12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Dodik pojasnio zbog čega bi se moglo usporiti formiranje Vijeća ministara

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak da se najveći i najpogubniji prenos nadležnosti sa entiteta Republika Srpska na nivo države BiH dogodio od 2001. do 2006. godine kada je politikom upravljao Mladen Ivanić, prvo kao predsjednik Vlade RS, a kasnije kao ministar inozemnih poslova Bosne i Hercegovine.

Dodik je podsjetio da su tada, između ostalog, formirane Oružane snage, Uprava za indirektno oporezivanje i Visoki sudski i tužilački savjet.

Prenošenje nadležnosti

- OGLAS -

– On (Ivanić) je u obraćanju na akademiji SDA u Zenici rekao da je on prenio nadležnosti, a ne stranci. Pedi Ešdaun je napisao da su 2004. godine u Banjoj Luci dobili više nego što su tražili. Tada je bila nagodna ekipa koja je to dala – naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je najveća šteta Republici Srpskoj pričinjena kada je uvedena državna služba za prikupljanje indirektnih poreza, navodeći da od 2012. godine ima deficit u naplaćivanju tih prihoda.

– Bilo bi bolje da smo imali jednu stopu PDV-a a dvije službe i da oni naplate svoje poreze, a mi svoje. Ali, napravljena je jedna služba. BiH koja nije imala nijedan izvorni budžetski i fiskalni prihod dobila je mogućnost da se sve njene potrebe namiruju iz prihoda od indirektnih poreza, te da ono što ostane ide entitetima. To je katastrofalno što je Ivanić uradio – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Ivanić nijednom kao član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda nije zatražio mišljenje NSRS-a koja donosi konačnu odluku.

Dodik je za RTRS izjavio da su SNSD i njegovi partneri zaustavili prenos nadležnosti, te da imaju dovoljno načina da se bore i resurse da se ovaj entitet razvija.

– Sada nam treba da se okrenemo našem razvoju. Ovdje više niko ne može da dođe i sravnava račune kao što je nekada rađeno. Sada hoćemo da razgovaramo o Oružanim snagama ili indirektnim porezima i da kažemo zašto smatramo da su nas stranci prevarili. Siguran sam da ih najviše iznenađuje da mi godinama istrajavamo i izdržavamo pritiske – kaže Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je rekao da narod ne treba da računa na stranke koje su opozicija u Republici Srpskoj, a dio “vlasti u Sarajevu kojima mentori u Sarajevu diktiraj”u da ne smiju biti zajedno sa vlašću u entitetu.

– Uvjeren sam da ono što (predsjednik SDS-a) Mirko Šarović radi u posljednje četiri godine nije to što iskreni članovi SDS-a misle da treba da radi. On je okupio oko sebe ekipu koja radi isključivo u svom interesu, a došavši na čelo partije podvalio je SDS-u probošnjačku i gubitničku politiku koja je odbačena od naroda na prošlim izborima i ne može ni sada dobiti podršku – istakao je Dodik.

Govoreći o migrantskoj krizi, on je ocijenio da BiH još nema odgovor jer nema institucije koja se bavi time.

– Više su tu pojedini srpski kadrovi pokušali da nametnu neke vanustavne stvari RS, kao što je izvođenje vojske na granicu sa Srbijom, što mi nikada nećemo prihvatiti. Nismo prihvatili ni da pripadnici Frontexa dođu na granicu između BiH i Hrvatske. To bi to dovelo do toga da granica prema Hrvatskoj bude još zatvorenija, dok bi prema Srbiji i Crnoj Gori bila otvorenija za migrante – rekao je Dodik.

Republika Srpska je, dodao je on, donijela dvije važne odluke – da na njenoj teritoriji neće biti formirani migrantski centri, kao i da treba da pomogne migrantima da što prije prođu do destinacija u Federaciji BiH.

Komentarišući sjednicu Komisije za pripremu izbora Vijeće ministara, Dodik je rekao da ga je iskustvo u proteklih godinu dana naučilo da u Sarajevu ništa nije završeno, dok se to i ne dogodi, pa čak ni tad.

– Nivo izdržljivosti funkcionisanja ukupnog sistema je došao pred zid i to se mora uraditi. Od početka smo imali našu reprezentaciju za nivo Bosne i Hercegovine, znam da su i Hrvati spremni, a kako će se to desiti među Bošnjacima ne znam. Postoje aspiracije SDA, SBB-a i DF-a i moguće je da ove tri stranke dobiju po jednog ministra u Vijeću ministara, što stavlja SDA u tešku poziciju, jer im je dala ozbiljne ustupke. To bi moglo usporiti formiranje Vijeća ministara – smatra Dodik.  

Četiri pozicije

Prema njegovim riječima, Srbi će u novom sazivu Vijeća ministara prvi put imati četiri pozicije – predsjedavajućeg i tri ministra, a sa koalicionim partnerima će razgovarati o raspodjeli tih pozicija.

Govoreći o nedavnom obilježavanju 24 godine od parafiranja Dejtonskog sporazuma, Dodik je istakao da je njegovo najveće dostignuće “Republika Srpska koja je pokazala da može da bude formirana u miru, odbrani se u ratu, te da se pojavi na međunarodnoj sceni kao faktor pregovaranja”.

– Republika Srpska je potpisnica svih 11 ankesa Dejtonskog sporazuma. Ona se pojavljuje u ključnim aneksima – četiri koji je Ustav BiH i 10 koji uvodi visokog predstavnika samo za civilna pitanja, što je on zloupotrijebio ne provodeći taj aneks, nego vršeći nasilje i kriminal međunarodnih razmjera – rekao je Dodik.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA