5.5 C
Sarajevo
19.03.2024

Oprez: u Krajini poslije snijega ledena kiša uz stvaranje opasne poledice, Hercegovini obilne padavine, u subotu temperature i do 16 ºC i izgledan saharski pijesak

Sistem ranog upozorenja: pogoršanje vremena sa zapada uvjetuje ciklonalno polje smješteno nad zapadnim obalama Italije. Naša zemlja većinski se nalazi u toplom sektoru ciklone (prednja strana sistema) s koje pritječe topao i vlažan zrak u južnom visinskom strujanju, dok jedino Krajina se nalazi na razgraničenju sektora zbog čega će ovdje u početku biti snježnih padavina koje se očekuju u predstojećoj noći. Usljed zadržavanja hladne zračne mase u prizemlju i pritjecaja tople zračne mase, snijeg će u Krajini postepeno prelaziti u prehladnu kišu, tj. kišu koja se ledi u dodiru sa tlom uz koju će biti opasne poledice. Za dane vikenda nova ciklona u zapadnom Mediteranu uzrokovat će jak, na udare i olujan jugo (60 do 80 km/h) s kojim će osjetnije porasti temperature zraka, a u južnom visinskom strujanju u naše krajeve očekuje se depozicija saharskog pijeska. Natprosječne temperature prognoziraju se u subotu, 05.12.2020. godine, kako jutarnje tako i dnevne.

Srijeda, 02.12.2020.

Sinoptička situacija: po visini produbljivanje doline, južno i jugozapadno visinsko strujanje u pojačanju i advekcija toplijeg i vlažnijeg zraka prema Dalmaciji i Hercegovini. S istoka daljnje povlačenje utjecaja grebena prema Rusiji. U prizemlju prostrano ciklonalno polje sa centrom nad Sardinijom i pripadajućom frontom položenoj preko zapadnog Mediterana i Tunisa do zemalja Magreba. Nad Sardinijom početak fronta okluzije, dok ogranak anticiklone sa istoka Europe je u slabljenju pri čemu se između povišenog tlaka zraka sa istoka i sniženog sa zapada stvara gradijent tlaka zbog kojeg će vjetar jačati. Bosna i Hercegovina većinski se nalazi s prednje strane ciklone u toplom sektoru izuzev Krajine koja se nalazi na razgraničenju između toplog i hladnog sektora, gdje se 02.12. prognoziraju najniže vrijednosti temperatura zraka.

- OGLAS -

Prognoza vremena: u noći na srijedu jače naoblačenje sa zapada zahvatit će najprije Krajinu, zapadnu i jugozapadnu Bosnu te sjevernu i južnu Hercegovinu koja će do ranih jutarnjih sati zahvatiti cijelu zemlju. Prijepodne pretežno oblačno i suho vrijeme u većem dijelu Bosne, prema sjeveroistoku umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša i mjestimično izraženiji pljuskovi očekuju se u južnoj Hercegovini i na jugozapadu Bosne, naročito uz dinarski sistem (Čabulja, Čvrsnica, Podveležje) gdje se na nadmorskim visinama iznad 1500 metara prognozira snijeg, koji će do kraja dana preći u kišu usljed porasta snježne granice na oko iznad 1800 metara nadmorske visine. Prema sjeveru Hercegovine padavine su slabijeg intenziteta. Snijeg se prognozira u Krajini i manjem dijelu Posavine uz stvaranje snježnog pokrivača, naročito oko Bihaća i Cazina gdje je izgledan pokrivač visine 2 do 10 cm. U drugom dijelu dana intenzivnije padavine očekuju se u većem dijelu Hercegovine, često oko Čabulje, Veleža i Čvrsnice zbog jačeg hlađenja i kondenzovanja i s obilnijim izljevima kiše. Izostankom južnog vjetra u prizemlju i zadržavanjem hladnije zračne mase u prizemnom sloju atmosfere, a pritjecanjem tople zračne mase po visini, snijeg će u Krajini i dijelu Posavine prelaziti postepeno u prehladnu kišu, tj. kišu koja se ledi pri dodiru s tlom, a najizglednija oko Bihaća. Prehladne kiše koja stvara opasnu poledicu može biti lokalno i oko Skopaljske kotline. Padavine se sutra ne prognoziraju na krajnjem istoku Bosne te na prostoru Tuzlanskog kantona, a veći dio dana suho ostat će i na prostoru većeg dijela Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona gdje se slabe padavine očekuju prema večernjim satima. Prognozirane količine padavina u zapadnoj polovini zemlje i u Hercegovini kreću se između 20 i 50 mm, lokalno uz obronke planina i do 70 mm. U većem dijelu Bosne od 0 u Tuzlanskom kantonu do 10 mm prema sjeverozapadu Bosne i sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjeren, na planinama od drugog dijela dana umjeren do jak, većinom istočnog i jugoistočnog smjera. Na sjeveru Bosne vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura od -6 do 1, na jugu od 3 do 8, a dnevna od -2 u Krajini do 6 prema istoku Bosne, na jugu od 7 do 12 ºC.

Četvrtak, 03.12.2020.

Sinoptička situacija: po visini dodatno produbljivanje visinske doline preko zapadnih obala Italije do Tunisa i snažno južno visinsko strujanje uz advekciju toplijeg i vlažnijeg zraka. U prizemlju ciklonalno polje s centrom smještenim u Garganu koji se do kraja termina prognoze 03.12. pomjera prema Grčkoj i obalama Jonskog mora uz transformisanje centra i pripadajuća fronta u fazi okluzije koja se prostire sve do Alžira.

