Kratkoročna prognoza vremena period: Za vikend vrlo vruće, sparno i vjetrovito s temperaturama blizu 39 °C, početkom sedmice osjetnije zahlađenje Pripremio: Nedim Sladić
#

Sinoptička situacija: na visini prisutnost termobaričkog grebena i advekcija vrele zračne mase sa prostora Magreba (pustinjsko područje sjeverne Afrike) ispred prostrane doline sa zapada kontinenta, ali uz veći upad vlažnog zraka prema zapadnom Balkanu.

U prizemlju evidentan pad atmosferskog pritiska nad prostorom Bosne i Hercegovine, dok zapadnije od naše zemlje položena je prostrana fronta položena osom od istoka Velike Britanije preko Francuske i Iberijskog poluotoka uz začetak ciklogeneze u Đenovskom zaljevu do kraja prognoznog termina. Prognoza vremena: prijepodne prevladavat će pretežno sunčano vrijeme.

U poslijepodnevnim satima usljed upada vlažnog zraka po visini doći će do razvoja umjerene oblačnosti u većem dijelu zemlje koja će se od zapada i jugozapada premjestiti prema istoku. Prolazno jače naoblačenje uz pretežno oblačno vrijeme izglednije je na planinama zapadne Bosne, gdje su vjerovatnoće za slab, izolovan pljusak kiše vrlo male.

Vjetar slab do umjeren, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 19, na jugu do 22, a dnevna od 28 do 32, na jugu do 35 ºC. Subota, 29.08.2020. Sinoptička situacija: na visini produbljenje doline sa zapada kontinenta nad središnjom Španijom sa prostranim centrom smještenim između Beneluksa i Danske s kojim na polju izotahti na većim atmosferskim profilima (300 hPa) dolazi do pojačanja južnog i jugozapadnog strujanja iz pustinjskog područja sjeverne Afrike i dotoka vrele zračne mase prema zapadnom Balkanu uz manju depoziciju pustinjskog pijeska nad našom zemljom i bez većeg prisustva vlažnog zraka.

U prizemlju pojačanje gradijenta u polju sniženog atmosferskog pritiska nad Bosnom i Hercegovinom, prostrano ciklonalno polje položeno osom od Balearskih ostrva do Istre, s centrom u Đenovskom zaljevu te pripadajuću prostranu frontu koja se proteže osom od juga Španije do juga Švedske pri čemu se Bosna i Hercegovina nalazi u tzv. toplom sektoru.

Prognoza vremena: prevladavat će pretežno sunčano i vruće vrijeme, danju uz malu oblačnost uglavnom na prostoru Krajine. Usljed stvaranja pritisnog gradijenta zbog povišenog pritiska s jugoistoka i istoka te sniženijeg sa sjeverozapada, doći će do jačanja vjetra zbog čega će na zapadu Bosne i u Krajini biti mjestimično jakih udara od prvih sati subote. U ostatku zemlje prognozira se umjeren do umjereno jak vjetar južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 17 do 23 u mjestima izloženiji južini (prostor Krajine i lokalno sjevera Bosne), na jugu do 26, a dnevna od 30 do 37 ºC.

Nedjelja, 30.08.2020. Sinoptička situacija: na visini se centar doline iz Đenove premješta preko zapada Slovenije dalje prema Češkoj. Na polju izotahti na većim vertikalnim atmosferskim profilima (300 hPa) dolazi do daljnjeg jačanja južnog i jugozapadnog strujanja uz depoziciju pustinjskog pijeska nad našom zemljom, uz manji upad vlažnog zraka sa jugozapada prema kraju termina prognoze, osjetnije na prostoru zapada, sjeverozapada i sjevera Bosne uz postepeno labilizovanje atmosfere.

