Vijesti
Donosimo Vam kompletan pregled najaktuelnijih dešavanja iz protekle sedmice!
FACE-ov sedmičnik: Šta ostaje od Sebijine diplome? Koga je sve Dodik kritikovao? Hoće li se dočekati formiranje Vlade FBiH?
U „FACE-ovom sedmičniku“ donosimo Vam pregled najnovijih vijesti i dešavanja iz zemlje, regije i svijeta.
Čitajte sve najaktuelnije informacije na jednom mjestu.
#

Ponedjeljak, 20. 2.

Nižu se reakcije na Zahiragićevo gostovanje u CD-u: Ko griješi?

Gostujući u Centralnom dnevniku i uz svoje izjave gdje je kazao da Bošnjaci trebaju tražiti prijatelje u svijetu poput Kine i Rusije, Haris Zahiragić izazvao je niz reakcija javnosti i domaćih političara.

Embed gostovanje

Mladi NiP-a  su kazali da SDA nema mandat da govori uime jednog naroda, kao i da Haris Zahiragić govori o jednom zaokretu SDA koji je krajnje štetan.

Piše: D. Voloder

Jačanje veza BiH sa Rusijom – granica sa ludilom ili?

Ministar vanjskih poslova, Elmedin Konaković poručio je da zagovaranje jačanja veza sa Rusijom graniči sa ludilom, te da je jedini ispravan put za BiH put ka članstvu u EU i NATO integracije. 

A predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Denis Zvizdić kazao je da želja SDA za azijskim integracijama koje je još okarakterisao i kao antibosanskim neće biti podržane. 

Nakon ovih reakcija uslijedila je nova reakcija Harisa Zahiragića koji je iznio kritike na račun Elmedina Konakovića i Denisa Zvizdića, te kazao da je prema njegovom mišljenju SDA najzaslužnija za to što Bosna i Hercegovina ima put ka Evropskoj uniji i NATO-u. U konačnici, oglasili su se i iz SDA sa zvaničnim saopštenjem u kojem su poručili kako je ova stranka trasirala evropski i NATO put, te da čvrsto ostaje na njemu.

Lidija Bradara predsjednica FBiH?

Lidija Bradara danas je saopštila da će ona biti predsjednica Federacije BiH, dok će Igor Stojanović i Refik Lendo biti potpredsjednici Federacije. Kako je poručeno, o svemu je obaviješten Zastupnički dom PFBiH i Dom naroda, te SIP i OHR, a očekuje se da Zastupnički dom potvrdi ovu odluku.

„Danas smo iskoristili svoje ustavne ovlasti i ustavne nadležnosti. Nas troje smo potvrđeni i izabrani kandidati za predsjednika i potpredsjednika FBiH. Lidija Bradara je predsjednica FBiH, a Stojanović i Lendo potpredsjednici FBiH“, istakla je Bradara.

Hoće li bh. spasioci dobiti ordenje za hrabrost?

Direktor BRAVO organizacije, Ismail Šehić zajedno sa svojim timom pokrenuo je peticiju za dodjelu ORDENA BOSNE I HERCEGOVINE, ORDENA ZA HRABROST za spasioce BiH koji su sudjelovali u spašavanju i izvlačenju ljudi i žrtava u Republici Turskoj. Kako navodi Ismail, ova peticija je pokrenuta s ciljem da se javno prizna izvanredna hrabrost i doprinos ovih spasilaca u spašavanju ljudskih života i imovine, te da se njihov trud i žrtva nagrade visokim državnim priznanjem.

"Vjerujemo da bi dodjela ORDENA BOSNE I HERCEGOVINE, ORDENA ZA HRABROST bila adekvatno priznanje za njihove zasluge i ohrabrila ih da i ubuduće nastave sa svojim nesebičnim radom i djelovanjem", poručio je. Peticiju možete pronaći na sljedećem LINKU.

Patrijarh Porfirije pomaže građane Turske i Sirije

Patrijarh Porfirije, poglavar Srpske pravoslavne crkve, pokrenuo je akciju prikupljanja pomoći za zemljotresom pogođene stanovnike Turske i Sirije. Prema njegovim riječima, humana misija će se provoditi ne samo u crkvama u Srbiji, već i u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve širom regije i svijeta.

Nastavljeni zemljotresi u Turskoj

Nakon zemljotresa u okrugu Defne u turskom Hataju koji je bio jačine 6,4 stepena po Richteru, zabilježen je još jedan potres jačine 5,8 stepeni po Rihterovoj skali sa epicentrom u okrugu Samandag.

EMSC je nakon dva nova snažna zemljotresa izdao upozorenje za cunami. 

Zelenski: Ukrajinska vojska nanosi značajne gubitke ruskim snagama

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ukrajinska vojska nanosi "veoma značajne gubitke" ruskim snagama u blizini Vuhledara, grada u regionu Donbas. Kako je rekao Zelenski, situacija je pod kontrolom ukrajinskih snaga u blizini crnomorske luke Odese i u regionu Zaporožje koji je i dalje pod djelimičnom kontrolom ruskih snaga. Istakao je kako je u sjevernim dijelovima zemlje bilo "dobrih vojnih rezultata".

Utorak, 21. 2.

Schmidtove nove odluke za Memorijalni centar Srebrenica-Potočari

Visoki predstavnik Christian Schmidt donio je odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Ovom odlukom Schmidt daje mogućnost da se višak doniranih sredstava za ukope i nišane žrtava genocida može preusmjeriti u druge svrhe za potrebe funkcionisanja Memorijalnog centra.

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić je kazao da je OHR prihvatio njihovu inicijativu i da je centru osigurao pristup šest miliona KM za održivost.

Dodik: Visoki predstavnik ne postoji, sve je nelegalno!

Na Schmidtovu odluku reagovao je Milorad Dodik koji je prilikom svog obraćanja otvoreno negirao genocid te poručio i da kako on smatra, „ne postoji visoki predstavnik i kako je sve nelegitimno i nelegalno.“

„Tamo se nije desio genocid, to svi znamo, ali se stalno pokušava na jedan nasilan način na tome insistirati. Potomak onih koji su ovdje činili najstrašnije zločine u Drugom svjetskom ratu nama ovdje nešto govori. Mi nećemo tu odluku objaviti u Službenom listu, ta odluka je pokriće za nerad i kriminal koji se tamo događa", poručio je Dodik.

Trojka zatražila procesuiranje Dodika

Nakon ovih Dodikovih riječi, „Trojka“ odnosno SDP, Narod i pravda i Naša stranka zatražili su procesuiranje Dodika zbog negiranja genocida u Srebrenici. U zvaničnom saopštenju su poručili:

"Pozivamo nadležne organe da se u ovom i svim sličnim slučajevima strogo pridržavaju zakona i da bez iznimke procesuiraju ovakva djela. Genocid u Srebrenici je historijska i pravna i činjenica i njegovo negiranje je čin destabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini."

Dodika su pozvali da se posveti rješavanju nagomilanih životnih pitanja stanovnika entiteta RS, te da svojim izjavama ne usložnjava posao i njegovih kadrova na državnoj razini.

"Trojka neće pristati na populističku igru nadmetanja u kvazipatriotizmu, ali isto tako nećemo nikada ostati nijemi na vrijeđanje žrtava i negiranje pravnih činjenica. Država Bosna i Hercegovina mora da povede brigu o egzistencijalnim pitanjima svojih građana, te da svi zajedno radimo na osiguranju boljeg života za generacije koje dolaze.“ Naglasili su da, vraćanjem u prošlost kroz falsificiranje i negiranje historijskih činjenica je kretanje u suprotnom pravcu.

Nije postignut dogovor o izboru predsjednika FBiH

Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podnesen je zahtjev za odlučivanje o tome ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednik Federacije BiH. Iako su Igor Stojanović i Lidija Bradara ranije kazali da je postignut dogovor, oni su danas podnijeli zahtjev Predstavničkom domu Parlamenta FBiH te obavijestili da ipak nije postignut dogovor o izboru predsjednika FBiH. U svom zahtjevu zatražili su od Predstavničkog doma PFBiH da donese odluku o izboru predsjednika Federacije.