Prognoza vremena: prijepodne prevladavat će pretežno oblačno vrijeme. Suho jedino na manjem dijelu sjevernog dijela Zeničko-dobojskog kantona i na širem prostoru Tuzlanskog kantona. U ostatku zemlje pretežno oblačno sa slabom kišom do sjevernih obronaka Bjelašnice. U Krajini povremeno jača prehladna kiša, tj. kiša koja se ledi pri dodiru s tlom uz daljnje stvaranje poledice. Zbog poledice preporučuje se krajnji oprez budući da će se svakodnevne aktivnosti obavljati otežano. Intenzivnije padavine u južnoj Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne, a naročito nad obroncima planina dinarskog sistema (Čabulja, Čvrsnica, Prenj i Velež) gdje se očekuju obilniji izljevi kiše usljed većeg hlađenja, širenja i kondenzovanja zraka, a ne isključuje se ni pojava grmljavine. U drugom dijelu dana slaba prehladna kiša očekuje se i dalje na prostoru Krajine i jednog dijela Posavine koja će prema noći na petak postepeno prestajati, a u ostatku Bosne slaba, mjestimična kiša. Suho vrijeme prognozira se izgledno na prostoru Tuzlanskog kantona i istoka Bosne. Obilne padavine nastavljaju se u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne. Prognozirane količine padavina u zapadnoj polovini zemlje i u Hercegovini kreću se između 20 i 50 mm, lokalno uz obronke planina i do 70 mm. U većem dijelu Bosne od 2 u Tuzlanskom kantonu do 10 mm prema sjeverozapadu Bosne i sjeveru Hercegovine. Vjetar umjeren do jak, južnog smjera, na sjeveru Bosne vjetar je slabiji i većinom sjeverozapadnog smjera, prema kraju dana mijenja smjer na jugo. Jutarnja temperatura od -2 do 1 u Krajini i dijelu Posavine, a od 3 do 8 u ostalim područjima Bosne, na jugu od 8 do 13, a dnevna od 0 do 3 u Krajini i Posavini, u ostatku Bosne od 5 do 13, u Hercegovini bez bitnije promjene u odnosu na jutarnje vrijednosti, od 9 do 15 ºC.

Petak, 04.12.2020.

Sinoptička situacija: novo produbljivanje doline po visini u zapadnom Mediteranu prema sjeveru Afrike i snažno južno i jugozapadno visinsko strujanje s prednje strane s kojim ne pritječe odveć vlažan zrak. U prizemlju pad atmosferskog pritiska na vrijednosti ispod 1000 hPa, ciklogeneza do kraja termina prognoze 04.12. u Đenovskom zaljevu vezana uz pripadajuću toplu frontu nad zapadnim obalama Italije i hladna nad južnim dijelom Iberijskog poluostrva. Snažan gradijent između polja povišenijeg tlaka sa istoka i sniženog sa zapada kontinenta uslovit će vjetrovito vrijeme.

Prognoza vremena: prehladna kiša u Krajini prestaje u prvim satima petka. Prijepodne pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini, centralnim, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne sa kišom koja u većini krajeva prestaje izuzev u Hercegovini. U drugom dijelu dana djelomično raslojavanje oblačnosti i sunčanije vrijeme na prostoru Tuzlanskog kantona i u dijelovima centralne i istočne Bosne. Vjetar umjeren do jak, južnog i jugoistočnog smjera, na planinama sa olujnim udarima, izuzev sjevera Bosne gdje je vjetar slabiji. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu od 8 do 12, a dnevna od 5 do 13, na jugu do 16 ºC.

 Subota, 05.12.2020.

Sinoptička situacija: po visini snažno južno strujanje s prednje strane doline s centrom koji od Sardinije migrira prema sjeveru Italije s kojim dolazi do depozicije saharskog pijeska usljed produbljenja doline prema obalama sjeverne Afrike, ali i priliva toplije zračne mase, ali i manje količine vlažnog zraka. U prizemlju sekundarna ciklona u Đenovskom zaljevu i začetak fronta okluzije, a topao front primarne ciklone položen preko je sjevera Balkana, dok se hladni prostire do sjevera Afrike uz snažan gradijent tlaka zraka koje podržava vrlo vjetrovito vrijeme.

Prognoza vremena: prijepodne umjereno do pretežno oblačno vrijeme u Bosni, a u Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom. Prijepodne prolazno smanjenje naoblake u Bosni pa se prognozira umjereno oblačno vrijeme sa sunčanim periodima u drugom dijelu dana, a sunčanije vrijeme prognozira se prema istoku Bosne, naročito prema granici sa Srbijom. U Hercegovini, zapadnim i djelomično sjeverozapadnim područjima Bosne povremena slaba kiša. Vjetar umjeren do jak, povremeno s olujnim udarima brzine 50 do 70 km/h, južnog smjera. Umjereniji vjetar na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Jutarnja temperatura od 5 do 10, na jugu i u područjima sa izraženijom južinom i do 15, a dnevna od 8 do 15, na jugu i sjeveru Bosne do 17 ºC.

U nedjelju, 06.12.2020. prema trenutno raspoloživom materijalu, očekuje se jače naoblačenje i jačanje padavina sa zapada s odmicanjem dana. Obilne padavine ponovo se prognoziraju navečer u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne. Jak i olujan jugo oslabjet će u večernjim satima nedjelje i u noći na ponedjeljak. Jutarnja temperatura od 7 do 13, u područjima sa izraženom južinom i do 17, a dnevna od 6 do 13, na jugu i sjeveroistoku do 15 ºC.

 

 

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA