Prema kraju dana i u večernjim satima ponovo jača kiša u Hercegovini, u noći i u centralnim dijelovima Bosne Nakon današnjeg kratkotrajnog primirja vremena koje i ne vrijedi previše za zapad Bosne i Hercegovinu, na vrijeme u našim krajevima utiče nova cikona koja se iz Đenovskog zaljeva spušta prema Tirenskom moru.
#



U naše krajeve sve više s mora pristiže vlažan, nestabilan, ali i blago topliji zrak s juga kontinenta. S juga kontinenta danas je došlo do privremenog i blagog porasta atmosferskog pritiska koje prema večernjim satima je ponovo u padu usljed nadolazeće promjene vremena sa zapada. Ponovo će se uspostaviti razlika u pritiscima zbog čega će jačati vjetar.

Prema kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne prognoziraju se kiša, pljuskovi i grmljavina, koji će biti sve izraženiji, uz padine planina Čabulje, Veleža, Čvrsnice i Prenja nerijetko i uz obilnije izljeve kiše zahvaljujući vertikalnom razvoju oblačnosti, a tokom večeri kiša i pljuskovi očekuju se u većem dijelu Bosne. U Hercegovini može pasti između 40 i 80 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno na padinama planina i iznad navedene cifre. Izraženije padavine prolazno se očekuju u noći na ponedjeljak u centralnom dijelu Bosne (oko Sarajeva), dok najmanje padavina prognozira se za sjeveroistok Bosne.

U večernjim satima i naročito u noći na ponedjeljak očekuje se prolazno jak južni i jugoistočni vjetar, na planinama sa olujnim udarima.

  



Položaj ciklone i njenog centra nad Istrom u noći sa nedjelje na ponedjeljak (27/28.09) - prognozni model ECMWF.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.