Stojanović i Bradara pozvani na radni sastanak u Predstavničkom domu PFBiH

Rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH pozvalo je Stojanovića i Bradaru na radni sastanak u petak, a navedeno je da je primarni cilj utvrđivanje relevatnih činjenica propisanih Ustavom i Izbornim zakonom koje se odnose na izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Konaković sa Grlićem-Radmanom: Politika kompromisa ključno rješenje

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković prilikom posjete Hrvatskoj sastao se sa hrvatskim ministrom evropskih i vanjskih poslova, Goranom Grlićem-Radmanom. Nakon sastanka je poručeno da je BiH zahvaljujući Hrvatskoj dobila kandidatski status te da se želi rješavati 14 prioriteta za pristupanje EU.

„Pokušavamo politikom kompromisa pokrenuti stvari sa mrtve tačke. Ovo je teži put, politka dijaloga, razgovora“, poručio je Konaković.

Italiju i Iran pogodili snažni zemljotresi

Područje centralne Italije tokom noći pogodio je zemljotres jačine 4,3 stepena po Richterovoj skali, a epicentar je bio udaljen osam kilometara od Macerata. Podhtavanje tla zabilježeno je na dubini od dva kilometra. Podrhtavanja tla nastavljaju pogađati i ostale zemlje pa je danas i zemljotres jačine 5,3 stepena po Rihterovoj skali pogodio je južni Iran. Ovaj zemljotres bio je na dubini od 10 kilometara, na 112 kilometara od Bandar Abasa.

Niz potresa ponovo pogađa Tursku

Prema najnovijim podacima, u dva snažna zemljotresa koja su pogodila južnu Turskoj 6. februara poginulo je najmanje 42.310 osoba, a nakon zemljotresa s epicentrom u Kahramanmarašu i Hataju došlo je do 7.242 naknadna podrhtavanja tla. 41 naknadni zemljotres koji je pogodio ova područja bio je jačine između 5 i 6 stepeni po Rihteru.

Odmor za oči i dušu: Umirujući prizori crnogorskog primorja koje je zabilježio FACE-ov fotograf

U moru tmurnih, crnih i negativnih svakodnevnih vijesti i sa željom da bar nakratko na njih zaboravite, ekipa FACE TV donosi vam opuštajuće prizore crnogorske obale i istinsku ljepotu mora. Naš kolega, kamerman i fotograf Izet Tahirbegović okom svoje kamere zabilježio je predivne, relaksirajuće prizore crnogorskih gradova koje vam donosimo u nastavku.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by FACE TV (@facetv)

Srijeda, 22. 2.

Tužilaštvo KS izdalo naredbu o izuzimanju indeksa Sebije Izetbegović

Tužilaštvo KS izdalo je naredbu pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo o izuzimanju indeksa direktorice KCUS-a, Sebije Izetbegović, sa Univerziteta u Zagrebu. Senat Univerziteta u Sarajevu sredinom januara je održao sjednicu na kojoj su razmatrali izvještaj Ad hoc komisije koju je oformio Medicinski fakultet u Sarajevu u vezi sa diplomom Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a. U odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja navodi se da je Sebija Izetbegović bila upisana na postidiplomski studij, ali da nije polagala ispite i da ga nije završila.

OHR: Očuvanje vladavine prava ključno za osiguranje zakonitosti

Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini oglasio se nakon što je član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, jučer podnio Ustavnom sudu BiH Zahtjev za ocjenu ustavnosti spornog Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti (RS).

"Osporeni zakon će imati učinak čim stupi na snagu. Sud bi trebalo da demonstrira žurnost po ovom pitanju te tako spriječi nepovratnu štetu državnim interesima. Očuvanje vladavine prava je ključno za osiguranje zakonitosti, funkcionalnosti i povoljnog investicijskog okruženja", poručili su.

Nakon što je Milorad Dodik prilikom svog obraćanja ponovo negirao genocid u Srebrenici, uslijedila je i reakcija iz Ureda visokog predstavnika.

 ''Na nadležnim organima BiH je da utvrde i poduzmu mjere protiv bilo kakvog kršenja Krivičnog zakona BiH, uključujući i odredbe o zabrani negiranja genocida."

Majke Srebrenice zatražile reakciju Tužilaštva na Dodikove izjave

S druge strane, majke Srebrenice – osim od Tužilaštva – reakciju upravo očekuju i od OHR-a. To im je, kažu, Christian Schmidt i rekao prilikom susreta. Potpredsjednik RS, Ćamil Duraković kazao je da je Dodikova izjava svjesno fabrikovanje konflikta.