U prizemlju dolazi do podvlačenja hladnijeg zraka pod topli u ciklonalnom polju nad Đenovskim zaljevom gdje u pripadajućem frontu dolazi do stvaranja okluzije nad sjeverom Italije koje će prouzročiti obilne padavine i snažna nevremena na spomenutom području, dok se prostrana fronta proteže od jugozapada Mediterana preko srednje Europe.

Naša zemlja svrstana je između polja sniženog atmosferskog pritiska sa sjeverozapada i povišenijeg sa jugoistoka pri čemu postoji pritisni gradijent koji uzrokuje vjetrovito vrijeme. Prognoza vremena: prevladavat će pretežno sunčano i razmjerno vjetrovito vrijeme, poslijepodne uz malu oblačnost na sjeveru i sjeverozapadu Bosne.

U noći sa subote na nedjelju u pograničnim područjima Krajine mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar umjeren do jak, južnog i jugozapadnog smjera. Na prostoru Krajine tokom dana mogući su olujni udari. Vjetar je umjereniji na sjeveroistoku Bosne. Uz prisutnost južine, temperature zraka su natprosječne i u jutarnjim satima i kreću se od 18 do 24, na sjeveru Bosne i naročito u mjestima sa izraženijom južinom lokalno i do 27, a dnevna od 32 do 37, na jugu i sjeveru Bosne lokalno do 39 ºC.

Ponedjeljak, 31.08.2020. Sinoptička situacija: po visini zadržavanje vrlo snažnog južnog visinskog strujanja i izraženiji dotok vlažnog i nestabilnog zraka sa zapada prema kraju termina prognoze. U prizemlju linija nestabilnosti položena preko Bosne i Hercegovine te utjecaj izražene hladne fronte u pos

lijepodnevnim satima, najprije na sjeveru i sjeverozapadu Bosne koje se prema kraju dana širi na istok. Prognoza vremena: prevladavat će umjereno do pretežno oblačno vrijeme na zapadu, sjeveru i sjeverozapadu Bosne gdje će biti kiše, pljuskova i grmljavine od prijepodnevnih sati koji nerijetko mogu biti i izraženiji, a budući da će postojati dosta termičke energije, uz vertikalni razvoj oblačnosti prognozira se i jače grmljavinsko nevrijeme praćeno gradom te prolazno olujnim vjetrom.

U ostatku zemlje prijepodne sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, a prema poslijepodnevu oblačna zona sa zapada i sjeverozapada širit će se prema istoku, pa će u većem dijelu Bosne biti prolazno pljuskova i grmljavine. U kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima na prostoru Posavine i lokalno na prostoru Tuzlanskog kantona moguće su jače i izraženije padavine praćene obilnijim izljevima kiše. Najsunčanije i najtoplije vrijeme zadržat će se na istoku naše zemlje.

Vjetar slab do umjeren. U većem dijelu zemlje južnog i jugozapadnog smjera. Od prijepodnevnih sati u Krajini i na sjeveru Bosne vjetar će promijeniti svoj smjer na zapadni i sjeverozapadni, koji u zoni fronta nakratko će biti i jak. Prema večernjim satima i u noći na utorak vjetar će u većem dijelu zemlje postepeno/postupno promijeniti svoj smjer na zapadni i sjeverozapadni.

Jutarnja temperatura od 15 do 22, na jugu do 24, a dnevna od 15 do 19 u Krajini i na sjeveru Bosne, u ostatku Bosne od 21 do 31, na krajnjem istoku Bosne do 35 ºC. Utorak, 01.09.2020. Prognoza vremena: prevladavat će umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Vjetar umjerene jačine sjeveroistočnog smjera, izraženiji na sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

Jutarnja temperatura od 9 do 15, na jugu do 19, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 28 ºC.

Figure 1 i 2: Depozicija pustinjskog pijeska nad Europom (izvor: SKIRON, Univerzitet u Atini); polje izotahti i strujnica na 300 hPa polju nad Europom (izvor: RHMZ Srbije).

  / 
 
  / 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.