom napadu na ukrajinsku prijestolnicu od Nove godine.

Nedjelja, 15. 1.

Nakon incidenta na Ilidži koji je obilježio prethodni dan, gdje su prvobitno uhašene četiri osobe, danas su pripadnici MUP-a KS lišili slobode još šest osoba. Slobode su lišeni: A. H. rođen 2002.g., B. O. rođen 2002.g., E. B. rođen 2003.g., B. H. rođen 2001.g., M. P. rođen 2001.g. i S. K. rođen 2002.g., svi iz Sarajeva.

11 godina FACE-a: neovisnost, istina, borba – idemo dalje!

Uz sedmicu burnih dešavanja, vrijedi spomenuti i one vedre, lijepe vijesti i informacije, a jedna takva je i da je danas tačno 11 godina od postojanja FACE TV. 11 godina neovisnosti, istine, pravovremenih informacija, vijesti i borbe za pravdu.

11 godina na strani građana gdje nastavljamo biti kroz sve naredne godine koje dolaze, a tim povodom naš Maki svim našim gledaocima poslao je simboličnu poruku:

Da li je Turska u poziciji da odobri kandidaturu Švedske za NATO?

Glasnogovornik predsjednika Turske, Ibrahim Kalin kazao je da Turska nije u poziciji da odobri kandidaturu Švedske za NATO, jer nisu preuzeli nikakve mjere u vezi sa terorističkim grupama na njihovom tlu. Kalin je rekao da ne mogu poslati zakon o kandidaturi Švedske za NATO jer bi neki poslanici mogli odlučiti da ga ne ratifikuju. Kalin je također rekao da će trebati najmanje do juna da švedski parlament izglasa te mjere i da će Ankara čekati da se proglase svi švedski zakoni prije nego što počne djelovati.

Oštri odnosi na relaciji Moskva-Tokio

Uz aktuelnu rusku agresiju na Ukrajini, odnosi na relaciji Moskva-Tokio sve su oštriji, a atmosfera je dodatno podgrijana izjavom bišeg ruskog predsjednika i premijera Dimitrija Medvedeva.

On je optužio japanskog premijera Fumija Kishidu za naklonjenost Sjedinjenim Američkim Državama, poručivši da bi mu bilo bolje da izvrši harakiri, odnosno samoubistvo.

Ova izjava dolazi kao plod posjete japanskog premijera Washingtonu s ciljem jačanja savezništva Japana i SAD-a. Tim povodom rekao je da Rusija ne smije koristiti nuklearno oružje u Ukrajini.

Ovu sedmicu obilježilo je mnogo „crnih“ dešavanja i burnih reakcija. Ko će odgovarati za incident na Ilidži, šta će se dogoditi sa Osmorkom, ko govori istinu Komšić ili Konaković, da li će Dodik potaći nove probleme u BiH, kakvo će biti stanje na Kosovu, ali i u Ukrajini? Budite uz FACE i saznajte. Čitajte FACE-ov sedmičnik i naredne sedmice u istom terminu, nedjelja u 17 sati i pronađite sve aktuelne informacije koje su obilježile sedmicu na jednom mjestu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.