Iz Memorijalnog centra "Srebrenica – Potočari" upozorili su da je od 2021. do 30. aprila 2022. godine, zabilježeno 693 slučaja negiranja genocida u javnom medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i regije, a da su tri najčešća oblika negiranja genocida osporavanje broja i identiteta žrtava, teorije međunarodnih zavjera i preispitivanje kredibiliteta sudova, te trijumfalizam i nacionalni historijski revizionizam.

Završne riječi u predmetu „Respiratori“

Pred Sudskim vijećem Suda Bosne i Hercegovine, Odbrana premijera Federacije BiH Fadila Novalića, na čelu sa njegovom braniteljicom Vasvijom Vidović, iznijela je završne riječi u predmetu "Respiratori", a koje se odnose na spornu nabavku respiratora za vrijeme pandemije korona virusa. Vidović je, između ostalog, kazala da je Odbrana sve o čemu je govorila potkrijepila dokazima, te da se i Novalić uskoro planira obratiti pred Sudom BiH i da se čeka na odobrenje govora. Nakon ročišta, Vidović je medijima kazala da se pokazalo "veliko nepoznavanje regulative koja se tiče rada organa uprave, posebno, kako je naglasila, Vlade FBiH i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ)".

Deveti potres u Turskoj u posljednjih 68 sati

Novi prilično snažan potres registrovan je u okrugu Dicle u provinciji Diyarbakir u Turskoj. Bio je jačine 4,6 po Richteru.  To je deveti potres u Turskoj koji se jače osjetio u posljednjih 68 sati.

Četvrtak, 23. 2.

Almir Džuvo novi direktor OSA-e

Almir Džuvo danas je imenovan za novog direktora OSA-a, nakon što je ovu funkciju preuzeo od Osmana Mehmedagića, čime je SDA „izgubila“ Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH.

Regiju istočne Turske potresla dva nova zemljotresa

Regiju istočne Turske na granici sa Sirijom potresla su još dva zemljotresa. Prema podacima EMSC-a, prvi je jačine 4,9 po Richteru, dok je drugi bio slabijeg intenziteta – 3 stepena. Epicentar zemljotresa bio je osamnaest kilometara južno od Antakije na dubini od deset kilometara. Prema izjavama stanovnika, zemljotres se osjetio i u sirijskom Idlibu.

Tačno godinu dana od ruske agresije na Ukrajinu

Danas se navršava tačno godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu, a tim povodom obratio se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je podsjetio na teror koji je prije godinu dana izazvao ruski napad, koji je pokrenuo najveći i najsmrtonosniji rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.

“Preživjeli smo prvi dan rata punih razmjera. Nismo znali šta donosi sutra, ali smo jasno shvatili da se za svako sutra treba boriti. I borili smo se”, rekao je.

Obećao je da će biti pobjedonosna 2023. dok on i drugi Ukrajinci u petak obilježavaju mračnu prvu godišnjicu ruske invazije koja im je promijenila živote.

„Znamo da će 2023. biti godina naše pobjede“, poručio je.

Petak, 24. 2.

Lendo: Dogovorili smo se da se nismo dogovorili

Tročlano rukovodstvo Federacije BiH danas je, na poziv člana rukovodstva iz reda bošnjačkog naroda održalo polučasovni sastanak, nakon kojeg je potvrđeno da dogovora među sva tri člana rukovodstva nema.

“Želim vas obavijestiti da smo se mi dogovorili da se nismo dogovorili. S obzirom na to da sam ja zamolio i predsjednike političkih partija da nam pomognu, do toga nije došlo. Mi danas nismo mogli da dogovorimo ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednici FBiH”, rekao je Refik Lendo.

Lendo je naglasio da neće otići na sastanak sa rukovodstvom Federacije BiH, jer je jasno da dogovora nema. On je dodao da je sada jasno da Predstavnički dom, u skladu sa Ustavom FBiH, treba da se izjasni o tome ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednici.  Lidija Brada je izrazila svoje žaljenje jer nije došlo do odluke, dok je Stojanović kazao kako mu je žao jer smatra da se ne poštuje građanska većina koja kako kaže postoji u oba doma i koja je već demonstrirana. Dodao je da se “kompromis između etničkog i građanskog u Ustavu mora dokraja izgraditi, kako bi ukinuli sve mehanizme blokade”.

