Na sjeveroistoku Bosne i u Tuzlanskom kantonu slijede velike količine padavina, moguće poplave Da će našim krajevima pristizati obilje vlage, govori podatak da će vlažnog zraka na vertikalnom profilu atmosfere biti sve od prizemnog sloja do gotovo 10 km uvis.
#

Pred našom zemljom ponovo je period vrlo nepovoljnih vremenskih prilika, no ovoga puta problem će predstavljati obilnija kiša, koja se prognozira za nedjelju, a naročito uporna bit će u ponedjeljak kada se očekuju i izraženiji grmljavinski pljuskovi.

Prognozni modeli ICON, ECMWF, GFS i UKMO prilično su složni kada su u pitanju očekivane količine padavina na prostoru naše zemlje, pri čemu se najviše padavina očekuje na sjeveru i sjeveroistoku Bosne gdje će u periodu od nedjelje do utorka pasti između 50 i 80 l/m2, a mjestimično gdje bude obilnijih izljeva kiše i iznad 100 l/m2.

Nešto manje količine padavina past će na prostoru istočne i centralne Bosne, između 30 i 60, dok Krajina i Hercegovina ovu epizodu padavina gotovo neće niti osjetiti zbog postavke sistema u kojem dobijaju tek mrvice. Generalno gledajući, padavina će biti najviše sa sjeverne strane Dinarida, dakle uz brdovita područja.

Ovo nisu povoljne vijesti za Tuzlanski kanton, budući da se spomenuto područje protekle dvije sedmice nalazilo na trasi čestih i jakih grmljavinskih nevremena s kojim je mjestimično pala i cijela mjesečna junska količina padavina, a novi val obilnih padavina osigurat će mogućnost da ovaj juni na sjeveroistoku Bosne završi kao vrlo kišovit mjesec, ponegdje i ekstremno kišovit.

Problem obilnijih padavina ogleda se i u porastu manjih vodotoka, ali i mogućem izlijevanju rijeke Spreče u ponedjeljak na pojedinim mjestima, budući da na pojedinim hidrološkim stanicama njen vodostaj je već sada iznad granice na kojoj počinju kontinuirana izvještavanja.

U nedjelju preko naših krajeva svojom osom premjestit će se visinska dolina koja će odmicati jugoistočnije, a sa sobom će povući svježiji zrak u sjevernom visinskom strujanju u kojem će pristizati vlažan i nestabilan zrak, zbog čega će biti gotovo cjelodnevne kiše i pljuskova, koji mjestimično mogu biti i izraženiji te obilniji, naročito na širem području sjeverne, sjeveroistočne i istočne, te djelomično centralne Bosne.

Shodno prodoru svježijeg zraka, spustit će se temperature zraka na jesenje vrijednosti, te se jutarnje i dnevne vrijednosti neće previše razlikovati i kretat će se neuobičajeno nisko za ovo doba godine, uglavnom u rasponu od 13 do 16 ºC.

Da će našim krajevima pristizati obilje vlage, govori podatak da će vlažnog zraka na vertikalnom profilu atmosfere biti sve od prizemnog sloja do gotovo 10 km uvis.

Utjecaj visinske doline nažalost neće biti kraj nepovoljnom vremenu. Njenim odmicanjem jugoistočnije, u prizemlju će početi utjecati sve izraženije ciklona čiji centar je smješten oko Ukrajine, a nagib anticiklone sa zapada smjestit će nas u poziciju u kojoj vlažan upumpan crnomorski zrak u usmjerenom kanalu prelazi preko naše zemlje u sjevernom i sjeveroistočnom visinskom strujanju, pri čemu u blizini naših krajeva talasa hladna fronta.

Zahvaljujući takvoj postavci sistema, tada će biti i najviše padavina - u ponedjeljak, kada će biti i vjetrovitije uz povremeno umjeren do jak sjeverni vjetar. Uz gotovo cjelodnevnu kišu, bit će i obilnijih pljuskova, a prelaskom fronta preko sjevera Bosne u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima pojavit će se uslovi za mjestimičnu grmljavinu.

Mirnije vrijeme očekuje se u utorak poslijepodne, kada će na vrijeme u našim krajevima sve izraženije utjecati anticiklona sa zapada. Budući da će rasti atmosferski pritisak, doći će i do postepenog prestanka padavina, iako neće biti posve stabilno, budući da će biti još prisutno vlažnog zraka, pa mjestimično još može pasti malo kiše.

Prema kraju dana vlage će biti sve manje, a padavine će prestati uz razvedravanje. Prvi sunčani i suhi dan očekuje nas u srijedu, a temperature zraka će ponovo porasti. Do tada, treba izdržati ovu prilično tešku kišnu epizodu koja bi mnogima mogla zadati glavobolje, ali nadati se da do većih problema ipak neće doći.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.