Stojanović u CD-u: Lendo neće dati potpis za formiranje Vlade FBiH

Igor Stojanović bio je gost u večerašnjem izdanju Centralnog dnevnika, a tom prilikom iznio je niz kritika na račun SDA, te govorio o problemima prilikom imenovanja Vlade FBiH.

„Lendo dobio zadatak, ponaša se kao stranački vojnik! Pitao sam ga da li se borio za BiH u kojoj će biti blokirano formiranje vlasti! Lendo neće dati potpis na formiranje Vlade FBiH! Osmorka ima sve ključeve osim ključa u Klubu Bošnjaka! U Klubu Bošnjaka nemamo volju Bošnjaka nego volju kuglica! Iluzija je da će se međunarodna zajednica suprotstaviti nacionalizmu! SDA opravdava blokadu vlasti time što je to radio HDZ! SDA je važniji vjerski identitet nego državni! SDA je važnije ići u džamiju nego država!“

Dodik kritikovao Konakovića: „U BiH nije usaglašen stav o sukobima u Ukrajini“

Predsjednik RS, Milorad Dodik, komentarisao je jučerašnje glasanje u UN-u o rezoluciji kojom se Rusija poziva da se povuče iz Ukrajine, odnosno stav BiH po tom pitanju. Generalna skupština UN-a je sa 141 glasom za, sedam protiv i 32 suzdržana, glasala jučer za poziv Rusiji da se odmah i bezuvjetno povuče iz Ukrajine. BiH je bila jedna od država koje su podržale rezoluciju.

Dodik je kritikovao šefa bh. diplomatije Elmedina Konakovića te ga optužio za kršenje Ustava.

"Instrukcijom ministra vanjskih poslova BiH o načinu glasanja u UN-u prekršen je Ustav jer takvu instrukciju nije mogao donijeti ministar bez odluke Predsjedništva BiH. U BiH nije usaglašen stav po pitanju sukoba u Ukrajini, te je iz tog razloga BiH u UN-u bila obavezna da bude uzdržana", napisao je Dodik.

Janjić u CD-u: Dodik politički daleka prošlost

Dušan Janjić bio je naš večerašnji gost u Centralnom dnevniku, a prilikom svog gostovanja ponajviše se osvrtao na Dodikove postupke, ali i na dešavanja u Ukrajini.

„Rusija je imala ideju da će ratom obezbijediti teritorij, ali posljedice rata se mogu osjetiti i u centralnoj Aziji. Ni Kina ni Amerika ne žele raspad Rusije, to je komšar i u Aziji i u Evropi. Oni će se suočavati s Putinom na svim poljima u borbi za interesne sfere. Dodik politički daleka prošlost, adresa na koju niko ne svraća. Što se više bude oglašavao, lakše će se rastati od svoje prošlosti. Crna Gora se još nije oporavila od državnog udara. Nova vlast to sada naziva falširanjem.“

Prilikom svog gostovanja Janjić je govorio i kakav je interes Srbije za odnose sa BiH.

Dačić sa Konakovićem: BiH i Srbija u narednom periodu definišu zajedničke interese

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić sastao se u Beogradu s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem s kojim je razgovarao o međusobnim odnosima dviju zemalja, ekonomskoj saradnji i rješavanju otvorenih pitanja. Nakon sastanka Dačić je poručio kako očekuje da BiH i Srbija u narednom periodu definišu zajedničke interese i da na tome rade zajedno.

Tlo u Turskoj se ne smiruje

 Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) zabilježio je snažan zemljotres od 4,7 stepena po Richterovoj skali. Epicentar zemljotresa bio je u Emirgazi. Kako javlja EMSC, podrhtavanje se osjetilo u rasponu od 400 kilometara i zahvatilo je područje gdje živi oko devet miliona ljudi.

Subota, 25. 2.

Dodik ponovo kritikuje Konakovića

Milorad Dodik danas se ponovo obrušio na člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića zbog poteza koje nisu po volji vlasti u entitetu RS.

"Vidimo da gospodin Denis Bećirević iz svoje mržnje prema RS-u i Srbima, prema Rusiji, pokušava da se lažno predstavi kao onaj koji govori u ime BiH. Naravno da on ne govori u ime BiH, nego muslimana koji su njega izabrali", mišljenja je lider SNSD-a koji ponovo u svojim izjava cjelokupan bošnjački narod pokušava svjesti na religijsku grupu.

Dodik kaže da je mislio da su u komunikaciji sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem riješeni neki problemi u vezi sa političkim predstavljanjem.

"Konaković je ministar inostranih poslova u BiH i u tom pogledu treba da predstavlja usaglašenu politiku, a ne politiku koju on misli da treba. Isto kao i Bećirović i on pokušava da nametne ono što je narativ Sarajeva, muslimana u Sarajevu i muslimana u BiH kao stav BiH", dodao je Dodik.

Konaković pozvao Izetbegovića na sučeljavanje u Face to Face-u

Elmedin Konaković bio je večerašnji gost u Centralnom dnevniku, a tokom svog gostovanja iznio je niz kritika na račun Milorada Dodika, ali i Bakira Izetbegovića, te pozvao Izetbegovića na sučeljavanje u Face to Face-u.

„S Vučićem sam razgovarao o granici sa Srbijom, energetskim projektima, našim ljudima koji su optuženi za ratne zločine, pogotovo o Osmanoviću. Vučić je na početku razgovora bio “repetiran”! O autoputu Beograd-Sarajevo sam razgovarao i s Vučićem i s Dodikom! Sigurno ću Vučića u nekom od narednih sastanaka pitati za reviziju!

 Rekao sam Cavusogluu da nam je potpuno jasna veza između Bakira, SDA i Erdogana! On je rekao da se mi trebamo dogovoriti! Razumijem očaj Izetbegovića, ali se ne mirim sa činjenicom da to rade mediji! Dva puta sam otišao u Banju Luku i Beograd i dogovorio autoput za Goražde, a Izetbegović to nije mogao 30 godina! Na svakom mjestu gdje je došao slagao je i iznevjerio!

Hadžifejzović: Vrijeđa li te kad ti kaže da si električar?

Konaković: Da Bogdo jesam! Ja sam svoje obrazovanje prekinuo, jer sam otišao u rov, a on nije! Kako je mogao električara dati za premijera kantona?! Izetbegovića zovem danima, kad god s njim u Face to Face!! Nije mi jasna Dodikova nervoza! Ne snalazi se u nekonfliktnim politikama! Mogu mu se svašta nagovoriti i viši sam od njega! Kompletno gostovanje pogledajte u nastavku.

Šta Elon Musk radi i postojimo li mi uopšte?

I prof. dr. Slobodan Danko Bosanac, stručnjak za svemir bio je gost u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem gdje je govorio o brojnim pojavama u svemiru ali i Elonu Musku.

Hadžifejzović: Da li mi uopšte postojimo?!

Bosanac: Dokle god komuniciramo, rukujemo se, onda postojimo! Da li je to hologram, matrix, ne zanima me! Ako uđemo u vrtlog iz njega je teško izaći!

Satelit oko zemlje ide 8 km u sekundi! Asteroidi, meteori i meteoriti idu brže, ali kad uđu u atmosferu izgore! Tako da je nemoguće iskoristiti oružje iz svemira da se prouzrokuju zemljotresi!  Svjetska situacija danas napeta! Informacija se koristi kao oružje, ogromno, ubojito! Ne znam koja je bila svrha balona o kojima se govorilo! Još nema službenih informacija SAD-a o tome šta su našli! To je čudno! To što radi Musk je kriminal! 

Novi zemljotres u Turskoj kod mjesta Nigde

Zemljotres 5,3 stepeni Richterove skale pogodio je danas Tursku. Potres se dogodio kod mjesta Nigde. Još uvijek nema informacija o mogućim štetama. Snažan zemljotres jačine 6,1 stepeni po Richteru pogodio je Japan. Epicentar je bio na 70 kilometara južno od Numura na ostrvu Hokaido.

Macron najavio posjetu Kini

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas je najavio da će posjetiti Kinu početkom aprila i pozvao Peking da "pomogne izvršiti pritisak na Rusiju" da prekine rat u Ukrajini. Govoreći dan nakon što je Kina pozvala na hitne mirovne pregovore objavljujući svoj plan za okončanje rata u Ukrajini, Makron je rekao da je mir jedino moguć ako se "ruska agresija zaustavi, snage povuku i teritorijalni suverenitet Ukrajine i njenog naroda bude poštovan".

Nedjelja, 26. 2.

Sniježne padavine iznenadile bh. građane

Zbog obilnih padavina kojima je započela ova nedjelja, Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za područje Hercegovine te dijelove zapadne, jugozapadne i jugoistočne Bosne. Sniježne padavine otežale su kretanje svim vozilima, a na putu Tuzla-Kladanj situacija je bila posebno haotična jer je snažan vjetar oborio staklo te spriječio normalno odvijanje saobraćaja.

 Ipak, ekipa FACE TV sa terena našla se na pravom mjestu te odlučila učestvovati u akciji da oboreno stablo bude sklonjeno te da na taj način pomognu dežurnim putnim službama, ali i svim vozilima koja saobraćaju u ovom pravcu.

Brza reakcija FACE TV ekipe uveliko je olakšala protok vozila te doprinijela normalizaciji saobraćaja, koji je prethodno bio otežan i usporen. 

Sebija Izetbegović reagovala na gostovanje Stojanovića u CD-u

Nakon gostovanja Igora Stojanovića u Centralnom dnevniku uslijedio je niz reakcija, a među njima izdvaja se i ona Sebije Izetbegović.  Stojanović je priliom gostovanja govorio neizvjesnosti koju vlada u vezi sa izborom rukovostva entiteta, misleći prije svega na Refika Lendu, kandidata SDA kojeg se „okrivljuje“ za usporavanje procesa izbora rukovodstva FBiH.

„Lendo je dobio zadatak; ponaša se kao stranački vojnik! (...) SDA opravdava blokadu vlasti time što je to radio HDZ! SDA je važniji vjerski identitet nego državni. SDA je važnije ići u džamiju nego država. Važniji im je nacionalni identitet od građanskog. SDA pravi najveću štetu Bošnjacima“, kazao je.

Na ove konstatacije odgovorila je Sebija Izetbegović koja je kazala kako je „njena ljubav prema državi i džamiji jednaka.“

„Ljubav prema dragom Bogu, vjeri i džamiji ne umanjuje i ljubav prema zemlji i državi. Naprotiv. Ja volim istinskom ljubavlju sve to. Ko to ne zna i ne razumije, može imati jedan od tri problema: islamofob, neobrazovan, zdravstveni problem iz spektra mentalnih poremećaja“, napisala je Sebija Izetbegović na Facebooku.

Dodik: BiH nije proglašena neprijateljem Rusije!

Milorad Dodik i danas se oglasio na svom Instagram profilu te kazao da RS ostaje van svrstavanja na bilo koju stranu rata u Ukrajini, kao i da će kako navodi dobri odnosi s Rusijom biti nastavljeni u budućnosti. Dodik je naglasio kako je želja svih u RS-u da sukob što prije prestane, ali da to ne zavisi od njih.

„BiH nije proglašena neprijateljem Rusije samo zato što je politika RS bila konstruktivna i toga treba da budu svjesni svi i u Federaciji BiH koji su na račun te politike ostvarili korist koja se ogleda u nižim cijenama gasa", poručio je Dodik.

Tačno tri godine od smrti akademika Muhameda Filipovića: Istaknuti filozof i ponosni Krajišnik

Danas se navršavaju tačno tri godine od smrti akademika Muhameda Filipovića, istaknutog filozofa i ponosnog Krajišnika koji je uvijek živio po svojim principima. Bio je jedan od najvećih intelektualnih autoriteta koji je doprinio razvoju kritičkog promišljanja . Nekoliko puta gostovao je u Centralnom dnevniku a svako njegovo gostovanje ostalo je upamćeno po dubokim promišljanjima i važnim izjavama, a jedno od njih pogledajte u nastavku.

Specijalno izdanje FTF i Centralnog dnevnika 1. marta iz BKC-a u 18:45!

Uz dolazak nove sedmice, stiže i početak novog mjeseca, ali i specijalnog izdanja Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH. Pratite Centralni dnevnik u srijedu od 18:45 samo na FACE TV. Ovog puta CD i specijalno izdanje FTF bit će u Bosanskom kulturnom centru, a ulaz je besplatan za sve! Pridružite nam se. Vaša FACE TV!

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.